Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

«НАЦІЯ ПОВИННА БУТИ ОСВІЧЕНОЮ»

6 жовтня на радіо «Ера» відбулася програма «Полілог», присвячена питанню ліцензування вищих навчальних закладів України. Ситуацію прокоментував ректор Міжрегіональної Академії управління персоналом Микола Головатий.

Ведуча: — Чи можна сказати, що перевірки МОН, які тривають два роки поспіль, є таким собі замовленням, боротьбою з недержавними ВНЗ?

Ректор МАУП: «У державі немає недержавних ВНЗ, вся система освіти державна, оскільки держава дає ліцензію на підготовку фахівців, держава видає дипломи державного зразка, держава акредитує ВНЗ. Треба говорити про форми власності і про те, що ВНЗ недержавної форми власності, або як їх називають приватні ВНЗ, перебувають у різному правовому полі з державними ВНЗ і не мають відповідних пільг і можливостей, як державні ВНЗ. Що ж до закриття ВНЗ, то така упередженість до МАУП, я стверджую, є. Вона пов’язана з тим, що ще півтора року тому МОН в однобокому порядку виступив з вимогою змінити всім приватним ВНЗ форму власності, тобто перереєструвати свої статути та назватися приватними ВНЗ, чого взагалі в законодавстві України немає. Це не що інше, як перешкоджання господарській діяльності ВНЗ. Коли ми відмовилися це зробити і виграли судовий процес, коли суд нас підтримав у праві не перереєстровувати статут, почалися численні перевірки МАУП. А потім — звинувачення у переборі ліцензійного обсягу, якого до 2002 року у державному визначенні взагалі не було — до цього ВНЗ набирали студентів за разовими експериментальними наборами. І справді, у такий спосіб нині отримали 4 655 дипломів ті діти, які, безумовно, вступили, вивчилися, склали іспити. До речі, голів державних екзаменаційних комісій погоджує та призначає МОН, тому я можу сказати, що численні перевірки Академії, яких найбільше саме тут порівняно з іншими ВНЗ, є суб’єктивними та упередженими, і я буду на цьому наполягати».

Ведуча: — Чи мав МАУП ліцензію на навчання 4 655 студентів?

Ректор МАУП: «Ми мали цілковите право їх навчати, оскільки ліцензійний обсяг для МАУП — 2 1200 студентів. Ми ж щорічно випускаємо близько 16 000. Так, як цього року. Ми не добираємо з дефіцитних спеціальностей практично 5 — 6 тисяч студентів, і ті три комісії, які перевіряли, а потім 26 вересня на засіданні ДАК вирішили припинити видачу нам дипломів, практично не перевіряли самого ліцензійного обсягу. Вони просто шукали, як перевести студентів з одного ВНЗ до іншого, прийняти студентів, як вони кажуть, на невідповідний фах, на невідповідні спеціальності…

Перевищення ліцензійного обсягу ми практично не зробили, якщо підрахувати той ліцензійний обсяг, який у нас є.

Ведуча: — Що ж очікує студентів, яким затримують видачу дипломів?

Ректор МАУП: «Цих студентів очікує одне: якщо МОН не видасть дипломи державного зразка, то ми видаємо дипломи свої. Це прозвучало на засіданні ДАК. Мовляв, хай МАУП видає свої дипломи. Ми готові це зробити, якщо надалі кожен ВНЗ вручатиме свої дипломи випускникам. А поки що, оскільки вони атестовані державними комісіями, державними ДЕК і закінчили повністю навчання, а комісії, які перевіряли, не встановили жодного студента, який не навчався в Академії, то МОН зобов’язаний видати дипломи державного зразка».

Ведуча: — Як МАУП підходить до питання кадрового забезпечення?

Ректор МАУП: «Я називаю вам такі цифри: на київській площадці нині працює близько 800 викладачів, з них 80% — з вченими ступенями та званнями. В Інституті права ім. князя Володимира Великого працюють один доктор наук, 6 професорів, 12 кандидатів юридичних наук. Щомісяця ця цифра зростає. Понад те, 14 філій в Україні ми самі закрили, позаяк зрозуміли: де немає кадрового забезпечення — немає якісної підготовки спеціалістів».

Ведуча: — Нині у нас забагато юристів, а МАУП все одно готує юристів.

Ректор МАУП: «По-перше, у нас зараз суттєво зменшилося студентів — майбутніх юристів. Нині провадиться підготовка, головним чином, до рівня молодшого спеціаліста. Це принципово важливо. По-друге, що означає — багато чи мало? Ринок диктує кількість тих чи інших спеціалістів, щоб були освічені люди, зокрема з юридичною освітою. Якщо ми до освіти підходимо з точки зору того, що вона дає людині хліб насущний — то це одне, а якщо нам потрібні освічені люди, зокрема грамотні щодо права, психології, економіки, — то це принципово різні речі. Якби в нашій державі забезпечувалися роботою всі, хто завершує навчання у ВНЗ, то тоді ми говорили б з вами про жорсткий розподіл такого ліцензійного обсягу. Треба говорити про те, щоб була освічена нація».

Ведуча: — Дипломи МАУП працедавці цінять?

Ректор МАУП: «У всякому разі, маючи своє кадрове агентство, агентство з працевлаштування, свій клуб випускників, свої відповідні форми роботи, я не бачу причин для невизнання наших дипломів. Я ще раз наголошую: кожен ВНЗ має свого абітурієнта, і кожен ВНЗ має свого випускника».

Відповіді на телефонні дзвінки слухачів програми.

Запитання: Не здається вам, що публікації в «Персоналі плюс» з приводу Рабиновича є основною причиною цих гонінь?

Ректор МАУП: «Я не хотів би звертатися до політики, хоча цей підтекст можна розглядати в окремій площині. Я повинен сказати, що національно-патріотична позиція МАУП — це боротьба за національну українську консервативну ідеологію, створення на теренах Академії Української консервативної партії, яка обстоює національні ідею, культуру та мову. А багато кому в державі, та й на доволі високому рівні, це не до вподоби. Це безумовно».

Запитання: Якщо заплачено за освіту, а філію закривають — як бути тим, хто заплатив за навчання?

Ректор МАУП: «Ситуації бувають різні, в даному разі, якщо студент припиняє навчання з нашої вини — ми повертаємо кошти. Такі випадки є, це наше зобов’язання за контрактом».

Ведуча: — Чи мають право студенти звертатися до суду з приводу не— видачі їм дипломів?

Ректор МАУП: «Судових позовів багато. Я впевнений, що ми судовий процес виграємо, адже це не що інше, як перешкоджання господарській діяльності. Нехай МОН дбає про законодавство освіти і зрівняє недержавні ВНЗ з державними. На яких підставах нині державний ВНЗ на половину контрактний? А чому недержавний ВНЗ не може мати державної ліцензії?»

Ведуча: — Чи відслідковуєте ви сучасні тенденції на ринку праці та пропозиції працевлаштування?

Ректор МАУП: «Безумовно. Ми слідкуємо за ринком праці, маємо зв’язки з різними фірмами, добру базу для проходження практики, сотні договорів про проведення та організацію такої практики. Ми дбаємо про своїх студентів. За ринком освітніх послуг та за працевлаштуванням випускників ми слідкуємо пильно й постійно».

Протягом ефіру слухачам було запропоновано дати відповідь на запитання:

Як, на вашу думку, чи простежується характер політичного замовлення у ситуації із закриттям філій МАУП?

Отримані результати інтерактивного опитування слухачів:

ТАК — 154

НІ — 86

 Ведуча: Отже, на думку слухачів, це питання має характер політичного замовлення.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com