Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Пам’яті на ратнім полі убієнних

Воїнам армій Російської та Австро-Угорської імперій, які загинули в боях за Ужоцький перевал у роки Першої світової війни.

Віднині саме такий напис українською, російською, угорською та німецькою мовами на пам’ятнику, що його освятив єпископ Мукачівський і Ужгородський Української православної церкви (УПЦ) Агапіт та ксьондз Римсько-Католицької Церкви (РКЦ) в Україні за участі численного духовенства та людського загалу, нагадуватиме про далекі, але незабутні ратні дні Першої світової війни.

А відбулася ця урочиста подія осіннього погожого дня на межі двох областей України — Львівської та Закарпатської. Тут, на Ужоцькому перевалі, вшановано пам’ять 363 полеглих воїнів — 12 офіцерів та 351 солдат часів Першої світової війни на заново реставрованому військовому кладовищі. Після освячення пам’ятника, до зведення якого та упорядкування навколишньої території активно долучилася Федерація скаутів «Галицька Русь» (президент — Кирило Арбатов, духовник — о. Юрій Кінас), відбулися християнська панахида та громадське віче. Зокрема, до його учасників — тутешніх мешканців, прикордонників місцевої застави, гостей — звернулися працівники Генеральних консульств Російської Федерації у Львові (Аврам Вранчану), Угорської Республіки в Ужгороді (Антал Сюромі). Прозвучали вітальні слова з листа Почесного консула Австрії у Львові (Ярослав Наконечний), представників Турківської (Василь Мись) та Великоберезнянської (п. Шипаш) райдержадміністрацій, відповідно, Львівської та Закарпатської областей, голови сільської ради с. Ужка Івана Лешка та багатьох ветеранських організацій Львівщини та Закарпаття (Раїса Чайка, Альберт Астахов, Ігор Корчевський та інші). Архієрейське благословення надіслав учасникам пошанування полеглих воїнів архієпископ Львівський і Галицький УПЦ Августин.

На громадському вічі йшлося про необхідність увічнення пам’яті полеглих у душах і справах нині сущих на землі. А це означає, що повсякчас маємо берегти спокій на рідній планеті, зміцнювати і постійно розвивати добросусідські стосунки між державами та їхніми народами, попри певні історичні, регіональні, мовні, національні, конфесійні чи будь-які інші відмінності, молитвою і працею збагачувати свій край. Адже всі ми люди, творіння Божі, покликані до життя, праці, любові до Бога і ближнього. Про це також засвідчує зведення пам’ятного знака на честь полеглих воїнів часів Другої світової війни, що віднині стоятиме неподалік тутешнього військового кладовища (1914 — 1918 рр.). На двох місцях увічнення ратного подвигу убієнних просимо у Господа для них вічного спочинку…

Степан Боруцький
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com