Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Перев'язка після операції на дому, що для цього знадобиться?

перевязка раниПісля виписки з хірургічного відділення пацієнту необхідно робити перев'язки, відвідуючи медичну установу амбулаторно. Втім, можна істотно спростити собі життя, якщо виконувати їх самостійно.

Лежачим пацієнтам після хірургічних втручань, які залишають великі рубці, обробити поверхню рани можуть допомогти родичі або друзі. Важливо, дотримуватись відповідних правил, щоб перев'язка після операції була ефективною і не призвела до погіршення стану поверхні рани.

Сьогодні купити медичні товари для лікування і обробки ран без проблем можна в магазині «Медсток» з доставкою по Україні. Ви знайдете широкий асортимент  необхідних товарів в розділі Перев'язувальні матеріали для лікування і обробки ран.

Перев'язки роблять в залежності від показань, до яких можна віднести:

  • промокання кров'ю,
  • виділення сукровиця,
  • підвищення температури,
  • почервоніння тканин.

перевязочні матеріалиДля обробки рани і швів знадобляться деякі матеріали і медичні інструменти:

  • стерильний пінцет,
  • ножиці Ріхтера,
  • спеціальні розчини,
  • спирт,
  • серветки,
  • марлеві кульки,
  • бинт.

Не виключено, що перев'язувальний матеріал присохне до поверхні рани, тому, знімати пов'язку слід з крайньою обережністю, використовуючи ножиці Ріхтера. Щоб процедура викликала мінімум дискомфорту і болю, рекомендується попередньо змочити старий бинт ефіром або спиртом. Дані речовини успішно розчиняють клей, який використовується в лікарнях для накладення пов'язок. Промоклі бинти простіше зрізати, ніж розбинтовувати.

Так як робити перев'язку після операції бажано не завдаючи зайвого болю, оголення поверхні рани слід проводити по довжині розрізу. Край пов'язки піднімають і, притримуючи шкіру затиснутим пінцетом марлевою кулькою, обережно натягують тканину в протилежну сторону. Рухи повинні бути впевненими і неквапливими. При необхідності бинт змочують спиртом, щоб полегшити відділення серветки від рани.

Варто уточнити, що виписка з лікарні проводиться, зазвичай, коли рана істотно підсохне і ці заходи для перев'язки в домашніх умовах не знадобляться. Однак варто приготуватися до будь-яких несподіванок.

Знявши перев'язувальний матеріал потрібно виконати необхідний туалет. Рекомендується обробляти окружність рани спиртовим розчином, повністю змиваючи залишки клейового шару. Після очищення шкіри, її потрібно ретельно просушити і обробити прилеглі ділянки йодом. Потім, рану прикривають, використовуючи чисту бавовняну тканину або бинт, складений в декілька шарів. Оптимальний матеріал - спеціальні серветки для перев'язок, просочені антисептичними або бактерицидними препаратами. Вони надходять у продаж в стерильних упаковках, що гарантує відсутність ризику зараження патогенними мікроорганізмами.

Закривши поверхню рани, зверху необхідно заклеїти її, використовуючи звичайну серветку або стерильний широкий бинт, краї якого змащують медичним клеєм. Краї бинта підрізають ножицями, щоб тканина не задиралася і не завдавала людині незручності.

Перев'язка - необхідна процедура, покликана полегшити загоєння рани. Проводити її при загоюванні поверхні рекомендується 1 раз протягом 2 - 3-х днів. Однак при виділенні ексудату відбувається швидке намокання перев'язувальних матеріалів, що провокує розвиток ускладнень. Часом, рана може почати кровоточити або продукувати гній. В цьому випадку, в домашніх умовах слід виконувати перев'язку щодня, використовуючи для обробки поверхні рани перекис водню або фурациліну. При виявленні такого ускладнення бажано найближчим часом проконсультуватися з хірургом. Продовжувати перев'язки в домашніх умовах буде небажано, тому що подібні симптоми можуть свідчити про зараження рани.

Перев'язка після операції на дому обов'язково повинна включати в себе обробку дезінфікуючим розчином. Якщо немає спирту, марлевий тампон можна змочувати мильним розчином або 0,5% нашатирем. Обробку виконують, протираючи шкіру в напрямку від поверхні рани. При цьому розчин не повинен потрапляти на рану. Якщо шкіра навколо рани виглядає досить забрудненою, можна акуратно промити її за допомогою м'якої щітки, намагаючись не намочити шов. Таким же чином з поверхні шкіри видаляють засохлу сукровицю і гній. Залишки миючого розчину видаляють розведеним до 0,5% нашатирним спиртом, а потім, шкіру протирають сухими марлевими тампонами. Підсушивши рану можна приступати до подальшої перев'язки.

Щоб пов'язка трималася надійно, при відсутності спеціального клею, рекомендується закріплювати її декількома смужками лейкопластиру, з шириною 1 - 3 см. При цьому необхідно захоплювати не менше 10 см здорової шкіри, щоб запобігти розбіжність рани. Поверх цих смуг потрібно приклеїти 2-е поперечні, відступаючи від краю рани на 3 - 5 см.

Неодмінною умовою, як зробити перев'язку після операції, є санітарна обробка всіх використовуваних інструментів після закінчення процедури. Зберігати їх слід окремо.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com