Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ескалація напруги

Грузинські снайпери, що брали участь в обстрілі Цхінвалі в суботу, 2 серпня, проходили підготовку у фахівців України й США.

Про це заявив глава МВС Південної Осетії Михайло Міндзаєв.

«Загибель наших хлопців, у тому числі й на совісті цих країн», — сказав він журналістам у столиці невизнаної республіки. 

А співголова СКК від південноосетинської сторони Борис Чочиєв зазначив, що Україна поставила Грузії 40 снайперських рушниць, що є першокласним спорядженням.  

Коментуючи пропозицію грузинської сторони вести прямі переговори, Чочиєв заявив: «Про що я повинен говорити з Якобашвілі, якщо вони постійно збільшують свою військову присутність, якщо лише вчора вони перекинули додаткові сили і засоби? Про які мирні ініціативи з грузинського боку може йти мова?»  

«Перш ніж говорити про переговори, вони повинні вивести свої підрозділи», — додав співголова СКК. 

Крім того, Цхінвалі звинуватив Грузію в посиленні вогневих позицій у зоні конфлікту і перегрупуванні сил. Тбілісі заявляє, що з боку Південної Осетії обстріляне грузинське село.  

Влада Південної Осетії заявила, що грузинська сторона продовжує підвозити боєприпаси до кордону, здійснює перегрупування сил і засобів, змінює вогневі позиції, обладнав нові вогневі точки.  

За словами Михайла Міндзаєва, дії грузинської сторони не вказують на те, що Тбілісі має намір проводити якісь переговори. Глава МВС невизнаної республіки заявив, що в разі повторення обстрілу Цхінвалі південносетинські силові структури пригнічуватимуть вогневі точки Грузії.  

Усі знову зведені грузинською стороною вогневі позиції «відразу ж беруться на мушку і тримаються під прицілом», сказав Міндзаєв.  

У той же час в адміністрації регіону Шида Картлі заявили, що грузинське село Двані в Знаурському районі цхінвальського регіону піддалося минулою ніччю інтенсивному обстрілу з позицій Південної Осетії. Там стверджують, що стріляли у напрямі поста грузинських миротворців, розташованому в селі Двані.  

Обстріл припинився після того, як грузинські миротворці відкрили у відповідь вогонь, зазначили в адміністрації. 

Крім того, командувач миротворчими операціями об’єднаного штабу ВС Грузії, бригадний генерал Мамука Куравшилі заявив, що дітей зі цхінвальської зони конфлікту відправили відпочивати, а не евакуювали. 

«Населення осетинських сіл щорік у серпні виїжджає на відпочинок і зараз усе це цхінвальська сепаратистська влада списує на напружену обстановку, щоб в очах міжнародного співтовариство ще більш нагнітати становище», — передає слова Куравшилі інформагентство Грузія-онлайн.

Нагадаємо, в результаті обстрілу в ніч на 2 серпня в Південній Осетії загинули шість чоловік. Грузія стверджує, що вогонь був відкритий у відповідь на обстріл блокпостів МВС Грузії. Влада невизнаної республіки заявляє, що першими почали стріляти грузинські військові. У ніч на неділю обстріли тривали, про жертв і постраждалих не повідомляється.  

3 серпня в МЗС Росії заявили, що загроза широкомасштабних військових дій між Грузією і Південною Осетією стає усе більш реальною. 

У зв’язку із загостренням конфлікту почалася евакуація жінок і дітей з Південної Осетії.

МЗС РФ закликало Тбілісі понизити напру­женість у зоні грузинсько-південносетинського конфлікту.

За матерiалами ЗМІ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com