Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Або енергія, або екологія

Об’єднати Європейський Союз і Росію газовою трубою - такий проект, названий «Північним потоком», передбачає прокладання газопроводу по дну Балтійського моря. Доволі смілива ідея потребуватиме мільярдних вкладень, проте має суттєво збільшити можливості постачання російського газу до Євросоюзу. І все було б гаразд, якби не той факт, що «Північний потік» викликав занепокоєння екологів, євродепутатів та населення країн Балтії. Виявляється, газопровід довжиною 1200 км може призвести до екологічної катастрофи в регіоні.

Депутат Європарламенту Марчін Лібіцкі з самого початку обговорення проекту в січні цього року був проти прокладення газопроводу «Північний потік», вартість якого майже 7,5 млрд євро. Він переконаний, що ця ідея може порушити природний баланс Балтійського моря і це матиме катастрофічні наслідки для всього регіону. З його ініціативи у країнах Балтії та Польщі одразу ж почалася кампанія з організації громадських слухань, аналізів та збору підписів.

На нинішні пленарні засідання Європарламенту голова Комітету зі спротиву проекту «Північний потік» Марчін Лібіцкі пред’явив петицію з 30 тисячами підписів.

«Фахівці світового рівня висловили свою думку і підтримали нашу петицію. Загроза для навколишнього середовища Балтійського регіону величезна. То ж постає запитання: а чи є взагалі сенс вкладати такі великі інвестиції?» – заявив на сесії польський європарламентар.

Крістофер Бізлі, європепутат від Англії, також схильний думати, що будівництво газопроводу «Північний потік» небезпечне для екології.

«30 тисяч підписів свідчать про занепокоєння населення Балтійського регіону. Вважається, що це море й без того на межі загибелі від забруднення і стає дедалі мілкішим. На дні Балтики ще й нині лежать човни, що затонули в часи Другої світової війни. І тепер ми стали перед досить делікатним питанням: чи прокладати енергетичний трубопровід по дну цієї особливої ділянки Європейського Союзу», – зауважив євродепутат від Об’єднаного Королівства.

Єврокомісар із охорони довкілля Ставрос Дімас вважає, що важливість цього проекту для енергопостачання в Європу важко переоцінити. Однак перш ніж розпочати його реалізацію, слід добре зважити можливі наслідки «Північного потоку». Нині проводяться консультації з усіма учасниками майбутнього проекту, щоб заручитися гарантіями екологічної безпеки і під час проведення робіт, і в майбутньому.

Газопровід довжиною 1200 км планували ввести в експлуатацію через чотири роки. Але він пролягатиме через зони, що мають статус заповідних і  перебувають під охороною. Прокладення труб, подекуди за допомогою вибухівки, може призвести до фатальних наслідків. Так вважають фахівці-екологи, акцентуючи увагу прибічників проекту ще й на високому рівні забруднення морських вод радіоактивними відходами, залишками хімічної зброї та затонулими субмаринами.
Євродетутати також закликають Єврокомісію перешкодити російському «Газпрому», що володіє 51% акцій цього проекту, зайняти домінуючу позицію на європейському газовому ринку. «Росіяни мусять гарантувати європейським підприємствам право розгортати діяльність і на російському ринку газу», – вимагають парламентарі.

Віталій Єреміца
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com