Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Пиріжок-нелегал

Споживчий ринок завжди був і залишається предметом пильного інтересу підприємців. Особливо «точкі», де завжди є «пасажиропотік», де є як кажуть продавці, — «тяга»… Запропонуй на такому місці, де завжди багато людей, любий товар і він піде в будь якому випадку. Хто потім і кому претензії пред’являти буде?

Трудно сперечатися з тім, що торгівля існує, напевне, з часів існування світу. А якщо немає ринку, немає покупців, значить немає у продавців і прибутку. Окремою темою для киян залишається харчовий ринок. Кожному хочеться купити продукти десь-то по дорозі до дому, затративши при цьому мінімум часу. Це бажання легко пояснити. Нехай це і не буде за демпінговими цінами, але зручно, швидко та якісно. Багато хто з нас купляють харчі «на ходу» по дорозі на роботу, навчання, на відпочинок, перед візитом у гості біля входів до Метрополітену. Не встиг поснідати, немає часу заскочити додому або у «їдальню», хочеться на ходу з’їсти гарячий чебурек, пиріжок або булочку, перехопити пляшку пива, якщо не за рулем…

Але мало хто замислювався, наскільки якісна ця продукція та чи дотримані у даному випадку санітарні норми, необхідні при виготовленні та продажі цих продуктів.

Для контролю за подібними «стихійними» ринками адміністрацією міста і районів витрачається багато сил, проводяться спеціальні рейди за участю силових структур та заходи з вилучення «незаконних» і неякісних продуктів.

З однією з таких робочих груп, яка була створена за ініціативою адміністрації та податкової служби Святошинського району м. Києва, вдалося побувати на рейді біля метро Академмістечко.

Очолив керівництво рейдом заступник керівника податкової міліції району Бездушний Микола Петрович та заступник керівника районної адміністрації Шевченко Олег Валерійович.

 Ми їхали разом в одній машині, я попросив дозволу включити диктофон. Олег Валерійович люб’язно погодився:

— Назвіть будь ласка Вашу посаду?

— Шевченко Олег Валерійович — депутат району, заступник голови адміністрації з питань споживчого ринку

— Скажіть, а який захід сьогодні?

— Почну з того, що це далеко не перший рейд який проводиться в інтересах захисту споживачів…Такі заходи проводяться декілька разів на тиждень. Це називається боротьбою з несанкцинованою торгівлею. На сьогодні багато точок торгівлі продуктами існують нелегально і я не можу просто взяти та прибрати точку, не дивлячись на те що ларьок цей незаконно поставили і торгують без дозволу. Адже сьогодні правова база дуже слабка. Міліція також безсильна, тому як ці ларьки — приватна власність, яка охороняється законом. Лишається лише тільки суд, а поки прийметься рішення, цієї точки може вже і не бути. Та і знов таки немає достатньої правової бази.

Під’їхавши до метро «Академмістечко», ми побачили що більшість кіосків, які ще вчора працювали, стояли закритими. Певно їх вже хтось-то попередив, поки члени групи добиралися до міста рейду.

Для того щоб отримати дозвіл на оренду землі, підприємець зобов’язаний зібрати спеціальний пакет документів, збирається орендна комісія. Іноді, за словами пана Шевченко, підприємці йдуть на хитрість. Вони збирають документи на встановлення палаток, в яких можна продавати морозиво та прохолодні напої. Отримавши дозвіл, підприємець встановлює так звані «Купави» — невеличкі будочки на колесах, у яких продаються не лише дозволені товари, а й, наприклад, млинці, слабоалкогольні напої. Іноді точки встановлюються взагалі без усілякого дозволу. А це означає те, що за оренду ніхто не платить. Гроші не надходять до бюджету міста.

Питання надходження коштів за торгівлю до бюджету прокоментував заступник керівника Святошинської податкової міліції Бездушний Микола Петрович:

— Уявіть собі якщо підприємець не платить, ані оренди, ані за отримання ліцензії, ані податків, нічого не платять взагалі. А точка приносить доход. А район щось-то з цього отримав, а місто? Таких точок, тільки за сьогодні у нашому районі ми об’їхали майже сорок…. Збитки легко можна порахувати. З сорока точок це десь-то біля десяти тисяч гривен на місяць за самими скромним підрахунками. А це тільки тут. Скільки їх в районі, скільки у місті?

А що ж міліція? За словами заступника керівника районного управління міліції, керівника служби дільничних інспекторів Зеви Миколи Васильовича, виявивши точку стихійної торгівлі дільничний може застосувати лише одну статтю Адміністративного кодексу — 160 «торгівля з рук у несанкцинованому місці». Але згідно 263 статті кодексу людину можуть затримати лише тільки на три години. За цей час потрібно встановити особу затриманого та передати документи до суду. У випадку якщо у затриманого не виявлено ніяких документів особи, співробітники міліції беруть з нього письмове зобов’язання з’явитися наступного дня у суд. Частіш за все людина до суду не з’являється, а адреса та прізвище яке він назвав виявляються несправжніми.

Наведемо трохи статистики. Тільки на початку минулого року, в одному Святошинському районі столиці виявлено шість підпільних виробництв товарів масового споживання, з них два з виробництва алкогольної продукції. З незаконного обороту вилучено товарно-матеріальних цінностей на загальну суму 8 830 100 гривень. І ця ж сама продукція продавалася в таких само незаконних точках.

Особливий інтерес у податківців викликав підпільний цех з виробництва «дріжджів», який знаходився на території однієї з плодово–овочевих баз. Вхід до цеху було ретельно замасковано. В результаті довготривалої оперативної діяльності його вдалося знайти. Справу було поставлено на широкі колії, «дріжджі» вироблялися будь-які, любих виробників. Щоправда з «одного тазика». За основу новоспечені підприємці використовували давно відпрацьовану та списану продукцію. В результаті операції було вилучено обладнання на суму не менш як 1 000 000 гривень, підробленої продукції на суму 1 081 380 гривен.

За даними прес-центру Управління податкової міліції ДПА у м. Києві тільки на початку минулого року було вилучено: товарно-матеріальних цінностей на суму 95 727 800 гривень, у тому числі лікерно — горілчаних виробів — на суму 9 619 200 гривень, тютюнових виробів 207 900 гривен, спирту та інших товарів народного споживання 112 900 та 85 787 900 гривень відповідно.

Під час операції «Акциз» у підвалах гаражів по вулиці Пухівська було вилучено більш як 4000 пляшок елітних вин закордонного виробництва, тут же на них наклеювали і акцизні марки. Вартість однієї пляшки французького вина «Дон періньон» сягає п’ятисот гривень, а відомого шотландського віскі — півтори тисячі…Загальна вартість вилученої продукції склала майже мільйон гривень.

Всього за час операції «Акциз» працівниками податкової міліції виявлено сімнадцять підпільних цехів з виробництва лікеро-горілчаних напоїв. Вилучено більш ніж 200 000 літрів «алкогольних напоїв».

Не дивлячись на вражаючі цифри, всі ці заходи майже не дають ніякого результату. Вже наступного дня підприємець почне свою діяльність знову. З причини того, що закони в країні майже не діють, ані у податківців, ані у міліції немає реальних механізмів захисту населення від таких собі ділків.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com