Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Хто забив арабатську стрілку? Чи будуть кадрові зміни на Херсонщині після позачергових парламентських виборів?

Відповіді на це запитання чекають усі мешканці області. Серед них насамперед ті виборці, які 30 вересня голосували за Партію регіонів (43,23%), «Блок Юлії Тимошенко» (23,06%), Комуністичну партію (9,09%), «Блок Литвина» (3,66%).

Чому саме так? Бо обласну державну адміністрацію очолює Борис Сіленков, який одночасно формально є керівником обласної організації Політичної партії «Народний Союз Наша Україна», а фактично був спільником соціалістів Олександра Мороза та Станіслава Ніколаєнка.

Ще торік новопризначений уряд Віктора Януковича заходився було усунути Бориса Сіленкова з посади губернатора за низькі показники роботи області, але високі покровителі не дозволили це зробити. Та й президентська команда не наважилася усувати свого однопартійця, щоб не допустити призначення на цю посаду представника іншої політичної сили та не втратити вплив на електорат області. Марними були й зусилля депутатів облради, що впродовж тривалого часу домагалися відставки губернатора.

Команда Бориса Сіленкова, а це переважно його однопартійці та представники СПУ, хотіла мати значно більшу підтримку виборців, але люди давно розпізнали «хто є хто» і на позачергових виборах дали належну оцінку команді Сіленков — Ніколаєнко (далі — «команда»). За підсумками голосування в області, Блок «Наша Україна — Народна Самооборона» набрав 9,07%, а Соціалістична партія України — 2,5% голосів виборців.

Значно впав рейтинг «команди» навіть у територіальному виборчому окрузі №188, де впродовж другого (округ №402), третього (округ №185) та четвертого (округ №187) скликань народним депутатом України обирався Станіслав Ніколаєнко. За соціалістів у цьому окрузі проголосували 2 751 виборець (3,59%), проти 6 360 (7,10 %) на виборах 26.03.2006 р. Мабуть, освітянську солідарність виявили тільки вчителі шкіл Новотроїцького, Генічеського, Іванівського, Нижньосірогозького та Чаплинського районів Херсонської області, яким члени «команди» обіцяли підвищення зарплати та ремонт шкільних будівель.

Що ж відбувається на Херсонщині в останні роки? Чому такий низький авторитет високопосадовців Бориса Сіленкова та Станіслава Ніколаєнка?

Відповідь проста й очевидна навіть для пересічного громадянина. Передвиборний лозунг лідера соціалістів Олександра Мороза «Владу місцевим радам» давно почав втілювати його соратник Станіслав Ніколаєнко. Тільки влада передається не місцевим радам, а «командам». Для проведення експерименту він обрав багатонаціональну Хер­сонську область.

Ще за часів царювання Катерини II Херсонщину почали заселяти представниками різних національностей багатонаціональної імперії та роздавати землю ласими шматками фаворитам імператриці. У новітні часи, використовуючи своє службове становище, спочатку першого секретаря райкому всесильної КПУ, потім — народного депутата України, секретаря та голови Комітету з питань освіти і науки Верховної Ради України, члена урядів Юлії Тимошенко, Юрія Єханурова та Віктора Януковича, Станіслав Ніколаєнко непомітно передає владу в руки членам своєї «команди», до складу якої входять друзі, куми, однопартійці. Головна мета такої «команди» — творити беззаконня заради задоволення власних потреб.

Найсприятливіші умови для «команди» було створено після останніх президентських виборів. Переможці, до яких приєдналися соціалісти, приступили до негайних кадрових перестановок. Окрилений такою можливістю, Станіслав Ніколаєнко на відповідальні посади в області провів своїх друзів, кумів, однопартійців. Головою облдержадміністрації став друг Борис Сіленков — до цього новокаховський міський голова, найбільші райони — Бериславський і Генічеський — віддали соціалістам Володимиру Стеценку та Валерію Дронову. Кум Олександр Бронін, який спочатку побув за кермом заступника голови ДПА в області, перебрався до штурвалу начальника регіонального відділення Фонду державного майна України. У Нижньосірогозькому районі справжня Ніколаєнкова «міні-команда». Голова райдержадміністрації — Павло Павлов, слухняний голова райспоживспілки за часів секретарювання в районі Станіслава Ніколаєнка, його перший заступник — соціаліст Віктор Толкачов, начальник Відділу освіти — головна соціалістка району Ольга Сєдіна, начальник Управління сільського господарства — кум Віктор Повстяний. У багатьох районах області аналогічні «міні-команди». Непомітну для представницького органу області діяльність «команди» забезпечує заступник голови облради, депутат від соціалістів Геннадій Причина.

Досягненням цієї «команди» давно мали б зайнятися не тільки правоохоронні, податківці та інші органи нашої держави, а й усі, кому не байдужа доля багатостраждальної області.

Ось кілька прикладів-аргументів.

У багатьох селах Бериславського району впродовж 2006 — 2007 років знищено зрошення, а демонтовані в селі Раковка кілька тисяч залізобетонних плит вивезено до АР Крим. У цьому ж районі не за призначенням використовуються бюджетні кошти через райвідділ освіти та шляхом будівництва артезіанських свердловин без відповідної технічної документації та проектів.

Головному соціалісту Херсонщини, депутату облради від соціалістів Миколі Дмитруку приватизували в Бериславському районі одне з найбільших господарств України з вирощування фруктів, ягід, винограду та з виробництва виноматеріалів і вин. У списку СПУ Микола Ілліч був 26-м. Якби виборці України 30 вересня краще проголосували за партію Олександра Мороза, то не тільки «команда», а й усі соціалісти України пили б різні вина, вироблені на ВАТ «Кам’янський».

Генічеська районна державна адміністрація не декларує податкові зобов’язання з податку на додану вартість за 2006-2007 роки згідно з договорами набуття права на оренду земельної ділянки на підставі вимог Закону України «Про податок на додану вартість». Ці суми становили за 2006 рік 16 млн грн, а за 2007 рік — 27,0 млн грн.

Головне багатство Херсонщини — це чудові люди та землі різного призначення, зокрема рекреаційно-курортні. Проблемою роздавання в багаторічну оренду з правом їх подальшого викупу впродовж усього періоду губернаторства опікується сам Борис Сіленков. Щоб явні зловживання з цього питання були менш помітними не тільки для мешканців області, а й для самого Президента України та уряду, він постійно наганяє «туман» у вигляді рекламування розроблених програм і проектів та великого до них інтересу з боку «інвесторів».

Зокрема, на Арабатській Стрілці майже всі землі роздані в оренду на 49 років з правом викупу. На виділення цих земель в області існує мораторій до того часу, доки не буде розроблено Генеральний план забудови коси. Наразі такого генплану немає, однак землі давно роздано. По Генічеську ширяться чутки, що Борису Сіленкову треба значні кошти для Києва, а тому він все роздає.

Був за радянських часів у Генічеському районі запасний військовий аеродром площею 407,45 га. Розпорядженням голови Генічеської райдержадміністрадії від 04.03.1996 р. №126 його земельну ділянку передали до земель запасу двох сільських рад. Щоб не гуляв південний вітерець по голому полю, генічани вирішили долю цієї земельної ділянки наступним чином: 17,9 га передали в користування комунальному підприємству «Азовкомунсервіс» для будівництва полігону твердих побутових відходів з переробним підприємством; 82,9 га — фермерському господарству «Ясна поляна» для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; 303,3 га — державному підприємству «Присиваське дослідне господарство» для створення лісового фонду.

Це було в другому тисячолітті, а в третьому — все змінилося. До Генічеської райдержадміністрації надійшла письмова вказівка від 18.05.2006р. №525-185/2478-39/404 Бориса Сіленкова про необхідність внесення змін до відповідних розпоряджень голови районної державної адміністрації задля вивільнення цих земель та переведення їх до складу земель запасу, а потім надання в оренду земельної ділянки площею 321,0 га київській підприємниці Світлані Кукарцевій для будівництва міжнародного аеропорту легкої та спортивної авіації. Генічани спочатку зраділи — буде робота, будуть податки до місцевих бюджетів, от заживемо! Але поведінка наполегливої жінки зі столиці, яку підтримує сам губернатор, невдовзі викликала підозру місцевих фахівців до її намірів, запрацювала депутатська думка районної ради. Поцікавилися фінансовою спроможністю пані Світлани. Коштів має тільки на розробку проекту землеустрою. Без задоволення залишила Світлана Кукарцева запити райдержадміністрації від 23.10.2006 р. №400/04-638/01.18 та районної ради від 15.02.2007 р. №1-14/86 про наявність якихось інших шляхів фінансування будівництва такого об’єкту. На відповідний запит районна рада також не отримала техніко-економічного та екологічного обгрунтування проекту. Давай землю в оренду на 49 років з правом викупу — і край! Що робити з полігоном твердих побутових відходів, на якому накопичилася їх значна кількість, її також не цікавить. І Бориса Сіленкова ці проблеми не цікавлять. Адже лобіювання інтересів приватного бізнесу для нього понад усе.

За відповідями на численні запитання, що виникли у зв’язку з поведінкою столичної підприємниці та губернатора, звернулися до всемогутнього інтернету. Там знайшли відповіді на деякі з них. Наприклад, встановили, що 30 січня 2007 року в Київському національному університеті технологій та дизайну МОН України на засіданні спеціалізованої вченої ради відбувся захист дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Світланою Кукарцевою на тему «Механізм забезпечення комплексності регіонального розвитку промисловості» за спеціальністю «Економіка промисловості».

В авторефераті дисертації вона повідомляє, що була відповідальним виконавцем наукових досліджень для Генічеської районної ради Херсонської області під час розробки Комплексної програми регіонального розвитку на період до 2010 року, а розроблені в дисертаційній роботі положення, рекомендації, висновки і пропозиції використано під час підготовки проектів наступних регіональних рішень:

-          проекту Стратегії економічного і соціального розвитку Херсонської області на період до 2010 року;

-          проекту Комплексної програми розвитку Генічеського району (Арабатської Стрілки) на період до 2010 року;

- інвестиційних проектів регіонального розвитку промисловості та її інфраструктури в Генічеському районі Херсонської області до 2010 року.

Авторка стверджує, що обгрунтовані нею нові принципові підходи до розробки Концепції програми біосферосумісного стійкого розвитку регіональної соціально-економічної системи реалізуються на прикладі Генічеського району Херсонської області і передбачають: будівництво на території Арабатської Стрілки транспортної магістралі Генічеськ — Семисотка — Керч; розвиток морського порту й аеропорту; водопровідно-каналізаційної мережі; переробку твердих побутових відходів; впровадження інвестиційних проектів у харчовій та легкій галузях промисловості, суднобудуванні, енергетиці відтворювальних джерел (вітрової, сонячної, геотермальної), промисловості будівельних матеріалів, а також в окремих підгалузях мікробіологічної та хімічної промисловості.

Від Херсонської облради відомо, що насправді:

Над розробкою основ «Стратегії економічного та соціального розвитку області до 2011 року з подовженням терміну її дії до 2015 року. Управління процесами розвитку регіону до 2020 року» працювала група науковців вищих навчальних закладів і науково-дослідних інститутів області (керівник — професор, проректор Херсонського національного технічного університету Франц Рогальський).

Підготовка, обробка матеріалів до «Стратегії економічного та соціального розвитку області до 2015 року. Управління процесами розвитку регіону до 2020 року», економіко-статистичних матеріалів та їх узагальнення здійснили фахівці структурних підрозділів обласної державної адміністрації та територіальних органів міністерств, державних комітетів і відомств (керівник — начальник Головного управління економіки обласної державної адміністрації Микола Вороніч).

Науково-системний аналіз та оформлення матеріалів здійснено групою науковців і спеціалістів Херсонської області (керівник, депутат обласної ради Лариса Оленковська).

Консультанти: Михайло Кушнеренко — радник голови обласної ради та Микола Завгородній — представник Міжнародної громадської організації «Земляцтво Херсонщини».

Керівник науково-практичних розробок напрямів інноваційно-інвестиційного розвитку регіону Володимир Демьохін — голова обласної ради, кандидат технічних наук.

Проект Комплексної програми розвитку Генічеського району (Арабатської Стрілки) на період до 2010 року не розроблявся, а затверджена рішенням 8 сесії 4 скликання Генічеської районної ради від 25.06.2003 р. №86 «Комплексна програма розвитку курортно-рекреаційного комплексу та туризму в Генічеському районі до 2010 року» було розроблено спеціалістами управлінь та відділів райдержадміністрації.

В області немає відомостей про наявність розроблених Світланою Кукарцевою інвестиційних проектів регіонального розвитку промисловості та її інфраструктури в Генічеському районі Херсонської області до 2010 року.

До Генічеської райдержадміністрації, районної, міської та Стрілківської, Червонопрапорної та Щасливцевської сільських рад надходили звернення від Світлани Віталіївни, у яких вона запевняла, що має можливості фінансувати будівництво будь-яких об’єктів, тільки б дали їй землю в оренду на 49 років з правом викупу — і жодного слова про дисертації. Заручившись підтримкою губернатора, збирала готові розробки у вигляді бізнес — планів підприємств і програм району начебто для інвестування.

У 2004 — 2005 роках Олена Соколова та Тетяна Соколова з ТОВ «Кримський ресурсний центр» за погодженням з місцевими радами, згідно з чинним законодавством України, розробили «Великий інвестиційний проект «Створення міжнародного курорту «Єврорегіон «Арабат», який зареєстровано в Державному департаменті інтелектуальної власності МОН України (свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір №12475 від 16.03.2005р.).

Після звернення до інтернету генічани зрозуміли, що мають справу з новітнім «Остапом Бендером», тільки в спідниці, яка за підтримки губернатора безпідставно претендує не тільки на ласий земельний шматок, а й на авторські права, які їй не належать. Облрада також знайшла відповідь на питання — чому не може відпрацювати з облдержадміністрацією проект Стратегії розвитку області до 2015 року. Не випадково на багато процесів депутатський корпус та місцева виконавча влада мають протилежні погляди.

Ще не вщухли в районі клопоти у зв’язку з протестом прокуратури Херсонської області на рішення районної ради від 19.01.2006 р. №330 «Про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок», за яким погоджувалося відведення в рекреаційно-курортній зоні земельної ділянки площею 359,9685 га в оренду на 49 років з правом викупу бізнес-структурі, у якої не було коштів на її придбання та будівництво об’єктів, а також не надійшли запитані пояснення про діяльність Світлани Кукарцевої зі столиці, як Кукарцева з’явилася 18 жовтня поточного року в славному приазовському місті в супроводі самого губернатора Бориса Сіленкова та директора Кіровоградського підприємства «Масштаб» ДБК «Укрбуд» Олександра Феркалюка.

Губернатор цього ж дня в райдержадміністрації провів нараду, на якій сварив місцевих керівників — мовляв, гальмуєте розвиток району, не бачите інвестора, який майже рік «танцює» біля ваших стін з проектом інвестицій на 500 млн у.о. Отримали «гостинців» від члена РНБО України навіть старші офіцери військової частини 1491 Азово-Чорноморського регіонального управління Державної прикордонної служби України — за те, що добре служать країні та вчасно отримали державний акт на право постійного користування земельною ділянкою загальною площею 0,25 га зі згаданих вище земель запасу (колишній запасний військовий аеродром) для розміщення майданчика для гелікоптерів прикордонників. На думку Бориса Сіленкова «погранці», як він їх називав, діяли не правильно, а сам він таким чином відстоює інтереси національної безпеки України.

Відомо, що герой Ільфа та Петрова діяв не сам, а мав помічників. Ось і згаданий вище Олександр Феркалюк разом зі своїм земляком кіровоградцем Юрієм Ямком, який під час відвідин Генічеська представився заступником Світлани Кукарцевої і ООНівським експертом, виконали певні розрахунки, за якими вона має отримати земельну ділянку в оренду за мізерну плату, або взагалі безоплатно. Згідно з розрахунками, на демонтаж будівель колишнього аеродрому треба витратити таку суму, що Світлана Кукарцева зможе не платити до місцевої казни за користування земельною ділянкою.

Який стосунок має Станіслав Ніколаєнко до своїх земляків кіровоградців Олександра Феркалюка та Юрія Ямка? Відомо, що офіс Світлани Кукарцевої — в гуртожитку Національного університету «Києво-Могилянська академія», який ще за часів уряду Юлії Тимошенко передали від Київського механіко-металургійного технікуму, а попередньо з будівлі за наказом МОН України виселили всі фірми, крім однієї.

За повідомленнями в обласних ЗМІ ревізори КРУ в області встановили, що радами в області втрачаються значні кошти внаслідок несвоєчасного надходження до місцевих бюджетів великих сум за використання землі. Так тільки радами Білозерського району втрачено по кілька десятків та сотень тисяч гривень, а по району майже один мільйон гривень. Серед основних причин втрати бюджетних коштів — надання землі в оренду за заниженими ставками, що можна трактувати як «приховане кредитування суб’єктів господарювання» (Радянська сільрада), зміна попередніх рішень за оренду землі в їх зменшення (Білозерська селищна рада), недоотримання орендної плати через неврахування індексу інфляції, ненадходження доходів через не оформлення правовстановлюючих документів (Кизомиська та Микільська сільради), розбіжності про фактичні площі земель запасу, що не використовуються (Олександрівська, Східненська сільради). Аналогічна ситуація спостерігається в багатьох районах області.

За офіційним повідомленням Херсонської облдержадміністрації, станом на 1 листопада 2007 року зібрано зернових і зернобобових культур на площі 482,4 тис. га, або 97,6%, намолочено 779 тис. тонн за середньої врожайності 16,6 ц/га.

В області на звітну дату зібрано овочів 472,44 тис. тонн, що становить 72,7% до плану.

Намолочено соняшнику 138,6 тис. тонн з площі 245,5 тис. га, або 90,9 % до завдання, за середньої урожайності 5,6 ц/га.

Намолочено 144,8 тис. тонн зерна сої за середньої урожайності 20,8 ц/га з площі 69,9 тис. га, або 86,7 % до завдання.

Сіна заготовлено 161,5 тис. тонн, або 66 % до завдання, силосу 65,6 тис. тонн, або 38,7 % до завдання, соломи заготовлено 219,4 тис. тонн, або 103,6 % до завдання.

Свого часу Херсонщина була лідером з виробництва багатьох видів сільгосппродукції в Україні, вважалася житницею республіки, була областю, яка продавала державі більш як мільйон тонн хліба, а тому цьогорічні показники мають «блідий» вигляд.

Невтішна справа з підготовкою до опалювального сезону. Відповідне розпорядження голова облдержадміністрації Борис Сіленков видав за №1146 тільки 1 жовтня 2007 р. Згідно з цим розпорядженням, постачання тепла й гарячої води населенню й об’єктам соціальної сфери почнеться з моменту триденного утримання температури повітря нижче 8 гр. С. Тобто якщо в кімнаті 8 гр., то ні тепла, ні гарячої води люди не отримають.

Крім того, розпорядженням голови облдержадміністрації райдержадміністраціям спільно з керівництвом теплопостачальних підприємств до 22 жовтня доручено здійснити пробні запуски котелень і укласти всі необхідні договори на поставку природного газу з підприємствами НАК «Нафтогаз України». Добрі господарі з такими справами давно впоралися, а «команда» вирішила зайнятися ними тільки після 30 вересня.

На початку вересня через електрокорозію металу на газопроводі високого тиску в м. Генічеську сталася аварія, наслідки якої могли бути непередбачуваними. Завдяки випадковості не сталася біда. Досить оперативно вдалося віднайти аварійне місце, уникнути можливих негативних наслідків і тривалого відключення подачі газу для побутового споживання.

В області склалася ситуація, коли бездіяльність виконавчої гілки влади на обласному та районному рівнях стримує виконання завдань соціально-економічного розвитку та стабілізації суспільно-політичної ситуації в області, а керівник облдержадміністрації Борис Сіленков практично самоусунувся від виконання своїх обов’язків.

У жовтні цього року на Херсонщині з офіційним візитом перебував Посол Республіки Корея в Україні Хо Сун Чол з пропозиціями до керівництва області щодо двостороннього економічного співробітництва, залучення корейських інвестицій у сільське господарство регіону та співпраці міст-побратимів. Однак керівництво облдержадміністрації проігнорувало зустріч з корейською делегацією.

Так само керівництво облдержадміністрації проігнорувало участь у роботі XII Міжнародної науково-практичної конференції «Проблеми і перспективи інноваційного розвитку економіки», яка відбулася 10 — 15 вересня в Скадовську, а її учасниками були 300 представників з 9 країн СНД, а також віце-прем’єр України Олександр Кузьмук, виконавчий секретар виконкому СНД Володимир Рушайло, міністр економіки України Анатолій Кінах, інші посадові особи.

Кадрових змін на Херсонщині бажають не тільки прихильники згаданих вище політичних сил, а й пропрезидентських. Свідченням цього є звернення голови виконкому Херсонської обласної організації Політичної партії «Народний Союз Наша Україна», першого заступника голови Херсонської облдержадміністрації Ігоря Яковлєва до Президента України Віктора Ющенка.

Президенту України Ющенко Віктору Андрійовичу

Шановний Вікторе Андрійовичу!

Я з самого .початку є активним учасником та членом партії «Наша Україна». Коли ми боролися проти «кумівської влади», для мене було зрозуміло, де вороги, а де друзі. Після перемоги Помаранчевої революції я став помічати неузгодженість дій новопризначених представників президентської влади. Так мені стали відомі факти зловживання коштами під час виборів, що їх зібрали прихильники вашої партії задля проведення чесних та прозорих виборів. Тепер, виходячи з такої інформації, я розумію чому на Херсонщині був такий незадовільний результат.

Але це не головне. Головне те, як використовують владу новопризначені представники президентської влада. Так, виходячи з відомої мені інформації, призначення голів районних державних адміністрацій у Нововоронцовському та Великоолександрівському районах відбувалося не за професійними якостями, а за фінансовою платоспроможністю. У цих районах було відібрано людей, які сплатили $15 000. Я й досі в себе запитую, як можна довіряти цим людям у здійсненні владних повноважень.

Активно борючись зі старим кучмівським режимом, я виходив з точки зору справжнього патріотизму та встановлення законної влади в Україні. Мої заслуги було помічено та належним чином оцінено, мене призначили головою виконкому «Нашої України». Але коли ми намагалися встановити справедливу владу, на нас почали чинити тиск сторонні сили в особі представника В.Фіалковського, які узурпували владу на Херсонщині. Нині голова обласної державної адміністрації, представник Президента — постать досить незначна (він взагалі не може контролювати ситуацію в області)!

Мене турбує думка, що, зваливши кучмівський режим, ми породили ще страшнішу й нездоланнішу силу, яка, прикриваючись Вашим ім’ям, робить свої справи не на благо Україні. .Як патріот, я прошу негайно втрутитися в ситуацію в області. Я готовий допомогти з кадровими призначеннями в області для ефективної роботи нової влади.

З повагою,
голова виконкому Херсонської обласної організації політичної партії
І.Яковлєв

«Народний Союз Наша Україна» —
 Микола Словенко

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com