Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Дешеве житло... Невже?

З метою будівництва доступного житла та вирішення житлової проблеми Президент України запропонував нову концепцію розвитку житлового будівництва — будівництво доступного житла, де держава надаватиме одноразову грошову допомогу громадянину (за рахунок коштів державного бюджету в обсязі 30 % вартості житла), решта (70 %) суми вартості житла сплачується громадянином. Однак реалізація ініціативи Президента України стримується відсутністю коштів у Державному бюджеті. Глава держави Указом від 8 листопада 2007 року № 1077 «Про заходи щодо будівництва доступного житла в Україні та поліпшення забезпечення громадян житлом» доручив урядові передбачити у проектах Державного бюджету України на 2009 та наступні роки видатки на будівництво доступного житла в обсязі не менше 0,5 % від ВВП. Це становитиме близько 4 міль­ярдів гривень.

За розрахунками, зазначеною сумою можна щороку допомогти вирішити житлову проблему близько 100 тисячам сімей із середньомісячним доходом (від 3 до 4 тисяч гривень).

Будівництво доступного житла включає ряд механізмів здешевлення його вартості, а 30 % державної допомоги (що є заставою при отриманні іпотечного кредиту) дозволять поліпшити житлові умови громадян із середнім рівнем доходів, насамперед — працівників бюджетної сфери.

Поточного року необхідно відпрацювати на пілотних проектах схеми будівництва доступного житла, відповідно до яких держава надаватиме одноразову грошову допомогу громадянину для першочергового внеску.

Комісією з розгляду пропозицій щодо участі у реалізації пілотних проектів будівництва доступного житла затверджено перелік пілотних проектів регіонів України.

Як свідчать заявки регіонів щодо участі у пілотних проектах, на місцях готові безкоштовно виділити земельні ділянки для будівництва доступного житла, відмовитись від залучення коштів населення для розвитку інфраструктури населеного пункту, визначити забудовників, які готові будувати за доступною ціною.

Проведення такого експерименту дасть змогу центральним і місцевим органам виконавчої влади, місцевого самоврядування та будівельним компаніям набути необхідний досвід такого будівництва та ефективно використати його при реалізації положень Указу Президента України від 8 листопада 2007 року № 1077 «Про заходи щодо будівництва доступного житла в Україні та поліпшення забезпечення громадян житлом».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com