Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Уже скорочують персонал

Поглиблення фінансової кризи заставляє приймати заходи по скороченню витрат страхові компанії України, пише Коммерсант-Україна.

Голова наглядової ради Оранти Олег Спілка повідомив, що Оранта скоротить 10% штату — 80 співробітників центрального офісу і 1000 співробітників філіальної мережі — «з метою міні­мізації впливу наслідків кризи на діяльність компанії». Звільнення не торкнеться продавців і андеррайтеров, а торкнеться бухгалтерів, економістів, водіїв, завгоспів і прибиральниць. У зв’язку з кризою пан Спилка чекає низькі темпи зростання страхових премій. Якщо в 2008 році компанія збере 1 млрд грн., то план на 2009 рік скорочений з $300 млн до $270 млн, на 2010 рік — з $500 млн до $400 млн, пише газета Коммерсант-Україна. Заплановані інвестиції Оранта заморозить, а максимальні витрати на відкриття офісу не перевищуватимуть $10 тис. У 2009 році компанія не планує розширювати мережу. «Настав час потугіше затягнути пояси. Хто почне це робити, той здолає кризу», — відзначив пан Спілка. Втім, гроші на викуп власних акцій, коли їх ціна складе 20 грн. (зараз акції на ПФТС котируються по 23 грн.), в Оранти знайдуться. За даними forinsurer.com, у 2007 році «Оранта» зібрала 693,6 млн грн. премій (+44,64%) і зайняла 3-є місце. За даними Оранти, штат компанії складає 10 тис. чоловік, у тому числі 7 тис. агентів, і 676 структурних підрозділів. У I кварталі збори склали 239 млн грн. (+121%), виплати — 74 млн грн. (+79%). Інші гравці ринку теж готуються розглянути питання скорочення персоналу. За словами голови правління СК Вексель Василя Фурмана, найбільші витрати страховиків — страхові виплати, комісійна винагорода і заробітна плата співробітників. «Будь-яка компанія оптимізує ці складові. Так, ми розглядаємо таке питання, але скорочувати більш ніж на 10% не будемо. Я прибічник того, щоб людей не звільняти, а перепрофілювати в інші підрозділи», — сказав пан Фурман. Скорочення на ринку не повинні стати масовими, упевнені страховики. «Ми нормально працювали до кризи, не багато витрачали на рекламу, тому все залишиться на колишньому рівні. Цього року у нас був збалансований бюджет, і таким він залишиться в 2009 році», — пообіцяв голова правління СК Дженералі Гарант Страхування Юрій Лахно. За словами голови правління СК просто-страхування. Життя і пенсія Галини Третьякової, компанія не збирається скорочувати своїх співробітників, а, навпаки, знаходиться на стадії набору персоналу. «Скорочення персоналу говорить про падіння доходу або про його прогнозування», — пояснила вона. Про відсутність намірів скорочувати персонал також повідомили в СК Універсальна. Раніше повідомлялося, що в Україні почалися масові скорочення персоналу. У жовтні в Україні також різко впав попит на нових співробітників.

 

Кореспондент

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com