Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

«Шари» не буде: гранти закінчилися

Адміністрація Джорджа БУША різко скорочує допомогу неурядовим демократичним організаціям в Україні і Росії.

Як передає РІА «Новости» і пише «Вашингтон пост».

Посилаючись на дані доповіді вашингтонської організації Freedom House, «Вашингтон пост» повідомляє, що в направленому Дж. Бушем до Конгресу США бюджетному запиті на 2008 рік кошти для Росії на продемократичні і правозахисні НДО скорочено більш як на 50%. Водночас фінансування організацій громадянського суспільства в Україні скорочено на 40%.

«Вашингтон пост», констатує, що ці цифри демонструють фактичну відмову Білого дому від «експорту демократії». «Деморалізована адміністрація відступила від своїх амбіцій і відійшла від решти світу, що за межами Близького Сходу, — пояснює видання. — Така політика викликана передусім неабияким опікуванням адміністрації Близьким Сходом, куди переводиться значна частина фінансування демократії, а також простою деморалізованістю».

Газета критикує адміністрацію Дж.БУША за таку позицію і попереджає, що Україна «за відсутності західного впливу» може перетворитися на «політичного сателіта» Росії або розколиться за югославським сценарієм 90-х років.

У доповіді, на яку посилається «Вашингтон пост», американська правозахисна організація Fredom House повідомляє, що порівняно з рівнем 2006 року фінансування програм підтримки громадянського суспільства в Росії в бюджетному запиті Дж.БУША скорочено на 52%, фінансування програм із захисту прав людини в Росії — на 44%.

«Рівень фінансування для Росії менший, ніж адміністрація виділила для Ліберії або Косово, попри стратегічне значення Росії», — зазначається в доповіді, в якій Freedom House висловлює свою незгоду з підходом Білого дому і закликає збільшити вдвічі-втричі виділення коштів на підтримку демократії в Росії.

За матеріалами ЗМІ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com