Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Фотографують Сибір

Що потрібно для того, щоб держава була незалежною?  Не так вже й багато. Усього лише мати свою власну промисловість, яка могла б ефективно задовольняти основні потреби населення. Це — житло, їжа, одяг, медикаменти і так далі. Причому цілком достатньо задоволення потреб на середньому рівні. Якщо такої промисловості немає, то країна починає орієнтувати на експорт, а значить стає в залежне становище. Доля такої держави визначається вже не всередені, а за кордоном. Найчастіше така залежна держава виявляється орієнтованою на експорт лише одного типу продуктів. Як тільки попит за кордоном хоч трохи падає настає економічний крах.

Росія об’єктивно займає дуже погане місце у світовому розподілі праці. Вона торгує ресурсами. В основному це нафта, газ, ліси інші невідновлювальні ресурси. Неперероблені ресурси продаються на Захід. Після чого на Заході купуються дорогі високотехнологічні товари, створені з цих самих ресурсів. 

Основні покупці — країни Європи. Але в Європі  сьогодні  криза, тому неминучим стає падіння попиту на російські ресурси. Падіння попиту, у свою чергу, обернеться дефіцитом бюджету. Але країні загрожує не лише падіння попиту, але й падіння цін на нафту. Причому, практично на усі види. І воно може бути дуже суттєвим. Якщо усі ці чинники піддати серйозному аналізу, то виявиться, що майбутнє Росії у густому тумані. Причому, сьогодні йдеться навіть не про довгострокову перспективу, а про найближчу.

Що відбувається на тлі такої тотальної залежності від видобутку і продажу вуглеводнів? Росії всупає до СОТ. Такий вступ знищить навіть залишки національної промисловості РФ. Знищить усе, окрім труби. Захід говорить про те, що вільна торгівля — запорука процвітання. Як приклад показують західну промисловість. Але, по-перше, на заході з 70-х рр.  йде процес деіндустріалізації, а по-друге, усі західні країни перш ніж відкрити свої ринки, використовували потужні протекціоністські заходи, які і дозволили зміцнити свою промисловість і зробити її конкурентоздатною.

Що пропонується робити Росії? Росії пропонується голими руками «вільно конкурувати» з комбайном. Хто переможе в такій конкуренції і чим це обернеться для програвшої сторони зрозуміло.

Але йдеться не лише про СОТ. Правляча верхівка Росії вже і сама розуміє, що не може утримати ситуацію під контролем. Їй це не під силу з дуже багатьох причин — починаючи з чисто технічних і закінчуючи системними. Тому вони віддали Китаю право вільно входити в повітряний простір країни для проведення фотографування. І не лише фотографування. У перспективі, ймовірно, можна чекати того, що одна частина країни — переважно Сибір і Далекий Схід може буде здана в оренду Китаю (навіть якщо формально ці частини країни продовжуватимуть залишатися незалежними, вплив могутнього Китаю спричинить відцентрові рухи), а іншу частину можуть «орендувати» Європа і США.

Повна залежність від іноземних ринків не залишають для країни шансу на самостійний розвиток. 

За матеріалами Анвікторі

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com