Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

БЛОХІН ПОПРОСИВ - ЮЩЕНКО НЕ ПОСКУПИВСЯ

Наставник національної збірної України з футболу Олег Блохін покритикував державну владу за те, що вона «обминула увагою» виступ його підопічних на чемпіонаті світу в Німеччині.

«Молодих хлопців держава могла б відзначити, — зазначив Олег Володимирович на прес-конференції, що передувала товариському матчу збірної з командою Азербайджану (яку українці виграли з розгромним рахунком 6:0). — Я кажу не про гроші та спонсорів, а про елементарне заохочення з боку держави. Прикро за команду, але нічого вдіяти не можемо».
Виявилося, що все-таки змогли. «Елементарне заохочення» футболістів з боку держави надійшло досить оперативно — через чотири дні після критики. До того ж з таким розмахом, що одразу стало темою для жартів серед уболівальників і навіть деяких мас-медіа. Йдеться про Указ Президента України № 697/2006 «Про відзначення державними нагородами України», преамбула якого виписана так: «За досягнення високих спортивних результатів на чемпіонаті світу з футболу 2006 року (Федеративна Республіка Німеччина), виявлені мужність, самовідданість і волю до перемоги, утвердження міжнародного авторитету України». І далі чималий список номінантів різних нагород. Від наставника збірної Олега Блохіна і президента ФФУ Григорія Суркіса, нагороджених орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня, до водіїв, кухарок, завідувачів ресторанів, удостоєних нагород та відзнак нижчого рівня. З преамбули слід розуміти, що всі вони виявляли «мужність, самовідданість і волю до перемоги» на недавньому чемпіонаті світу. Навіть якщо там не були присутні. Скажете, важко в таке повірити. У такому разі цей указ засвідчує дуже віддалене уявлення Ющенка про футбол та некомпетентність його оточення ще й у цій сфері.
Хоч би що там, а підписаний документ про присвоєння звань та нагород дає привід для розуміння, визначення та порівняльного аналізу заслуг представників різних професій і спеціальностей, більшою чи меншою мірою причетних до футболу. От, скажімо, те, на що спромоглися на футбольних полях Німеччини гравці національної збірної, має чітке офіційне  визначення —
«Мужність III ступеня». Орденом з такою назвою їх нагороджено указом Президента. Промовисто, що «мужність» однаковою мірою проявили і ті, хто відіграв усі п’ять матчів, і ті, які жодного разу не виходили на поле.
Медаллю «За працю і звитягу» нагородили найближчий резерв збірної, який не потрапив до заявочного списку на чемпіонат. їхню роль у виступі збірної прирівняли до лікарів, масажистів, водіїв і кухарів, яких удостоїли цієї ж нагороди.
Ринат Ахметов та Ігор Суркіс удостоїлася за свою діяльність ордена «За заслуги» І ступеня.
А ось Володимира Веремеєва, Олега Кузнецова, Анатолія Дем’яненка, Євгена Кучеревського, Геннадія Литовченка, Олексія Михайличенка нагороджено таким самим орденом тільки II ступеня. Відтак, вочевидь, рівень їхніх заслуг перед футболом на ступінь нижчий. Що вже говорити про Андрія Баля, Юрія Калитвицева, Мирчу Луческу, в яких, судячи з нагород, лише третій ступень заслуг. Певно мірою їм може бути втіхою те, що поміж них у компанії «тре-тьоступеневих» опинилися такі відомі, передусім поза футболом, діячі, як Ігор Коломойський та Сергій Та-рута.
Такий вагомий документ про нагородження викликав чимало коментарів шанувальників футболу, спричинивши своєрідний конкурс болільницької дотепності. Чого тільки вартий хоча б такий коментар: «Схоже, третій ступінь ордена «За мужність» присвоєно далекоглядно. Так у разі виходу до півфіналу присвоять другий ступінь, до фіналу — перший, а за виграш у фіналі — Героя України всім дадуть». Не менш цікавий підпис під коментарем: «Герой Гондурасу, Трінідаду і Тобаго та села Плоске».
«Нагороди за які результати?! Ганьба імені Іспанії! Ганьба імені Італії! Просто жах! Раніше одні понти були, тепер будуть понти з орденами. Тепер вони взагалі грати перестануть», — переймається ще  один  вболівальник.
«Призер та учасник чемпіонату світу — різні речі. Вийшли до 1/4 фіналу — то ж для цього є спортивні звання: «майстер спорту», «майстер спорту міжнародного класу», «заслужений майстер спорту». До чого тут державні нагороди?!»,
—  слушно зауважує інший прихильник футболу.
«Нагородили «За працю і звитягу» Олександра Рикуна — ото набереться на радощах!» — кепкують вболівальники з гравця, якого через «порушення режиму» не включили до складу збірної.
Чимало вболівальників невдоволені тим, що дали орден румуну Луческу, який «не поважає наш футбол». На цей закид інший вболівальник відповідає так: «Тепер Луческу говоритиме: Я чому такий злий був? Бо в мене медальки не було... А тепер уже є!».
Особливо потішило вболівальників нагородження обох братів Суркісів. Точніше той факт, що в згаданій «нагородній відомості» один значиться — Григорій Михайлович, а другий — Ігор Рахмільович. «Вони що, зведені брати?»
— не без іронії запитують уболівальники.
Також чималий сплеск іронії й сарказму спричинило нагородження Ахметова. Орден «За заслуги» викликав чимало варіантів назв інших нагород «фінансовому генію» — «За чесність», «За порядність», «За високоморальність», «За невловимість», «За грошовитість»...
Дивлячись на неосяжний перелік нагороджених, дехто дивується, чому Ющенко собі нагороди не «намалював». «Потрібно за одно й усіх уболівальників нагороджувати          «За
відданість». Ми що, марно вболівали?» — розвивають тему жартівники. «Як це «Героя України» нікому не дали? Юрію Павленку, наприклад», — читаємо далі збірку вболівальницьких дотепів.
«Ющенко остаточно знецінив українські нагороди. «За мужність», «Ярослава Мудрого» — за гру в футбол... Отже, якби у німців виграли, то можна було б «За взяття Берліна» давати», — ця цитата як сумний підсумок веселих коментарів. Справді, таким указом Ющенко знівелював державні нагороди у свідомості тієї частини населення, яка, окрім футболу, мало чим цікавиться. Тепер і ці люди знатимуть справжню ціну цим званням, орденам і медалям.
Іван ВОВК
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com