Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЧЕМПІОНСЬКИЙ ДУБЛЬ МАУПІВЦІВ

У фінському місті Тампере на чемпіонаті Європи українські атлети вибороли три золоті, срібну й чотири бронзових нагороди. З чемпіонськими титулами повернулися студенти Міжрегіональної Академії управління персоналом Василь Федоришин та Мар’яна Квятковська.

Саме перемогти потрібно було Василеві (вагова категорія 60 кг), аби стовідсотково гарантувати собі виступ на Олімпійських іграх у Пекіні. Твердо налаштувавшись втретє підкорити євровершину, маупівець взявся за виконання і тренерської, і власної установки.

Розпочалися змагання для українця сутичкою з фіном, якого наш борець легко переміг — 3:0, 6:0. З мінімальною перевагою Федоришин розібрався з грузином і росіянином — 1:0, 1:0. У півфіналі довелося боротися з віце-чемпіоном світу-2007 болгарином. У першому періоді Василь поступився — 0:1, та в двох наступних був сильнішим — 1:0, 1:0. За «золото» з маупівцем сперечався француз Дід’є Паіс. Цікаво, що саме з ним мірявся силами наш чемпіон 2005 року теж у «золотому» фіналі європейської першості. Історія повторилася: українець знову переміг — 4:0, 6:0.

- Я задоволений своїм результатом, адже і золота медаль є, і ліцензія, — каже триразовий чемпіон Європи.

Віце-чемпіоном континентальної першості став Георгій Тібілов (96 кг), який дебютував на дорослому міжнародному рівні. У вирішальній сутичці він поступився грузинському атлету.

Невдало виступив наш чемпіон світу-2006, срібний призер світової першості-2007 Ібрагім Алдатов (74 кг). У першому ж поєдинку жереб звів його з росіянином Махачем Муртазалієвим, чемпіоном світу-2007. Українець поступився — 1:0, 0:1, 0:3. Махач без особливих проблем виграв золоту нагороду. Ібрагім же, перемігши литовця (5:1, 3:0) й вірменина (2:0, 8:0), несподівано поступився азербайджанцю, який примудрився покласти нашого чемпіона на туше (2:2, 3:2, 4:4).

- Алдатов не був схожим на того, яким ми звикли його бачити. Далася взнаки застуда, що закінчилася пневмонією, — вважає головний тренер збірної Руслан Савлохов. — Та для Ібрагіма цей чемпіонат був репетицією перед Олімпіадою. А за олімпійськими ліцензіями у вагових категоріях 55 і 84 кг поїдемо за півтора тижні до Швейцарії.

Сенсацією стала перемога першокурсниці Інституту менеджменту та бізнесу Мар’яни Квятковської (67 кг). На зважуванні вона показала лише 65 кг і за фізичними даними поступалася суперницям. Проте, маючи вдалий жереб, українка в стартовій зустрічі перемогла болгарку, поклавши її в першому періоді на туше. Не зустріла опору наша борчиня і в півфіналі від азербайджанки — 1:0, 4:0. А от у фіналі з росіянкою довелося попрацювати — 2:2, 2:1. До того ж в обох періодах Мар’яна «вирвала» перемогу на останніх секундах.

- Від’їжджаючи до Тампере, мріяла бодай про бронзову нагороду. У свою перемогу й досі не можу повірити, — зізнається задоволена тріумфаторка. — А підкорити вершину європейського п’єдесталу мені вдалося завдяки технічній майстерності.

Не зумів зібратися на Олімпіаді чемпіон світу-2006 Володимир Шацьких (74 кг). У першій сутичці він поступився білорусу, посівши у підсумку лише 21 місце. Проте без нагороди класики не залишилися. Армена Варданяна (66 кг) на шляху до золотої медалі не зупинив жоден суперник.

Отож у борців греко-римського стилю так і залишилася тільки одна ліцензія на Олімпіаду — у ваговій категорії 66 кг. Поборотися за путівки до Пекіна українці зможуть у травні в Італії і Сербії.

Ірина Голінько
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com