Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

СВЯТО МУЗ

Низку яскравих фестивалів, що відбувалися у Черкаському ювілейному парку протягом 21 червня – 5 липня, справді можна назвати святом Муз.

За два тижні одним за одним проходили різнопланові фестивалі, організовані мером Черкащини Сергієм Одаричем. Перший був присвячений створенню кам’яних скульптур для міста. Одинадцять героїв Енеїди Котляревського, подаровані митцями місту будуть розташовані по різних кутках Черкас або залишаться на алеї парку, де їх було створено. Поки що це питання залишається відкритим. Усі композиції дуже цікаві й різностильові, але найбільше вражає робота братів Зігурів. Микита працював над роботою під назвою «Гість із Запоріжжя», а Єгор створював найбільшу скульптуру під назвою «Посейдон». Як брати вони різні за характером, але їхні роботи мають спільні художні риси: та ж плавність і витонченість ліній, цілісність художньої форми та надзвичайно гарний малюнок в основі композиції.

Незадовго після відкриття першого фестивалю розпочався музичний фестиваль під етнічною назвою «Трипільські Зорі». Його організатори за підтримки С. Одарича – двоє студенток з кафедри російської філології Черкаського Педагогічного університету ім. Богдана Хмельницького. Цей фестиваль у Черкасах відбувся вперше. У ньому взяли участь новостворенні та професійні музичні етногуртки Черкас, Полтави, Києва, Західної України. Найбільше, схоже, вразив публіку київський гурт «Вій». А ще екзотична група «Даха Браха» з її неординарним виконанням українського фолку – жіноче тріо у височезних головних уборах виконувало українські пісні під африканські тамтами. Незвично і цікаво. В останні дні фестивалю виступали відомі гурти «Друга ріка», «Кому вниз», «Мандри», «Плач Єремії». А також романтична «Піккардійська терція» зі Львова. У цікавому акапельному стилі виконувалися відомі пісні, але вони, мабуть, назавжди залишаться в історії нашої культури і створюватимуть атмосферу суспільного єднання. Цей гурт виник, як відомо, 1992 р. у Львові. Всі виконавці закінчили диригентський факультет. В інтерв’ю кореспондентові газети «Персонал Плюс» Андрій Шовала розповів, що гурт обрав акапельний стиль як традиційний для свого краю. Вони дуже люблять його і ніколи не залишають надовго.

Тепер такі фестивалі, як і у Києві й на Західній Україні, постійно проводить у Черкасах їхній мер Сергій Одарич. Тут мають змогу заявити про себе багато цікавих, талановитих людей. За словами черкаського мера, Черкаси невдовзі стануть містом фестивалів.

Ніка Бойко
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com