Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Шахтарям — гідну пенсію

З 1жовтня 2008 року шахтарям розпочнеться виплата пенсій у новому розмірі відповідно до Закону України „Про підвищення престижності шахтарської праці”. З прийняттям цього Закону відбулися, зокрема, зміни в частині пенсійного забезпечення осіб, які працювали на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

Так, Законом поліпшено пенсійне забезпечення шахтарям, які відпрацювали на підземних роботах по видобутку вугілля, залізної руди, руд кольорових і рідкісних металів, марганцевих та уранових руд, на шахтобудівних підприємствах, не менш як 15 років для чоловіків та 7,5 років для жінок. Мінімальний розмір пенсії цій категорії встановлено незалежно від місця останньої роботи у розмірі 80 відсотків середньої заробітної плати шахтаря, з якої йому обчислено пенсію. Після перерахунку пенсія не може бути меншою як три величини прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. З 1 жовтня це становить 1494 грн. (498 грн. х 3).

При обчисленні страхового стажу шахтарям за кожний повний рік стажу роботи на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1, затвердженим Кабінетом Міністрів України, до страхового стажу додатково зараховується по одному року, незалежно від того чи набутий цей стаж до введення в дію Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (01.01.2004 р.) чи після.

Пенсії, обчислені в новому розмірі з урахуванням доплати з 16 вересня, будуть виплачуватись в жовтні місяці.

Норми Закону поширюються також на пенсіонерів-шахтарів, пенсія яким була призначена до набрання чинності цим Законом.

Органами Пенсійного фонду України на І етапі перераховані пенсії з урахуванням безпосередньо підземного стажу роботи і проводиться робота по включенню до підземного стажу прирівняних до пільгової роботи періодів.

Також, при призначенні пенсії після набуття чинності Закону незалежно від того чи до 01.01.2004 р., чи після пенсіонер перебував на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням, цей час зараховується до пільгового стажу, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах.

Членам сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві, до пенсії у зв’язку із втратою годувальника встановлюється доплата в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, (з 1 жовтня — 498 грн.).

Відповідно до Порядку встановлення членам сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві, щомісячної доплати до пенсії у зв’язку з втратою годувальника, затвердженому постановою Кабінету Міністрів 24 вересня 2008 року, доплата до пенсії встановлюється на кожного непрацездатного члена сім’ї, якому призначено пенсію у зв’язку із втратою годувальника.

У разі збільшення прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, органи, що виплачують доплату до пенсії, здійснюють перерахунок її розміру з дати, з якої встановлений новий розмір прожиткового мінімуму.

Доплата до пенсії встановлюється органом, що призначає пенсію з дати призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника, але не раніше дати набрання чинності Законом України „Про підвищення престижності шахтарської праці”, і виплачується на весь термін призначення пенсії.

Особи, нагороджені орденами «За доблесну шахтарську працю» I, II, III ступеня матимуть право на встановлення пенсії за особливі заслуги у розмірі від 20 до 25% прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність.

Для врегулювання існуючого механізму оплати страхових внесків та з метою недопущення збільшення заборгованості, зокрема, до Пенсійного фонду термін сплати внесків гірничими підприємствами продовжено з 20 до 28 календарних днів з дня закінчення відповідного базового звітного періоду.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com