Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Аутсорсинг та переваги роботи з аутсорсинговою компанією?

У перекладі з англійської Аутсорсинг (outsourcing) - передача роботи на контрактній основі зовнішніх виконавцям. Тоб-то, передача неосновних функцій компанії в управління спеціалізованої компанії, або аутсорсеру.

Мета аутсорсингу полягає в тому, що послуги аутсорсера обходяться вашої компанії дешевше, ніж управління непрофільною діяльністю особисто, а одержуваний результат більш якісний.

По суті аутсорсинг увійшов в наше життя вже давно, так наприклад, добре знайоме нам всім в минулому «бюро добрих послуг» не що інше, як аутсорсинг.

Зараз можна виділити: аутсорсинг бізнес-процесів і виробничий аутсорсинг.

Аутсорсинг бізнес-процесів

Під цим видом аутсорсингу розуміється безліч підвидів, а саме: виробничо-господарський аутсорсинг (управління об'єктами нерухомого майна, професійне прибирання та організація харчування) управління транспортним майном, рекрутинг, аудит, бухгалтерське та фінансовий супровід, як приклад компанія lev-cons.ru, саме виконує такі послуги.

Економія при використанні аутсорсингу становить близько 10%, від витрат компанії.

Виробничий аутсорсинг

У цьому виді аутсорсингу компанія передає підряднику певну ланку в своєму виробничому ланцюжку. Наприклад, ланцюжок виробництва морозива можна поділити на ланки: покупку сировини, виготовлення суміші, випічку ріжка, виготовлення безпосередньо готового продукту і зберігання.

Аутсорсинг сьогодні

Сьогодні багато компаній вже оцінили переваги аутсорсингу. Дослідження проведені в 14 країнах світу показали, що 65% опитаних вже передали 1-ну або більше непрофільних функцій. З них 80% задоволені роботою аутсорсингових компаній. Розвинені країни активно використовують послуги аутсорсерів, так в США -70% підприємств користуються цими послугами, в Європі - близько 47%.

Вітчизняний бізнес активно переймає західний досвід і за темпами зростання кількості компаній, які користуються аутсорсингом, ми набагато випереджаємо захід.

Найважливіша перевага аутсорсингу - це можливість сконцентруватися всі ресурси на ключовому бізнесі або кажучи інакше, не витрачати ресурси на те, що не приносить прибутку.

При аутсорсингу замовника цікавлять тільки ціна і якість послуг, що надаються, а всі фінансові ризики несе спеціалізований підрядник.

За рахунок скорочення персоналу, збільшується рентабельність бізнесу, а це означає і інвестиційна привабливість підприємства зростає.

Із залученням стороннього спеціалізованого підрядника підвищується рівень якості послуг завдяки автоматизації і новим технологіям

Як показує практика, оцінивши ефективність використання аутсорсингу, компанії починають розглядати можливість, передати і інші непрофільні види діяльності.

При цьому знову доводиться проходити етапи по вибору підрядника, його аналізу і передачі йому непрофільних функцій. Тому рекомендуються передавати максимальну кількість функцій одного типу, аутсорсеру, який вже зумів довести свою спроможність.

Взаємодія з одною сервісною компанією приносить більше економічних вигід за рахунок:

1. Економія на управлінських витратах;

2. Завдяки наявності загального центру управління, що полегшує відносини клієнта з підрядником і претензійну роботу;

3. Сприяє побудові довірчих довгострокових відносин.

Тому, якщо плануєте передавати в управління більше однієї функції, слід віддавати перевагу сервісній компанії з широким асортиментом послуг.

Аутсорсинг це ефективний інструмент підвищення конкурентоспроможності компанії. Досвід аутсорсингу показує, що спеціалізована компанія успішніше справляється з завданнями які викликали складнощі при вирішенні власними силами або за допомогою дочірньої компанії.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com