Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Участь УПА і Шухевича в каральних акціях документами НКВС не підтверджується

Сьогодні, в день 100-річчя з дня народження генерала Української Повстанської Армії Романа Шухевича, в Києві презентовано І том книги документів радянських спецслужб «Роман Шухевич. У документах радянських органів державної безпеки (1940 — 1950)».

У прес-конференції в УНІАН, організованій з нагоди презентації книги, взяли участь професор, науковий редактор видання Володимир СЕРГІЙЧУК; кандидат історичних наук, заступник начальника Державного архіву СБУ Сергій КОКІН; голова правління Інституту національного державознавства Михайло РАТУШНИЙ, за сприяння якого здійснено видання книги.

«Для нас було дуже важливо, щоб ця книга з’явилася саме сьогодні. Сьогодні, у день 100-річчя від дня народження командира УПА, саме ці дослідження покажуть більш повно, хто був Роман Шухевич, чим він займався, задля чого жив і загинув», — зазначив С.РАТУШНИЙ.

За його словами, архівні дані показали, що Р.Шухевич був керівником всеукраїнської народної армії, яка отримувала під­тримку в населення України в усіх регіонах.

«По-перше, якби це був бандит, то не було б тих два томи. По-друге, без сумніву, це був командир не якоїсь групи, а саме армії, документи підтверджують, що вона діяла не лише в якомусь певному регіоні — це була всеукраїнська армія. По-третє, це була видатна постать і була народна армія. І з цих документів, зрозуміло, що вона не змогла б діяти, якби не спиралася на цивільне населення, якби не мала широкої народної підтримки», — сказав С.РАТУШНИЙ.

С.КОКІН зазначив, що добування інформації, особливо стосовно керівників УПА, було найважливішим завданням органів держбезпеки, яке вони намагалися виконати за будь-яку ціну, і її пошуки просувалися дуже нелегко. «Але вже наприкінці 1944 р. постать Шухевича стала зрозумілою для органів держбезпеки», — сказав він. Водночас, за словами С.КОКІНА, залишається багато «білих плям», а саме відсутність в архіві СБУ деяких документів, які, на його думку, суттєво доповнили б образ Р.Шухевича як особистості і керівника. Водночас під час підготовки книги було вивчено дуже великий масив документів, що стосуються керівника УПА.

«Документів, які під­твердили б міф про масштабну співпрацю і участь в каральних акціях УПА і Шухевича, просто немає», — додав С.КОКІН. Спочатку, за його інформацією, планувалося видання однієї книги, але згодом вирішили розбити її на два томи: перший — 1940—1945 рр., другий — 1946—1950 рр. Роботу над другим томом заплановано завершити у вересні-жовтні цього року.

Що ж до І тому, то, як повідомили на прес-конференції, до нього увійшли документи, які, своєю чергою, являють кілька блоків. Це документи, які характеризують життя і дільність Р.Шухевича під час його перебування в рядах Краківського проводу 1940-1941р. У цей час його діяльність пов’язана зі зв’язками Краківського проводу з територією різних областей України. Зокрема, це документи спецповідомлень, допо­відні записки про аре­шти кур’єрів Краківського проводу, статистичні дані, які показують картину розгортання національно-визвольної боротьби на території західних областей України. Інший блок документів стосується долі членів родини Р.Шухевича — його батьків, дружини, дітей. Також до І тому ввійшли документи про те, як органи держбезпеки розгорнули роботу з пошуку Р.Шухевича. У книзі також представлено переписку командира УПА зі Степаном Бандерою.

Книгу зараз надруковано накладом всього 500 примірників. Більшість їх, за інформацією видавців, буде направлено до бібліотек спеціалізованих навчальних закладів, зокрема в школи та установи на Західній Україні, де більш активно діяла УПА. Водночас, вже є домовленості про друк ще 500 книжок на замовлення спонсора з Чикаго, який сам розпоряджатиметься цим накладом. Крім того, ще 500 книжок заплановано видати пізніше.

За матеріалами інформаційного агентства УНІАН

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com