Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Бізнес-соцінтерн у дії?

Бізнес не любить метушні та революцій. А великий — тим більше. Ще один з принципів — не класти всі яйця до одного кошика. Всі конфлікти між олігархами — не що інше як гра на публіку. Ці прості правила чи не найкраще засвоїв угорський парламентар, лідер місцевих соціал-демократів, один з найбагатших громадян цієї країни Ласло Капойі. Особливий його інтерес — до України.

Капойі, який отримав три дипломи, два ступені доктора і пропрацював чверть століття інженером, став 1976 р. заступником міністра, потім державним секретарем, міністром, а у 1988 — 1989 рр. — уповноваженим Ради міністрів з питань енергетики. Однак його план реанімувати вугільну промисловість провалився.

Крах Радянського Союзу стався як найдоречніше: ще 1989 р. Ласло організував компанію System Consulting, яка уклала п’ятьма роками пізніше договір на імпорт електроенергії з української електростанції «Бурштин».

Цей привілей отримано завдяки інвестиційному внеску, за допомогою якого електростанція стала сумісною із західними енергосистемами.

Ціна, що її платить Капойі, настільки низька, що викликає подив і угорської опозиції, і України. Компанія «Укрінтеренерго» — український без п’яти хвилин монополіст — спробувала розірвати контракт.

Спочатку угорській газовій торговельній компанії Emfesz пообіцяли постачання енергії з «Бурштина», кількість якої мала скоротити договірні постачання Капойі.

Однак, згідно з пові­домленнями газети «Непсабадшах», цей план був зірваний після зустрічі, яка відбулася 20 січня цього року між прем’єр-міністром Дюрчанем і Прези­ден­том України Ющенком.

Капойі, очевидно, загрожують неприємності через те, що він потрапив у список правлячих соціалістів у парламенті Будапешта. Він постійно запрошує різних соціалістич­них діячів на святкування, що проводяться його невеличкою «Соціал-демократичною партією Угорщини».

До речі, кажуть, у нього в Україні багато впливових знайомих. Серед них — екс-голова РНБО Віталій Гайдук і нинішній голова Секретаріату Президента Віктор Балога. Та начебто й сам Віктор Ющенко не на словах знає про угорського бізнесмена. Цікаво, що по партійній лінії Капойі часто приїжджав до України і мав численні контакти з тодішнім головою президентської адміністрації Віктором Медведчуком. Нині ж він активно співпрацює з лідером СПУ Олександром Морозом. Тим часом у себе на батьківщині він полюбляє розповідати про те, що за його безпосередньої участі в Ук­раїні фінансується кілька впливових партій. Які саме — не важко здогадатися, продивившись, хто лобіює його інтереси. А поборотися Капойі є за що. Його фірма System Cosulting Rt залишається головним імпортером української електроенергії до Угорщини. Згідно з контрактом з українським ДП «Укрінтеренерго», підписаним ще 1995 року, Капойі отримував і отримує енергію за дуже вигідними тарифами. Приміром, три роки тому завдяки різниці в ціні його фірма спокійнісінько змогла заробити близько 200 мільйонів доларів. Нині ж апетити значно зросли. За попередніми підрахунками, навар міг сягти 300 млн дол. І ще один момент. Як кажуть, 2003 року контракт було пролонговано безпосередньо за підтримки на той час віце-прем’єра з ПЕК Віталія Гайдука. І, як стверджують ЗМІ, частину поставленої «Укрінтеренерго» енергії Капойі передавав до мета­лур­гійного комбінату Дунайвароша, контроль над яким приписують усе тому ж Гайдуку. То чи варто дивуватися, що свого часу певними посадовими особами ігнорувалися значно вигідніші пропозиції інших угорських компаній щодо поставок української енергії?

Однак так довго тривати не могло. Адже внаслідок таких оборудок бюджет України недоотримав чималі кошти. Ситуацію може змінити аукціон з продажу електроенергії, виробленої на електростанції «Бурштин». Відправна ціна становитиме до 80 доларів за МВт. Капойі ж платить лише 43. Утім, з огляду на дострокові вибори до Верховної Ради України та — відповідно — на потребу поповнення партійної каси, політичні сили зроблять все можливе, щоб ситуація не змінилася. Такий собі бізнес-соцінтерн у дії.

Олекса Черешня
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com