Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

«ВУНДЕРКІНДИ» ЗА ГРОШІ

Свого часу газети дуже полюбляли писати про дітей з видатними здібностями, навіть слово спеціальне для них придумали — вундеркінди.

Справді, є випадки, коли студентами престижних вищих навчальних закладів ставали у п’ятнадцять, чотирнадцять і навіть у тринадцять років. Але це все радше виняток з правила. Вчені до цього часу сперечаються про те, як впливає на організм форсований розвиток інтелекту. Інша справа — сучасна Україна з «розвинутою» системою вищої освіти, яка може перетворити у «вундеркінда» практично будь-кого. Були б гроші…

Відомо, що для отримання прибутку деякі «ділки від освіти» готові вчити будь-кого та будь-чому. У гонитві за «довгою гривнею» дипломи про вищу освіту штампують усі, кому не ліньки, не зважаючи на відсутність ліцензії та матеріально-технічної бази. Але ноу-хау, впроваджене Відкритим міжнародним університетом розвитку людини «Україна», перевершує усі допустимі норми: бізнесмени— педагоги з його Черкаської філії пропонують стати студентом, ще навчаючись у школі.

На думку керівників цього університету, десятикласники цілком можуть засвоїти дві програми паралельно — шкільну та вищого навчального закладу. А по закінченні школи можна одразу й без конкурсу стати другокурсником. І не обов’язково для цього бути вундеркіндом. Достатньо мати певну суму в доларах. Розрахунок точний. Щоб забезпечити своєму чаду вищу освіту та відгородити його від нервування під час іспитів, деякі батьки не пошкодують певної суми. З іншого боку — що це за університетська програма, яка дає змогу опановувати її паралельно зі шкільною. До речі, щодо останньої, то вчителі скаржаться на її надмірну складність — звичайні школярі її ледве засвоюють.

Утім, справа навіть не в якості освіти. Той, хто вступає до університету «Україна», напевно, усвідомлює: це не Гарвард. Відбираючи «вундеркіндів», керівництво ВНЗ (президент університету — екс-міністр освіти Петро Таланчук) навіть не помітило, що порушило всі мислимі правила, встановлені самим Міністерством освіти. Так, у наказі №71 від 01.02.2006, який встановлює правила прийому у вищі навчальні заклади України, зазначено: «до участі в конкурсі для зарахування на перший курс навчання допускаються особи, що мають документ державного зразка про повну загальну середню освіту». Як ви розумієте, черкаські школярі-вундеркінди такого документа поки-що не мають. Отже, або вони вступають не до ВНЗ, або керівники «України» просто ігнорують накази рідного міністерства. Понад те, ще 2003 року тодішній міністр ос­віти Василь Кремінь за­твердив Положення, згідно з яким «не допускається включення змісту вищої освіти в навчальні плани загальноосвітніх установ, а також одночасне навчання школярів за програмами середньої загальної і вищої освіти». Але, очевидно, керівникам «України» і це не указ. А чиновники з Міносвіти взагалі заплющують очі на порушення власних наказів. Утім, їх можна зрозуміти. Адже вже згадуваний президент «України» Петро Таланчук — особа в освітніх колах досить-таки відома. Понад те, після призначення в серпні цього року членом Державної акредитаційної комісії (ДАК) саме Таланчук має стежити за виконанням ВНЗ вимог лі­цен­зій і нормативів, а в разі порушення — навіть зупиняти навчальний процес. Як казав Жванецький, «кожен має те, що охороняє». І Таланчук, який встиг наплодити більш як 300 філій свого «псевдоуніверситету» практично у всіх немалих населених пунктах України, у цьому досяг неабиякого успіху. Щоправда, на шкоду якості освіти і попри всі правила — близько 90% філій «України» взагалі не мають ліцензій.

Утім, керівники філій (переважно завучі загальноосвітніх шкіл, які працюють з «Україною» за принципом мережевого маркетингу: більше привів студентів — більше заробив грошей) з цього приводу особливо не хвилюються, бо знають — доки «тато» «біля керма», нічого з їхнім університетом не трапиться. І все це попри проголошену міністром Ніколаєнком боротьбу проти корупції в освіті. Отож і надалі завучі-ректори плодитимуть «вундер­кіндів», нівелюватимуть вищу освіту, про відродження престижу якої так любить проголошувати нинішній міністр.

Єдине, кому слід замислитися, то це батькам дітей, яким пропонують стати «вундеркіндами». Адже, судячи з кількості скандалів, у яких замішаний нинішній горе-міністр Ніколаєнко та його попередник Таланчук, недовго їм бути при владі.

Наталя КРУГЛИК
www.sprotiv.info

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com