Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Село вимирає

За роки незалежності з карти України зникло 305 сіл, заявляє доктор економічних наук, професор, академік Української академії аграрних наук Віктор Юрчишин в інтерв’ю «Дзеркалу тижня». Щоправда, як зауважує далі науковець офіційна статистика цей факт приховує. Українців справді помітно поменшало. Пригадуєте у перші роки нашої незалежності телевізійні ролики із соціальною рекламою гордо сповіщали: нас 52 мільйони! Тепер нас на 6 мільйонів менше. І, кажуть це ще не межа.

Адже, як наголосив пан Юрчишин, посилаючись на інформацію Рахункової палати України, що державної підтримки соціально-економічного розвитку села (як зрештою й інших адмінодиниць) як не було, так і нема до цього часу. А держкомстат з цього приводу відмовчується, хоча, на думку академіка, мовчання з приводу національної катастрофи — є злочином. І «якщо вищі владні структури не схаменуться, вже найближчим часом нас очікує національне лихо, набагато страшніше від того, яке маємо на сьогодні. Україна перетвориться в державу сільських цвинтарів. Ми повинні усвідомити: втративши село і селянство у їх історично сформованій сутності, країна перестане бути Україною.» — Застерігає Віктор Юрчишин.

Тим часом Всеукраїнська громадська організація «Доля» виступила із заявою про те, що, знову ж таки, за роки незалежності, в Україні було зроблено 30 мільйонів абортів. (Ось вам і населення для мертвих сіл та напівпустих міст і містечок). «Сьогодні в Україні щоденно здій­снюється понад 700 абор­тів», — повідомляють у ВГО «Доля».

Вражає також і офіційна статистика зроблених в Україні абортів. Так у 1990 році було зроблено 1 млн. 19 тисяч операцій із штучного переривання вагітності. А кожного наступного року в країні робиться близько 300 тисяч абортів. Для порівняння, у Польщі із 1990 по 2006 роки було зроблено лише 82 тисячі 329 абортів, що у 365 разів менше, ніж в Україні.

Таким чином через 5 років в Україні емігрантів з Азії, Близького Сходу, Африки може бути більше, ніж етнічних українців. Вже сьогодні наша держава потерпає від браку робочих рук — заводи не мають молодого покоління, напівпустуючі вищі навчальні заклади невдовзі будуть «битися» за кожного абітурієнта.

«Демографічна криза настільки гостра, що її масштаби загрожують українській державності», — кажуть співробітники організації «Доля». Враховуючи таку тенденцію, а також те, що за роки незалежності із 52 мільйонів українців залишилося лише 46, експерти б’ють на сполох і заявляють про те, що Україна стоїть на порозі демографічної катастрофи.

Галина КОНЧАКІВСЬКА,
Інтернет-видання «ХайВей».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com