Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Що голова ЦВК мав на увазі?

 По мажоритарних округах до Верховної Ради намагатимуться потрапити представники 87 політичних партій, а 22 партії змагатимуться за партійними списками. На деяких мажоритарних округах за місце народного депутата змагатимуться понад 30-40 претендентів, половина з яких є технічними кандидатами.

На виборах в Україні очікується  близько 10 тис. іноземних спостерігачів. З початку вересня розпочне роботу міжнародна місія спостереження – Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ. З середини вересня до України прибудуть 100 довготермінових спостерігачів з країн-учасниць ОБСЄ, а за тиждень до дня виборів – ще 600 короткотермінових спостерігачів для відстежування ситуації безпосередньо на виборчих дільницях.

 Допомагати спостерігачам мають і встановлені на дільницях камери відеоспостереження. Центральна виборча комісія (ЦВК) України затвердила кошторис на придбання і встановлення відеокамер на період проведення парламентських виборів на суму 993 млн. грн. (124 млн. дол.). Утім, навіть такий захід контролю, на думку окремих членів ЦВК, є вельми сумнівним з точки зору ефективності.

 За даними останніх соціологічних опитувань, найбільшу симпатію у населення на сьогоднішній день викликає Об’єднана опозиція (найпотужніші учасники об’єднання – партії «Батьківщина» на чолі з Ю.Тимошенко та «Фронт змін» на чолі з А.Яценюком). За попередніми оцінками, вони набирають 26% голосів виборців; провладна Партія регіонів – 24%; партія «УДАР» чемпіона світу з боксу В.Кличка – 12%; Комуністична партія України – 9%. Близькі до подолання виборчого бар’єру партія Н.Королевської «Україна – Вперед!», яку більшість експертів визначають як проект влади, – 4,3%, та право-радикальна ВО «Свобода» на чолі з О.Тягнибоком – 4,2%. Близько 15% виборців ще не визначилися у своїх симпатіях. 

За інформацією ЗМІ, голова ЦВК Володимир Шаповал заявив, що прийдешні вибори відповідатимуть внутрішнім стандартам легітимності, але можуть не дотягувати до міжнародних. Ця заява була зроблена під час зустрічі з новопризначеним послом Німеччини в Україні К.Вайлем. Хочеться запитати у пана Шаповала, які саме вибори пропонує ЦВК: вільні чи «майже чесні»? Якщо ЦВК не може гарантувати проведення вільних та чесних виборів, то, мабуть, їх безглуздо проводити – до часу, поки не буде створене законодавство, котре без усіляких «натяжок» визначатиме вільні та чесні вибори. Інших демократичних стандартів не існує. Своєю чергою, народ України має вимагати, щоб майбутні вибори точно відображали його волю.

Утім, українська політична ситуація має й інші «особливості». За даними ЗМІ, майже 70% кандидатів безпосередньо чи опосередковано фінансує правляча партія чи сили, близькі до неї. А це означає, що навіть не набираючи більшості мандатів, влада має намір сформувати більшість у парламенті завдяки угодам з політичними проектами, котрі вона так чи інакше проштовхне у Верховну Раду. Крім того, не слід забувати, що губернатори областей та більшість місцевих рад підконтрольні владі, тож будь-який незалежний депутат-мажоритарник буде змушений протистояти тиску і спротиву з боку місцевої влади…

Фонд «Спочатку Люди»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com