Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Хто тисне на суддів?

П’ятеро суддів Конституційного Суду заявляють про тиск і неможливість брати участь у розгляді питання законності дострокових виборів. Про це заявили на прес-конференції в Києві Ярослав Мачужак, Володимир Кампо, Дмитро Лилак, Віктор Шишкін, Петро Стецюк. Вони також звернулися з проханням надати їм охорону.

«Вважаємо неможливим брати участь у розгляді Конституційним Судом доленосних для українського народу питань, доки суд­дям не будуть забезпечені умови для неупередженого розгляду й ухвалення правосудних рішень», — сказано в заяві п’яти суддів.

За словами суддів, «певні політичні сили через своїх представників публічно чинять грубий тиск і на окремих суддів, і на весь склад Конституційного Суду».

Вони пояснили, що причиною цього є подання 53 депутатів щодо конституційності Указу Президента Ющенка про розпуск парламенту.

У заяві суддів сказано, що подання 3 квітня надійшло до КС.

«З цього часу на суддів здійснюється відвертий тиск з метою термінового відкриття конституційного провадження у цій справі, розгляду цього подання і прийняття рішення, по суті, у терміни, визначені Верховною Радою», — йдеться в заяві.

«Фактично протиправні дії призвели до того, що голова КС був вимушений подати заяву про звільнення у зв’язку з тиском на нього і втручанням у роботу суду. При цьому слід зауважити, що Прем’єр-міністр заявив про його відставку ще до того, як голова КС звернувся з такою заявою до суду», — зазначають судді.

Судді наголошують, що ситуація в КС «свідчить про те, що відсутні належні умови для виконання суддями складеної ними присяги».

П’ятеро суддів у своїй заяві також визнали, що Віктор Ющенко видав Указ про розпуск парламенту «в межах своїх конституційних повноважень».

Судді висловили жаль, що деякі відомі державні діячі заздалегідь заявляють публічно про його неконституційність. Тоді як, наголошують судді, рішення про це можуть винести лише судді КС.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com