Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПДВ відшкодовуватимуть за новими правилами

В Україні змінили правила відшкодування ПДВ.

Встановлено, що реєструватися будуть тільки заявки, подані після 1 лютого 2016 року. Все, що було заявлено до відшкодування до цієї дати, до реєстру не включається.

Нагадаємо, створення публічного списку черговиків на відшкодування податку на додану вартість передбачено в податковій реформі від Мінфіну (закон №909 від 24 грудня 2015). Ідея була в тому, щоб позбавити фіскалів можливості в ручному режимі керувати відшкодуванням, часто не безкорисливо.

"Протягом багатьох років вибірковий непрозорий процес відшкодування ПДВ створював в Україні значні можливості для корупції в цій сфері. І був однією з причин для нарікань бізнесу... З прозорими реєстрами повернення податку в хронологічному порядку, який оприлюднюється в режимі онлайн, раз і назавжди можна вирішити цю проблему ", - заявляла раніше міністр фінансів України Наталія Яресько.

Тобто відшкодовувати податок будуть в порядку тієї ж черговості, в якій були зареєстровані заявки. За словами міністра фінансів, створення реєстрів завершує процес створення прозорої системи повернення ПДВ. А прийняття урядової постанови дозволить Державній фіскальній службі запустити функціонування реєстрів з 1 березня цього року.

Податковий кодекс передбачає створення з 1 лютого 2016 року двох публічних відкритих реєстрів. У них будуть вноситися всі дані про подані заявки на відшкодування ПДВ від компаній, які відповідають критеріям автоматичного відшкодування (п.200.19 ПК) або не відповідають їм (другий реєстр).

Інформація буде вноситися Державною фіскальною службою автоматично, на підставі даних податкових декларацій, уточнюючих розрахунків, а також інформації, "зібраної і отриманої органами доходів і зборів" в рамках їх повноважень. Реєстри формуються протягом операційного дня в хронологічному порядку надходження декларацій або уточнюючих розрахунків, до складу яких входять і заявки на відшкодування. Ці заявки автоматично включаються в той чи інший реєстр.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com