Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Прокляття Тутанхамона

У листопаді 1922 року було знайдено гробницю Тутанхамона. «Смерть на швидких крилах досягне кожного, хто потребує захоронення» — такий ієрогліфічний напис, нібито знайдений на стіні, дослідників не зупинив. Та не минулого й року, як лорд Карнарвон, який фінансував пошуки, гине від укусу москіта в щоку... саме в те місце, де на мумії проступали сліди шраму.

Невдовзі одна за одною газети розносять сенсації: загинув єгиптолог Жорж Бенедіт, помер зведений брат Карнарвона... та вже нікого не лишилося в живих з тих зухвальців, що замахувалися на спокій юного фараона. Прокляття збувається!

Чи так було насправді? Ні. З 22 чоловік присутніх при дослідженні гробниці, тільки двоє померли протягом десяти років. Лорд Карнавон через те й мешкав місяцями в Єгипті, що сподівався там поправити здоров’я, підупале після автомобільної катастрофи. За свідченнями лікарів, імунна система в нього була у вкрай поганому стані, тому укус комахи спричинив зараження крові. Жодного стосунку до шраму на мумії його смерть не мала, та й самого шраму не було.

Інші дослідники відзначилися неабияким дов­голіттям: наприклад, Г.Гарднер, який розшифрував ієрогліфи, полишив цей світ у 84 роки, дослідник мумії Е. Деррі — у 87 років. Найбільший «винуватець» Г. Картер, який виявив усипальницю, теж помер 1966 року цілком природною смертю. «Поховані за життя» єгиптологи поривалися давати інтерв’ю, але хто їх слухав, коли людям хотілося дива? Газетні «качки» зграями літали від однієї країни до іншої, підвищуючи наклади видань, і ніхто їх «відстрілювати» не збирав­ся.

Найцікавіше, не було й грізного напису на стінах: цей міф пішов гуляти світом з подачі письменниці Марії Кореллі. Вона написала в газету «Нью-Йорк Ворд» про те, що в неї зберігається одержана в спадок від бабусі книжка з вельми серйозними застереженнями на адресу тих, хто замахнеться на спокій фараона, який правив Єгиптом наприкінці ХІV ст. до н.е. Обіцяла її показати, але... ніхто те видання не побачив.

Мабуть, Марія Кореллі збиралася писати фантастичний роман і, як тепер кажуть, піарилася.

Ніна Остерка
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com