Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Іран застеріг Саудівську Аравію від проведення наземних операцій в Сирії

У неділю, 14 лютого, турецькі збройні сили зробили артилерійський обстріл курдських позицій на півночі Сирії. Зокрема, обстрілу піддався військовий аеродром в десяти кілометрах від кордону. принаймні дві людини були вбиті. Прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу закликав у суботу, 13 лютого, курдські збройні формування піти з територій, відбитих ними у джихадистів останнім часом. Анкара також висловила своє невдоволення Сполученим Штатам у зв'язку з підтримкою, яку США надають курдським збройним силам в Сирії. Туреччина побоюється, що курди, які контролюють значну територію на півночі Сирії, заволодіють майже всієї прикордонної смугою, - підкреслюється в повідомленні AFP.

Туреччина також має намір разом з Саудівською Аравією почати наземні дії на території Сирії проти джихадистів терористичного угрупування «Ісламська держава». Про це в суботу заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.

Саудівська Аравія, зі свого боку, почала розміщувати свої військові літаки на базі ВПС США в Інджірлік (Туреччина). Як пояснив представник саудівського оборонного відомства генерал Ахмед Ассирії, це робиться для «посилення повітряних нальотів» проти джихадистів. За його словами, ці заходи вписуються в дії антиджихадистський коаліції, очолюваної США. Саудівський генерал також сказав, що його країна готова послати наземні сили в Сирію в рамках операції коаліції. Міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр зазначив при цьому, що «Росії не вдасться врятувати Башара Асада».

Іран і Росія, зі свого боку. застерегли саудівську Аравію і Туреччину від початку наземних операцій на території Сирії. «Ми абсолютно точно не допустимо, щоб ситуація в Сирії розвивалася за сценарієм цих країн. Ми приймемо необхідні рішення в потрібний момент », - заявив в неділю, 14 лютого, заступник голови генштабу Ірану генерал Массуд Джазайері. Ця заява була зроблена під час прес-конференції в Тегерані, коли один з журналістів запитав, чи має намір Іран відправити до Сирії додаткове число військових радників в разі, якщо Саудівська Аравія почне наземні операції. «Терористи, які воюють в Сирії, - це люди Саудівської Аравії і США, а також регіональні реакційні сили», - підкреслив генерал. Саудівський рішення він охарактеризував як «блеф» і «психологічну війну», звинувативши при цьому Туреччину в тому, що саме через її територію та за підтримки Саудівської Аравії джихадісти потрапляють до Сирії.

Тим часом сирійські повстанці відступають під натиском збройних сил курдів, з одного боку, і урядової армії Сирії, з іншого. Сирійська армія продовжує просуватися на північ від Алеппо. У неділю вранці вона перебувала всього в трьох кілометрах від Тель-Ріф'ата, міста, який став мішенню, по крайней мере, двадцяти нальотів російської авіації, відзначається в повідомленні. Це наступ викликало результат десятків тисяч чоловік, представників мирного населення, які зараз знаходяться біля турецького кордону в надії, що турецька влада їх пропустять на територію країни.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com