Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЕКОЛОГІЧНИЙ ЗЛОЧИН НА СЕРЕДЗЕМНОМОР'Ї

Підрахунок загиблих у результаті бомбардувань у Лівані триватиме десятиліття.

Під час одного з авіаударів ізраїльтян зруйновано електростанцію в Джиє, у 30 км від Бейрута. У результаті розлилося 30 тис. тонн палива, що стало причиною забруднення прибережних вод нафтопродуктами на 120 км узбережжя, де живуть 3 млн людей, а також утворення в повітрі суміші з високим змістом канцерогенних речовин, яка поширюється в районі ліванської столиці.

Це ще не остаточна картина екологічних наслідків, викликаних війною в Лівані. Щоб усунути подібну небезпеку світова спільнота виступиє за якнайшвидше припинення вогню, що є єдиною можливістю для здійснення заходів, спрямованих на стримування розростання екологічного нещастя. Середземноморські екологічні інституціїМи готують кораблі і літаки для операції з знезаражування, що має розгорнутисяпочнеться, як тільки буде припинений вогонь. На думку фахівців, усе це треба робити дуже швидко, тому що кожний загублений день погіршує стан довкілля. Вони в найближчій перспективі мають намір спрямувати свої зусилля на прийняття міжнародних конвенцій, які б забороняли наносити удари по об'єктах, що можуть призвести до екологічних катастроф, за прикладом угод, пов'язаних з архітектурними й археологічними цінностями.

Тим часом санітарно-епідеміологічні умови на узбережжі Лівану продовжують загострюватися. У результаті бомбування електростанції в пригороді Бейрута мільйони людей були накриті повітряною хвилею, що складалася з токсичних і канцерогенних субстанцій. Зовсім очевидно, що були заражені сільськогосподарські угіддя, розташовані в зонах поразки, і всі продукти з цих угідь повинні піддаватися тестуванню перед надходженням у продаж.

Не кращі справи і на морі. Між Джиєю і Хері-Шекка була введена заборона на рибальство: за даними екологічної програми ООН, вуглеводні на 70-95% відповідальні за кишкові інфекції, що виникають у результаті споживання риби. Нафтову пляма, що викликає нестачу кисню в представників морської фауни і флори, продовжує поширюватися в напрямку Туреччини і Кіпру. Вона вже досягла природного заповідника на островах Палм, Санані і Раміне, розташованих неподалік від Тріполі - зони, що перебуває під охороною з 1992 року і де знаходять притулок 156 видів мігруючих птахів.

За матеріалами британської преси

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com