Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

НІЧНІ РЕЙДЕРИ

Багато хто скаже — не треба їздити вночі, бо це небезпечно. На жаль, робитице нас змушують обставини.

Зважившись одного разу на нічну поїздку, ви із здивуванням виявите, що вночі можна проїхати значно більшу відстань, притому без звичайних денних дорожніх стресів. Звичайно, якщо ви знаєте правила і особливості водіння автомобіля вночі. Їзда в темний час доби таїть в собі небезпеки і несподіванки. Але ж вони бувають і вдень, притому вдень їх буває значно більше, оскільки значно більше учасників дорожнього руху. Нічна поїздка не буде ні дуже виснажливою, ні небезпечною, якщо ви до неї підготуєтеся і завчасно програєте в голові всі ситуації, які можуть виникнути на дорозі.

Головним супротивником водія на дорозі вночі є темнота. Саме вона робить нічну поїздку приблизно в три рази небезпечнішою від денної. Щоб боротися з темнотою, треба мати надійні фари і надійно функціонуюче світлотехнічне обладнання.

Спочатку необхідно взятися за автомобіль. Ви повинні бачити обстановку на дорозі, а інші водії — вас на цій же дорозі. Оцініть чесно і зважено стан фар вашого автомобіля. Перевірте, чи не стали тьмяними рефлектори. Якщо є нещільність, то волога і пил зроблять свою справу, рефлектори перестануть бути блискучими або проржавіють, і фари не освітлюватимуть дорогу на розрахункову відстань. І без того на силу фар встановлено обмеження і автомобільні заводи його виконують. Ще недавно рекомендована сила фар була рівною 75 тисячам свічок. Цього майже достатньо, але якби ввечері у вашій кімнаті було таке освітлення, то ви б включили сильніші лампочки. Така сила світла фар вибрана через те, що автомобіль майже ніколи не буває на дорозі один. Сильніші фари сліпили б інших водіїв.

Нові галогенні, ксенонові та біксенонові фари мають збільшену силу світла, але вони освітлюють дорогу особливим чином. Особливо прозоре скло фар, а якщо точніше, то освітлювальних агрегатів, також різко підсилить їх ефективність. Приблизно на 80 метрів вперед вони інтенсивно освітлюють дорогу, а далі — праве узбіччя. Фари нових зразків різко підвищили безпеку нічних поїздок.

Ще далі пішли творці «Кадилаків». На нові моделі встановлюються прилади нічного бачення. Водій добре бачить і дорогу, і навколишнє оточення. З таким устаткуванням на борту водій «Кадилака» може абсолютно безпечно їздити вночі. Звичайно, якщо постаратися, то таке ж устаткування можна встановити і на ваш автомобіль.

Якщо фари в порядку, то необхідно точно визначити, куди саме вони світять. Інженери з лабораторій світлотехніки автомобільних заводів встановили, що якщо вісь променя дальнього світла фар відхилений від найважливішої зони на дорозі всього на пів-градуса, то її освітленість зменшується на одну третину. Брудні скло фар зменшує освітленість дороги не менше, ніж на половину. При покупці перевагу слід віддавати автомобілю з склоочисниками фар.

Лобове скло не повинне мати ушкоджень або місць із зниженою прозорістю і бути абсолютно чистим як зовні, так і зсередини. В дорозі ніколи не перешкодить промити і протерти скло, зсередини у тому числі. Протирати скло слід тканинною серветкою, що не залишає ворсинок. Паперові серветки використовувати не слід, оскільки папір захоплює дрібні піщинки і вони залишають практично невидимі, мікроскопічні подряпини на склі.

Тоноване скло значно погіршує огляд уночі.

В дорозі чистота стекол залежатиме від склоочисників і, особливо, їх щіток. В бачок змивача лобового скла краще підлити мильного розчину, а в холодну пору року — незамерзаючої рідини.

Ваші очі неминуче засліплюватимуть відблиски від зовнішніх блискучих деталей щіток склоочисників або капота, якщо автомобіль пофарбований в яскравий світлий колір. Блискучі деталі щіток можна обклеїти маскуючою стрічкою, а для нічних поїздок краще мати капот темного кольору. Сучасні автомобілі зазвичай мають великий кут нахилу поверхні капота, тому відблиски від нього в очі водія не потрапляють.

Установка додаткового блоку фар, особливо протитуманних, може сильно допомогти вам на нічній дорозі. Необхідно, щоб додаткові фари не створювали попереду автомобіля завісу з відбитого світла, наприклад, від блискучих поверхонь бампера. Блок додаткових фар рекомендується розміщувати нижче за бампер і регулювати так, щоб вони більше освітлювали узбіччя, а не розділову лінію.

Після перевірки і упорядковування автомобіля слід зайнятися тверезою оцінкою своїх особистих здібностей і можливостей. Не всі люди можуть безпечно їздити вночі і причиною цього є можливості їх очей. Лікарі на Заході швидкого визначають можливості зорового апарату людини і можуть дати кваліфіковані рекомендації відносно водіння автомобіля в темний час доби, і ці рекомендації засновані на об’єктивних даних, отриманих із застосуванням спеціальних приладів.

Очі мають неоднакову здібність адаптації до умов освітлення, що змінюються. Деякі люди бачать добре вдень, але у сутінках у них наступає «куряча слі­пота». Це треба знати і реально оцінювати свої можливості.

За даними західних дослідницьких центрів середні за якістю фари при дальньому світлі освітлюють дорогу попереду автомобіля, що стоїть, на відстань до 85 метрів. В той же час при збільшенні швидкості на кожних 20 км/г зона чіткої видимості дороги попереду автомобіля зменшується на 6 метрів. Якщо автомобіль їхатиме із швидкістю 80 км/г, то чітко видима зона зменшиться на 24 метри, тобто, водій добре бачитиме дорогу на відстані 61 метр. Тут слід враховувати можливості гальм вашого автомобіля і їздити з такою швидкістю, щоб не «обганяти свої фари».

Якщо вам наказано їздити в окулярах, то їх стекла повинні бути дуже чистими. Від куріння в салоні краще утриматися. Дим від сигарети знижує видимість і зміст кисню в салоні автомобіля. До того ж нікотин впливає на здатність легенів засвоювати кисень. Три сигарети, викурені в погано провітрюваному салоні, надають таку ж дію на організм людини, як і сходження на висоту 2300 метрів. Це веде до уповільнення реакції. Краще зупинитися, покурити і додатково перевірити автомобіль, чим збільшувати небезпеку потрапити в нічну аварію. В салоні повинно бути прохолодно. В теплому салоні завжди хилить до сну.

Якщо неупереджена і чесна оцінка своїх здібностей і можливостей довела вам, що можна відправлятися в нічну подорож, то все одно не слід це робити після знаходження протягом цілого дня на сонці, наприклад, на морському пляжі. Ваші цілком нормальні очі можуть не встигнути пристосуватися до нічного освітлення дороги. Перед виїздом в нічну подорож краще цілий день носити світлозахистні окуляри. При настанні темноти треба зменшити яскравість освітлення приладової панелі і переустановити дзеркало заднього огляду в салоні в положення, коли воно не відбиватиме промені фар автомобілів, що обганяють вас. Подушку сидіння краще підняти трохи вище, так ви краще бачили дорогу в світлі своїх і чужих фар.

Якщо ви тривалий час їхали по темній дорозі і вам необхідно заправити автомобіль на яскраво освітленій заправці, то краще при виході з автомобіля надіти світлозахистні окуляри. Коли ви виїдете із заправки, то очі швидше адаптуються до недостатньо освітленої дороги.

Під час поїздки праг­ніть не дивитися прямо на фари зустрічного автомобіля, що насуваються на вас. Вони дуже яскраві і ви на декілька секунд втратите чітке сприйняття дороги. Деякі експерти рекомендують закривати одне око при наближенні зустрічного автомобіля. Коли він проїде, то око, що було закритим, негайно бачитиме все нормально, адже воно не було засліплене яскравим світлом. Іноді радять скошувати очі вбік. Ідея та ж сама — не допустити прямого попадання яскравого світла на сітківку ваших очей.

Після того як ви розминулися із зістрічним авто негайно включіть дальнє світло фар. На дорозі необхідно бути ввіч­ливим, а на нічній — тим більше. Завжди треба пам’ятати, що ваше особисте благополуччя залежить і від інших водіїв.

Бувають випадки, коли водії не хочуть перемикатися на ближнє світло фар в розрахунку збільшити свою особисту безпеку за рахунок інших. Це дуже небезпечна помилка. Засліплений водій найчастіше прагне зміститися до розділової смуги, а не до небезпечного узбіччя, особливо якщо воно мокре. Порушник швидше зіт­кнеться із засліпленим, чим виштовхне його в кювет.

Тут «розумникам» слід пам’ятати, що автомобілі на магістральній дорозі зближуються з швидкістю не менше 90 км/г і все вирішують миті і сантиметри.

Ніколи не входьте в поворот з включеним дальнім світлом, особливо якщо видно, що до цього ж повороту наближається зустрічний автомобіль. У вас може не бути часу на перемикання на ближнє світло і ви засліпите водія. Все може закінчитися зіткненням автомобілів на повороті і судовим розглядом, якщо він ще комусь знадобиться.

При підході до верхньої точки підйому також слід переконатися, що на вашій смузі нікого немає.

 Є небезпеки, не залежні від людей. Наприклад, раптово на дорозі може опинитися дика тварина. Дикі тварини помічають світло фар автомобіля, що наближається, раніше, ніж водій помітить очі дикої тварини, які світяться. Час від часу необхідно мигати фарами, це насторожить обережних і чуйних тварин і вони не вийдуть на дорогу. Лисиця навряд чи потрапить під колеса вашого автомобіля, вона миттєво розвернеться і втече з дороги. Лисеня цілком може загинути на дорозі, бо воно ще недосвідчене. Собаки і кішки часто гинуть на дорозі, оскільки звикли до автомобілів і не вважають їх небезпечними. Автомобіль при цій дорожній трагедії може трохи постраждати, якщо не робити різких рухів кермом. Взагалі, різкі повороти кермом — не для нічних поїздок.

Крупна дичина у вигляді косуль, лосів або диких свиней є великою небезпекою для автомобіля. При зіткненні автомобіль може в одну мить опинитися в кюветі або на смузі зустрічного руху. Слід знати, що при виході, наприклад, оленя на дорожнє полотно він спочатку подивиться у бік галасливої небезпеки, що насувається, і його очі засвітяться, відбиваючи світло ваших фар. При наближенні автомобіля олень ніколи не почне розвертатися, щоб повернутися в рятівний ліс. Зазвичай перелякані олені, косулі і лосі роблять стрибок у бік вільного простору, тобто, на дорогу. Якщо дорога йде під уклон, то стрибок буде завжди вниз, так тварині легше зробити розгін, щоб втекти від небезпеки, що наближається.

Тварина сильно ушкоджує автомобіль, роблячи різкий стрибок в останню мить і виявляючись на рівні голови водія і над капотом. При зіткненні з лосем кузов «Жигулів» зазвичай перетворюється на місиво і відновленню не підлягає.

Небезпечні ситуації «гарантують» і наші шляховики. Наприклад, одного разу утомлений водій вночі прийняв білий стовбур берези, що стояла на узбіччі на повороті дорогі, за продовження розділової смуги. Таку помилку легко допустити в дощ і туман. Водій продовжив шлях по прямий і білий стовбур берези повернув його до реальності, опинившись в моторному відсіку.

Дуже небезпечними бувають і різкі повороти дороги, якщо вони не відмічені дорожнім знаком.

Все ще залишається важливою і кримінальна сторона нічних поїздок. У вас є шанс зустрітися з дорожніми грабіжниками. Звичайно, їздити слід із закритими на замки дверима і багажником. Якщо на дорозі стоїть автомобіль, що терпить лихо, і у вас відчайдушно просять допомоги, то слід проявити обережність.

Ніколи не зупиняйтеся напроти автомобіля, що стоїть на узбіччі. Якщо вас просять зупинитися, то зробіть це заздалегідь, зупинившись метрів за 40 до автомобіля, що стоїть, і ніколи не виходьте з салону. Можна проїхати метрів на 50 вперед, але тоді ви не зможете побачити, хто до вас наближається з темноти. Якщо до вас просити допомоги попрямує одна людина, то дізнайтеся в чому справа і пообіцяйте повідомити про прохання черговим дорожно-постової служби. На цьому ваш громадянський обов’язок можна вважати виконаним.

Щасливої вам дороги!

 

Володимир РЕПАЛО

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com