Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Підступні спалахи на сонці

Тема впливу магнітних збурень на самопочуття людини викликає щире зацікавлення у багатьох з нас. Багато періодичних видань приділяють увагу цій проблемі, постійно друкуючи прогнози несприятливих днів, поради лікарів, як поводитися, чим лікуватися у цей період.

Магнітна буря – явище, що поширюється на всю планету. Тобто проблеми зі здоров’ям виникають і у нас, і в американців, і в африканців. Винуватці магнітних бур – спалахи на Сонці. Вчені підрахували, що стан здоров’я під впливом магнітних бур значно змінюється в 10-15 відсотків людей. Але істина ще й у тому, що на зміни магнітного поля Землі реагує абсолютно кожна людина. Просто здорові люди із сильними адаптаційними можливостями не відчувають жодних змін у своєму самопочутті.

Нині, завдяки прогресу в медицині, вплив магнітних бур на здоров’я людини можна наочно дослідити. Здоровий мозок на ці зміни в природі реагує нормально. А ось якщо в організмі є якийсь збій, тоді починаються проблеми. Якщо голова починає “підігравати” погоді – час наводити в ній лад: включити систему захисту.

Під час бур змінюється ціла низка метеорологічних факторів, які призводять до змін в організмі. Якщо за кілька хвилин тиск падає на 5 мм ртутного стовпчика, для хворого мозку це вже катастрофа. Настають інсульти, погіршення психічного стану, збої інших систем. Кардіологія, неврологія в лікарнях у такі дні переповнені.

Доведено, що для переважної більшості людей магнітна буря – це стрес. У ці дні в людей зменшується виділення гормону мелатоніну, який відповідає за адаптацію. Вдалося помітити й те, що в несприятливі дні наднирники виробляють більше «гормонів стресу» – адреналіну і кортизолу.

Найбільше магнітні бурі діють на людей ослаблених, які мають хронічні захворювання, – чи то гіпертонію, чи стенокардію, чи мігрень. Бо під час магнітних бур змінюється заряд клітин крові, яка стає густою, клітини між собою не відштовхуються, погіршується плинність крові. Відбувається порушення кровообігу на рівні дрібних судин, а також судин більшого діаметра. Тоді виявляються гіпертонія, стенокардія, кризи. Переважно люди відчувають наближення несприятливих днів раніше, бо гірше почуваються. У такі дні треба менше їсти, особливо солоного. Щоб не було загострення, призначення лікаря потрібно виконувати особливо старанно і не пропускати час чергового прийому таблеток.

У кого немає проблем зі шлунком, можуть приймати аспірин, бо він розріджує кров. Може допомогти беналгін - там є кофеїн, який поліпшує кровообіг у мозку. У декого магнітні бурі викликають болі в суглобах, тож потрібно приймати анальгетики – скажімо, цитрамон. Нервова система теж реагує, причому одна з перших, на геомагнітні збурення. Тому болить голова.

Магнітна буря діє на регуляцію тонусу судин через підвищення кількості адреналіну у крові. Тому, прокинувшись у день магнітної бурі, не варто різко вставати з ліжка. Це може стати причиною запаморочення або непритомності. Особливо небезпечно швидко підхоплюватися з ліжка тим, хто регулярно вживає таблетки від гіпертонії. Ранкову зарядку в несприятливі дні краще робити у полегшеному варіанті і не відразу після пробудження. Ввечері бажана легка прогулянка. І, звичайно, у дні сонячних збурень пот рібно максимально захистити себе від психологічних проблем і не приймати важливих рішень.

Лікарі також вважають, що не варто переїдати. Серце і головний мозок можуть потрапити в умови кисневого голодування через те, що кров перерозподіляється на користь перевантаженого їжею шлунково-кишкового тракту. З харчових продуктів варто надати перевагу кашам на воді або нежирному молоці. Добре включити в меню відварену рибу. І, звичайно, обов’язково потрібно в ці дні їсти овочі та фрукти. Вони містять вкрай необхідні для метеочутливих людей мікроелементи: калій, магній, мідь і йод. Найкраще звернутися до наших звичних овочів - картоплі, моркви, квасолі. Крім страв з овочів, метеочутливим людям можуть допомогти печені яблука, родзинки та курага. У несприятливі дні дуже стануть у пригоді банани. Вони містять калій і біологічно активні речовини, які зменшують дію адреналіну на психіку. Крім того, варто з’їсти хоча б скибочку житнього хліба, що містить багато вітамінів групи В.

Олег КРУК
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com