Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Помер патріарх Алексій II

У п’ятницю 5 грудня вранці на 80-му році життя помер патріарх Московський і всього Русі Алексій II, передає NEWSru.com з посиланням на керівника прес-служби Московської патріархії — священика Володимира Вігилянського. Предстоятель Російської православної церкви помер у своїй резиденції в Передєлкіно.

Смерть патріарха стала несподіванкою навіть для його оточення. Ще напередодні Патріарх привітав росіян зі святом Введення в храм Пресвятої Богородиці і очолив святкове богослужіння у Кремлі. Повідомлялося, що Алексій II в п’ятницю візьме участь у дискусії про російську мову і цінності вітчизняної культури. Офіційною причиною смерті Алексія ІІ стала серцева недостатність.

Російську Православну Церкву Алексій II очолив 10 червня 1990 року. Він став п’ятнадцятим Предстоятелем РПЦ з введення Патріаршества на Русі.

Майбутній патріарх, у миру — Олексій Михайлович Рідігер — народився 23 лютого 1929 року в Таллінні в родині священнослужителя. З раннього дитинства він прислужував в церкві під керівництвом свого духовного отця протоієрея Іоанна Богоявленського, згодом — єпископа Талліннського і Естонського Ісідора.

У 1949 році закінчив Ленінградську духовну семінарію, а в 1953 році — Ленінградську духовну академію. У квітні 1950 року рукопокладений у сан священика.

У березні 1961 року в Троїцькому соборі Троїцько-Сергієвської Лаври прийняв чернецтво.

Алексій II обирався народним депутатом СРСР, ставав лауреатом Державної премії РФ. Доктор богослов’я, академік Російської академії освіти, Міжнародної академії інформатизації, він одночасно був активним діячем Всесвітньої Ради Церков, був нагороджений орденами Трудового Червоного Прапора, Пошани, двома орденами Дружби народів, орденами «За заслуги перед Вітчизною» I і II ступенів, орденом Святого апостола Андрія Первозванного, орденом «Слава Росії», орденом Петра Першого Великого.

Також Алексій II — автор більше 450 богословських і церковно-історичних статей, виступів і робіт.

Українська православна церква Київського патріархату згадає патріарха Московського і всієї Русі Алексія Другого. Про це повідомив секретар прес-центру Київської патріархії Микола Ярмусь, передає «Інтерфакс-Україна».

«Пройдуть служби, згідно статуту православної церкви», — сказав він.

Президент України Віктор Ющенко висловив щирі співчуття у зв’язку із смертю Патріарха Алексія II, повідомляє прес-служба голови держави.

«Із земного життя пішла людина, яка була духовним авторитетом для мільйонів православних віруючих», — відзначив Ющенко.

Він також підкреслив, що різностороння діяль­ність Патріарха значною мірою вплинула на релігійне відродження в країнах колишнього СРСР, сприяла поверненню суспільства до християнських витоків.

Президент України також сказав, що Алексій II надихнув людей відчуттям глибокої віри, здивував своєю мудрістю і зваженістю. «Світла пам’ять святійшого Патріарха назавжди залишиться в наших серцях. Хай Господь заспокоїть його душу», — мовиться у співчутті Ющенка.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com