Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

МАУП, як і вся система вищої освіти України, потребує захисту

9 листопада ц.р. відбулося позачергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, яке було присвячене розгляду ситуації, що склалася між Міносвіти та МАУП. Засідання відбулося у присутності запрошених на нього керівників освітянського Міністерства та Академії (міністр С. Ніколаєнко не з’явився). Комітет ВР України одразу визначився з тим, що названу ситуацію треба розглядати не з погляду конфлікту, а з технології його вирішення. Відтак було прийнято рішення звернутися до парламентарів з пропозицією створити спеціальну слідчу комісію Верховної Ради України з вивчення ситуації, що склалася навколо МАУП.

Дійсно, Міжрегіональна Академія управління персоналом, її 60-тисячний колектив потребує захисту від упереджених, протиправних дій та прямого незаконного переслідування з боку міністра осві­ти С. Ніколаєнка та його підлеглих. Хвиля зумисне організованих перевірок, злісних наклепів в засобах масової інформації, не­обґрунтованих рішень про анулювання ліцензій та відмова у видачі дипломів мають на меті лише одне — протизаконне знищення одного з найбільших вищих закладів освіти України.

Руйнівні плани МОН

Що це саме такі плани, є багато підтверджень. Наприклад, до нас потрапила стенограма виступу заступника міністра освіти Михайла Степка на нараді ректорів вищих навчальних закладів міста Харкова, що відбулася 27 жовтня 2006 р. У цьому виступі державного високопосадовця містяться, на нашу думку, злочинні дії, які підпадають під норми законів України «Про боротьбу з корупцією» та «Про боротьбу з організованою злочинністю», а також під статті Кримінального кодексу України, зокрема, про зловживання службовим становищем та злочинне перешкоджання законній господарській діяльності. Ця нарада ректорів в Харкові відбулася після майже аналогічної наради в Києві, яку проводили міністр освіти С. Ніколаєнко та віце-прем’єр з гуманітарних питань Д. Табачник. Ось деякі цитати з виступу М. Степка на нараді у Харкові:

«МОН України знаходиться в стані непримирної боротьби з МАУПом. Ректори державних ВНЗ мусять підтримувати міністра МОН Ніколаєнка в цій священній боротьбі (…) Ми з вами разом чи ні? Не можна терпіти, щоб поряд з вашими навчальними закладами або філіями працювали поряд філії МАУП!»

«Демографічний спад диктує нам правила гри!.. Знищимо МАУП, оскільки вона є вашим конкурентом! Знищимо її разом!»

«Міністр МОН звертається до вас з проханням: делегуйте до комісій, які перевіряють діяльність регіональних підрозділів МАУП, тільки наших…»

«Д. Табачник на нараді в Києві запитав: «Чому мовчать ректори регіональних державних вищих навчальних закладів (стосовно структурних під­розділів МАУП)? Треба розпочати загальну війну з цим навчальним закладом! «Треба прийняти цей вислів як заклик до дій!»

«Я звертаюсь до ректорів недержавних навчальних закладів Харківщини, я вас дуже люблю, поважаю, й не маю наміру руйнувати ваші ВНЗ за умови, якщо ви допоможете МОН України знищити МАУП. Ми будемо боротися тільки з непокірними ВНЗ. Допоможіть нам в цьому — й працюйте собі далі!»

Ми вважаємо, що в своєму виступі заступник міністра освіти Степко, виконуючи вказівки своїх керівників, прямо закликає до злочинних дій проти українського навчального закладу та підбурює до цих злочинів підлеглих йому ректорів. Окрім того, Степко на цій нараді розкрив плани керівництва МОН щодо знищення в найближчому майбутньому майже всієї системи вищої освіти України. Зокрема, він проголосив таке: «Через 5 років ми… доведемо кількість ВНЗ до відношення: 1 ВНЗ на 1 мільйон мешканців. Тобто Україна повинна мати не більше, ніж 48 ВНЗ і ми доведемо кількість ВНЗ до цього показника!»

«Треба, щоб не більше, як 30-40% випускників шкіл мали можливість продовжувати навчання у ВНЗ України»

«Скасувати інститут довузівської підготовки абітурієнтів — нехай вони складають на загальних засадах!»

«… ми закриємо ще один ВНЗ, і ще на крок наблизимося до нашої мрії — 48 ВНЗ на всю Україну! А може, і ще менше!»

Тобто в цій промові йдеться про таємну злочинну змову високопосадовців, які використовують своє службове становище для безпідставного знищення близько 250 вищих навчальних закладів України вищих рівнів акредитації. Мета цієї змови зрозуміла — перетворення населення найбільшої європейської країни на резервуар некваліфікованої дешевої робочої сили для більш розвинутих держав. Це є нічим іншим як антидержавним, антиконституційним заколотом високопосадовців, які, очевидно не безкорисливо, діють на користь інших держав. Зумисне знищення вищих освітніх закладів з їхнім інтелектуальним потенціалом та бібліотечними фондами є новітнім тоталітаризмом, а організатори цього злочину проти всього Українського народу заслуговують на суворе покарання. У такій ситуації керівництво МАУП звернулося до керівників Держави, Уряду, Верховної Ради України та всіх право­охоронних структур з вимогою порушити кримінальні справи проти високопосадовців, які виношують плани знищення системи освіти України. Передусім проти міністра Ніколаєнка.

Інші факти руйнівної діяльності МОН України, його керівництва

Наші вимоги підтверджуються й іншими фактами антидержавної діяльності Ніколаєнка на міністерській посаді, зокрема:

— згідно з численними перевірками Рахункової Палати України, Міносвіти під керівництвом Нікола­єнка в результаті некомпетентності й неефективності управління, системних порушень чинного законодавства неправомірно використало майже 700 мільйонів гривень з державного бюджету;

Асоціація книговидавців та книгорозповсюджувачів України подала кілька позовів на Міносвіти з приводу непрозорості конкурсів з видання підручників за бюджетні кошти. В той же час віце-мер Києва Журавський та мер Донецька Лук’янченко, як і багато працівників освіти, публічно звинувачують МОН у незабезпеченні шкіл підручниками;

— на кількох сайтах в Інтернеті пропонується відкритий продаж дипломів державного зразка, а Міносвіти не зробило жодного кроку, аби зупинити цю злочинну діяль­ність. Лише завдяки спіль­ним зусиллям МАУП та правоохоронців вдалося нарешті заарештувати одного з таких «торговців дипломами» і тепер ведеться слідство;

— за численними повідомленнями в ЗМІ, у багатьох закладах освіти України процвітають корупція, хабарництво та набирають обертів різні викривлені форми соціальної поведінки. Лише з останніх прикладів — це і відоме «садистське відео», на якому зняті знущання в середній школі старших учнів над молодшими; це і вбивство в державному вищому закладі серед білого дня одного студента іншим на перерві між лекціями; це і багато інших гучних скандалів, за які несе відповідальність міністр освіти Ніколаєнко.

Те, що перевірки та репресивні дії Міносвіти проти МАУП є упередженими та зумисними, не викликає вже сумнівів. Особливо після цитованих вище «одкровень» заступника міністра Степка. Але наведемо ще один приклад: є такий приватний університет «Україна», де, за його власними повідомленнями, діє понад 300 регіональних під­розділів, на перший курс зараховуються ще учні 10-го класу, а диплом бакалавра на базі кваліфікації молодшого спеціаліста можна отримати лише за рік, і то — заочно! Але діяльність цього закладу, очевидно, до вподоби Міносвіти, оскільки його ректор виступає проти МАУП.

Діяльність МАУП перевіряло безліч комісій, особливо під час ліцензування та акредитації, і всі вони дійшли позитивних висновків. Зокрема, тільки в цьому році було проведено близько 40 таких експертиз, в яких взяли участь 24 доктори наук і професори, 17 кандидатів наук і доцентів. Таким чином, висновки численних експертних комісій, призначених наказами МОН, повністю суперечать результатам роботи останньої комісії, сформованої з відданих міністрові та його заступникові чиновників. Але саме результати цієї комісії були покладені Міносвіти в основу репресій проти МАУП.

Механізм нищення та засоби протидії

Узагалі переслідування МАУП з боку керівництва МОН триває вже понад рік. Зокрема:

— були спроби Міносвіти змінити в односторонньому порядку організаційно-правову форму МАУП та інших закладів недержавної форми власності. МАУП оскаржила ці протиправні вимоги в суді і виграла справу, у відповідь Міносвіти вирішило за це помститися і затримало прийняття рішень по 35 справах з ліцензування спеціальностей у відокремлених підрозділах із загальним обсягом понад 2000 осіб. Затримка, з грубим порушенням чинного законодавства, тривала кілька місяців;

— Міносвіти, з порушенням чинного законодавства, провело упереджені перевірки п’яти ре­гіональних підрозділів МАУП та своїм наказом від 3 травня 2006 р. анулювало ліцензії цих під­розділів. Але Ухвалою Господарського суду міста Києва дію цього наказу Міносвіти зупинено та заборонено будь-яким особам Міносвіти оприлюднювати будь-які відомості щодо анулювання ліцензій регіональних підрозділів МАУП;

— Міносвіти, знову з порушенням вимог чинного законодавства, своїм наказом від 6 жовтня 2006 р. анулювало ліцензії ще у 26 регіональних під­розділів МАУП та відмовило у видачі дипломів випускникам МАУП, які склали вже державні іспити. Цей наказ Міносвіти також оскаржений МАУП у судовому порядку і ми очікуємо справедливого рішення.

Наведемо і приклад того, як міністр Ніколаєнко організовує позапланові та упереджені перевірки МАУП. Робить він це через своїх депутатів-однопартійців, зокрема М.Са­дового та М.Рудьковського, які подають Ніколаєнку депутатські запити із вигаданими наклепами на МАУП, а той, на підставі цих інспірованих запитів, направляє до МАУП своїх перевірників.

МАУП в її боротьбі проти протизаконних репресій Міносвіти підтримують державні органи управління. Зокрема, Держпідприємництво вважає, що наказ Міносвіти про анулювання ліцензії для регіональних підрозділів МАУП було прийнято з порушенням вимог чинного законодавства. Такої ж думки і Національна служба посередництва і примирення, яка надіслала Міносвіти відповідні рекомендації. Свої рекомендації до Кабінету Міністрів України стосовно конфлікту між МОН та МАУП на­діслало і Головне управ­ління державної служби, а секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини взяв під свій контроль питання захисту конституційних прав випускників МАУП.

З критикою діяльності міністра Ніколаєнка виступили з відповідними запитами народні депутати України В.Куйбіда, О.Білорус, Л.Лук’яненко, Е.Тедєєв та ін. Загалом, за нашими відомостями, до Президента, Прем’єр-міністра, Ген­прокурора України та до міжнародних організацій надіслано понад 5 тисяч листів на захист МАУП, у тому числі від керівників державних адміністрацій і місцевих рад, науковців, викладачів та молоді.

Кого і за що хочуть знищити?

Наведені вище факти свідчать лише про одне — про навмисно організовану спробу керівництва Міносвіти знищити потужний український заклад освіти, який створювався багатьма роками і віддано працює для добра своєї Держави. Наведемо для ілюстрації кілька даних:

— у складі МАУП діє 75 інститутів, коледжів, технікумів, ліцеїв, а також науково-дослідні інститути і центри, які займають 250 тис. м2 власної площі. Тільки на початок цього навчального року МАУП ввела в експлуатацію 12 навчальних корпусів та надала регіональним підрозділам понад 750 одиниць комп’ютерної техніки;

— у складі МАУП діє єдиний в СНД Телеуніверситет, а також Міжнародний бібліотечно-інформаційний центр, Український народний університет, власне Видавництво. Тіль­ки за минулий рік було видано понад 150 найменувань навчально-методичної та науково-популярної літератури загальним накладом понад 600 тисяч примірників;

— у МАУП навчається близько 57 тисяч студентів із 32 країн світу.

Підготовка та перепідготовка фахівців здій­снюються із 30 спеціальностей та 132 спеціалізацій. Забезпечують навчальний процес понад 4 тисячі викладачів, з яких 233 доктори та 1502 кандидати наук, 160 професорів та 963 доценти;

— МАУП щороку сплачує податки до Держбюджету в сумі понад 20 мільйонів гривень. Тільки торік було підготовлено близько 15 тисяч фахівців, що заощадило для Держави не менш як 300 мільйонів гривень;

МАУП власним коштом утримує або суттєво допомагає понад тисячі дітей-сиріт, збудувала 7 православних храмів, створила єдиний в світі військово-козацький інститут, встановила 14 величних пам’ятників видатним постатям України та жертвам Голодомору.

Ми переконані, що упереджені, протиправні та репресивні дії стосовно МАУП обумовлені, по-перше, чіткою позицією Академії проти поширення в Україні загрозливої ідеології сіонізму; по-друге, нашою викривальною критикою хабарництва та корупції в системі Міносвіти; по-третє, викриттям зловживань службовим становищем з боку керівництва Міносвіти та зумисним перешкоджанням нашій законній діяльності. Виходячи з викладеного, вважаємо за необхідне виконання наших вимог, а саме:

1)   скасувати накази МОН про анулювання ліцензій регіональних підрозділів МАУП;

2)   негайно видати дипломи державного зра­з­ка випускникам МАУП, які вже склали державні іспити;

3)   порушити питання про відставку міністра освіти і науки С. Ніколаєнка.

Це потрібно не лише МАУП, а й всій системі вищої освіти України, плани руйнації якої вже очевидні.

Прес-служба МАУП
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com