Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Тести перекладатимуть російською. Поки що...

Міністр освіти і науки Іван Вакарчук повідомив, що для учасників зовнішнього незалежного оцінювання, які здобували загальну середню освіту мовами національних меншин, за їх бажанням, у перехідний період (2008-2009 рр.) тести перекладаються відповідною мовою (за винятком тесту з української мови та літератури).

Пояснюючи положення наказу про проведення зовнішнього тестування випускників, міністр зазначив, що вищі навчальні заклади, незалежно від форм власності та підпорядкування, вступних випробувань проводити не будуть. Під час вступу до вищих навчальних закладів враховуватимуться тільки результати зовнішнього тестування.

Міністр додав, що при відборі студентів на спеціальності спортивного і творчого напрямів вищі навчальні заклади можуть проводити творчий конкурс, в основі якого — ті самі критерії, що й зовнішнє оцінювання.

Ще одним нововведенням вступної кампанії 2008 року є те, що абітурієнти можуть подавати свої документи в кілька вищих навчальних закладів і на будь-яку кількість напрямів. За словами міністра, «це дає право кожному вступникові мати вибір щодо своєї майбутньої професії».

Міністр наголосив, що сертифікати з результатів зовнішнього тестування, проведеного цього року, не будуть подаватися для вступу до вузів у 2009 році. Наступного року треба знову проходити тестування в Українському центрі оцінювання якості освіти.

Іван Вакарчук повідомив, що будуть працювати апеляційні комісії і кожен матиме право оскаржити результати тестування. «Крім того, цього року в усіх школах для випускників проведуть пробне тестування, щоб кожен учень, прийшовши на випробування, почував себе комфортно», — зазначив Іван Вакарчук.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com