Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Мудрість любить тишу

З давніх-давен книга відігравала роль мудрого вчителя і була рушійною силою розвитку людства. В Античні часи і на Стародавньому Сході бібліотеки існували як книгосховища та як суспільні центри. Головним їхнім завданням було зберігання та поширення знань.

В епоху раннього Середньовіччя бібліотеки виникають при монастирях та соборах. З часом під впливом формування університетської культури у ставленні до книги та бібліотек відбуваються суттєві зміни. Монастирські книги були духовним та інтелектуальним скарбом. На відміну від них, університетська книга стає інструментом пізнання…

У наші дні бібліотека, як і музей, театр, є важливим складником культурного життя освіченої громадськості А в університеті виконує роль у здобутті знань сучасною студентською молоддю.

Одним з таких осередків знань є Міжнародний бібліотечно-інформаційний центр ім. Ярослава Мудрого Міжрегіональної Академії управління персоналом. Він здійснює інформаційне забезпечення студентів, створює їм належні умови для підвищення свого професійно-інтелектуального рівня, сприяє культурному та духовному розвитку, збагачує внутрішній світ молоді. Висока якість обслуговування та впровадження сучасних технологій дає змогу швидко та зручно отримувати потрібну інформацію, ефективно використовувати власний час. Нині МБІЦ нараховує 370 тис. примірників навчальної, наукової та довідкової літератури, 300 найменувань спеціалізованих та періодичних видань. Співробітники бібліотеки – найкращі фахівці, які можуть вчасно надати необхідне джерело або точний шлях до його пошуку.

 На вході до приміщення натрапляємо на монумент Святого Іларіона. Саме цей митрополит був серед засновників знаменитої бібліотеки Ярослава Мудрого і у Софії Київській став першим літописцем Великого князя. У просторому холі перед пам’ятником часто відбуваються культурно-мистецькі заходи: виставки картин, творчих робіт студентства, культурні вечори, присвячені пам’яті видатних діячів української та зарубіжної літератури.

 Нині у МБІЦ МАУП нараховується п’ять бібліотечних відділів: комплектування та наукова обробка книг, фондознавство та література іноземними мовами, системне адміністрування, наукова бібліографія та обслуговування читачів. Крім того, тут функціонує склад “Книга” та Бюро із забезпечення навчально- методичними матеріалами. У бібліотеці зареєстровано понад 12 000 читачів, для яких постійно діють абонемент, чотири читальні та два комп’ютерні зали довідково-бібліографічного обслуговування. Окремі затишні приміщення дають змогу відвідувачам максимально сконцентруватися  над роботою та повністю заглибитися в навчальний процес.

 Про особливості бібліотеки сьогодні нам розповіла Любов Олексіївна Бродська - директор МБІЦ МАУП. Саме її професіоналізм та ентузіазм змогли вивести бібліотечний центр на міжнародний рівень…

— Розкажіть, будь ласка, історію створення цього бібліотечного центру?

— МБІЦ як самостійний орган почав працювати з 1998 року, до того часу бібліотека існувала на площах маупівських інститутів, зокрема на вулицях Артема та Бастіонній.Поступово заклад розростався, тому з 2000 року нам виділили поверх гуртожитку, де одразу додатково створили абонемент та читальну залу. Будівництвом теперішнього корпусу особисто опікувався Голова Наглядової Ради Георгій Щокін разом зі своїм заступником Ростиславом Щокіним. У Міжнародний день знань 1 вересня 2004 року бібліотечно- інформаційний центр МАУП відсвяткував новосілля із присвоєнням почесної назви ім. Ярослава Мудрого. 

- Як щодо роботи із сучасним студентством? Чи виявляють вони певну ініціативу, прагнення до отримання знань?

- Щороку ми проводимо анкетування, тобто розробляємо перелік запитань де вивчаємо запити та проблеми наших користувачів. Це обов’язково. Приблизно збирається 600 - 700 анкет. Весь матеріал обробляється, робляться висновки. Недоліки одразу усуваємо. Наприклад, була проблема черг, нині її вирішено завдяки автоматизації бібліотечних процесів та удосконаленню ефективності роботи наших співробітників. Враховуються також усні побажання, зокрема ті, що стосуються нестачі певної категорії книжок. Академія виділяє на це кошти, і ми маємо змогу придбати всю необхідну літературу.

Що ж до прагнення знань, хочу підкреслити – нині спостерігається закономірність до отримання нашими читачами саме знань а не лише диплому. Оскільки не секрет, що при влаштуванні на роботу більшість фірм дивиться не так на документ, як на його знання. Завдяки інформатизації навчання стало більш доступним. Багато хто прагне отримати другу вищу освіту, бо знання слід оновлювати та вдосконалювати протягом всього життя. 

- У наш інформаційний вік дуже актуальним постає питання автоматизації. Чи “прижилися” технологічні інновації у сучасній бібліотеці?

 - Дійсно, всі бібліотечні процеси у нас автоматизовані. Завдяки спеціальній комп’ютерній програмі УФД “Бібліотека”, за якою, до речі, працюють Національний Університет ім. Т.Г. Шевченка та інші ВНЗ, наші відвідувачі мають змогу швидко та доступно скористатися пошуком потрібних матеріалів. У перспективі корпоративність, тобто злиття в єдину інформаційну систему між університетами. Це дало б змогу зручніше співпрацювати, а також обмінюватися досвідом, набутими знаннями, скорочувати певні трудомісткі процеси (напр., опис періодики). Досвід створення подібних мереж вже був впроваджений та успішно продемонстрований Київським Політехнічним інститутом.

 У прагненні до вдосконалення автоматизації, ми скасували карткові каталоги, картотеки, паперові формуляри, адже цей засіб хоч і досить ефективний, проте трудомісткий. Тепер вся інформація в електронному вигляді. На студентському квитку є штрих-код, за допомогою якого можна легко ідентифікувати читача та відкрити його формуляр. У комп’ютерному залі студенти мають змогу працювати із каталогами, поруч із робочим місцем обов’язково розміщено детальну інструкцію для користування. Ввівши одне ключове слово, за лічені секунди комп’ютер видає весь обсяг знайдених джерел, що є у бібліотеці. Цю ж саму операцію можна здійснити і вдома, підключившись до інтернет та завітавши на сайт www.maup.com.ua.

- Відомо, що в МАУП навчається багато студентів-іноземців. Чи легко дається їм навчання? Як вони опановують користування вітчизняною бібліотекою?

 - Ми маємо спеціальний зал іноземної літератури, де переважно навчаються студенти з інших країн. Намагаємося укомплектувати підручниками всіма мовами, які вивчаються в Академії. Є книги майже всіх мов світу, хоча їх і не так багато, але ми намагаємося розширяти асортимент. Звісно, серед них переважають книги англійською, французькою та німецькою мовами. Також системно виконуються побажання Міжнародного підготовчого інституту, де вчаться іноземні студенти. Викладачі підказують саму тематику літератури, якої потребують студенти,. Особливою старанністю вирізняються студенти з Китаю. Багато підручників перекладаються з іноземних мов. Вони особливо цінні.

 - Чи відбуваються тут певні культурно-просвітницькі заходи? 

 - Звичайно, влаштовуються різні семінари, в яких беруть участь інші університети, Державна бібліотека України для юнацтва, Національна парламентська бібліотека, а також Національна бібліотека України ім. Вернадського. Щорічно проводяться екскурсії, науково-практичні семінари за участі представників бібліотек регіональних підрозділів МАУП. Що ж до відпочинку, то для читачів працює затишна кав’ярня “Буква”, де відвідувачі можуть випити запашного чаю чи кави, перекусити та знову відправитися у безмежну мандрівку знань.       

- Як довго ви працюєте у бібліотеці? З чого починали?

- Мій особистий досвід роботи становить вже 35 років. Починала роботу в обласній дитячій бібліотеці на Русанівці. Завжди працювала із задоволенням, оскільки дуже люблю книжки, дітей, молодь. Як тільки вийшла на роботу, мала вибір - піти в методичний відділ чи на абонемент до самих маленьких читачів, одразу віддала перевагу другому варіанту. Працюючи з нинішніми студентами, завжди із задоволенням з ними спілкуюся, хоча інколи бракує часу, намагаюся приділити їм максимум уваги. Фактично цю бібліотеку створювала з першої книжки. Щиро захоплююся справою, якій присвятила все своє життя!

То ж запрошуємо всіх до нашого храму знань, аби примножити інтелектуальний рівень та збагатитися духовно!

Прес-служба МАУП

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com