Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Через 100 років з'являться підземні і підводні міста

"Розумні" технології міцно влаштувалися в житті людини. Відрегулювати температуру кондиціонера, закрити задні двері або встановити час поливу газону можна за допомогою простих команд через смартфон. Крім цього, активно тестуються машини з автоматичним управлінням, не припиняється робота над створенням штучного інтелекту, розробляються способи отримання альтернативної енергії. Але чого ж чекати далі?

Згідно з доповіддю, представленим командою на чолі з доктором Меггі Адерін-Покок (Maggie Aderin-Pocock) з Університету Манчестера, до 2116 році деяка частина людей буде жити під землею і водою. Пов'язано це в першу чергу з швидкозростаючим населенням Землі, яке зажадає освоєння нових просторів для життя. Так, розвиток індустрії сонячних батарей дозволить виробляти достатню кількість енергії, яка забезпечить всім необхідним подібні субводні спільноти. Це не означає, що будуть будувати тільки під водою, можуть з'явитися і плаваючі будинки, об'єднані в цілі райони. І, звичайно ж, справа дійде і до хмарочосів, які будуть не прагнути до хмар, а йти на сотні метрів вниз.

Ті, кому випаде жити або працювати під землею, захочуть отримувати якомога більше сонячного світла. Але ця проблема буде легко вирішена. За словами експертів, природне освітлення і вид з вікна замінять якісні інтерактивні панелі віртуальної реальності і світлодіодні поверхні. Мабуть, зовсім непогана перспектива, адже погоду, в прямому сенсі, можна буде вибрати відповідно до своїх вимог і поміняти, якщо настрій зміниться. Саме простір також буде значно відрізнятися від звичного нам. "Розумний" будинок навчиться реагувати на потреби мешканців, пропонуючи різні архітектурні конфігурації. Наприклад, зможе "добудувати" стіни для тимчасової гостьової спальні. Передбачається, що до цього моменту в кожному будинку буде встановлено 3D-принтер, на якому при необхідності можна буде роздрукувати невеликі предмети, необхідні для повсякденного життя. Крім цього, з очікуваним збільшенням споживання ресурсів люди будуть практично самостійно виробляти все необхідне для забезпечення своєї життєдіяльності - починаючи від продуктів харчування і закінчуючи очищенням і повторним використанням води, переробкою відходів в паливо і т.д.

У загальному і цілому представлена на замовлення компанії Samsung доповідь вийшла оптимістичною. Експерти, до складу яких увійшли як архітектори та проектувальники, так і дослідники, зійшлися на думці, що майбутнє людства за розумним споживанням і максимально ефективним використанням оточуючих його просторів, які в найближче сторіччя стануть повністю автономними.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com