Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Змова нафто-трейдерів

Міністр палива і енергетики Юрій Продан стурбований діяльністю компаній «Укрнафта», «Синтоза», «Оптіма» і «Авіас», які у березні припиняли реалізацію світлих нафтопродуктів на своїх АЗС в різних областях України.

Про це він заявив на засіданні експертно-аналітичної групи з опрацьовування питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів та розвитку нафтопереробної промисловості, повідомляє РБК-Україна.

Після відновлення продажу палива останні три компанії встановили на АЗС значно вищі ціни, ніж інші трейдери, що дає підстави підозрювати їх у змові. Міністр запропонував Антимонопольному комітету, Державній податковій адміністрації і Держінспекції з контролю за цінами перевірити діяльність цих компаній.

Одним з чинників зростання цін на паливо міністр вважає гуртову реалізацію нафтопродуктів ЗАТ «Укртатнафта» за цінами, які значно перевищують середні гуртові ціни на міжнародних ринках. Антимонопольний комітет повідомив, що розслідування вже ведеться. «Ще до доручення Прем’єр-міністра АМКУ (про перевірку діяльності нафтотрейдерів. — Прим. ред.) почав щільно займатися цим питанням у низці регіонів», — повідомили там. «На сьогодні в АМК заведено 18 справ, у яких фігурують 40 суб’єктів. Крім того, ми збираємо інформацію від великих нафтотрейдерів, і у нас є питання до Укрнафти, яка припинила вільну торгівлю бензином», — заявив прес-секретар відомства Богдан Яким’юк. Цього року паливо почало дорожчати наприкінці лютого — після того, як Укрнафта, котра володіє найбільшою мережею АЗС в Україні, припинила продаж пального. 14 березня на всіх заправках Дніпропетровська, окрім Нефтек, бензин почали продавати тільки за талонами. Через це автомобілі вишикувалися в черги.

На запитання, що викликало таку ситуацію, менеджери заправок відповідали, що вказівку отримали від керівництва. Все, що вдалося дізнатися: подорожчання і «талонізацію» викликала інвентаризація АЗС.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com