Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Таїни родини

Поява сім’ї відбулася через зміну жіночих пріоритетів: древніх пані перестали приваблювати могутні альфа-самці, місце яких зайняли чоловіки-здобувачі, вірність яким жінки зберігали все життя.

Антропологам давно не дає спокою питання про походження сім`ї. Предки людини в цьому сенсі були схожі на звичайних приматів: у групі процвітали вільні «відносини» всіх з усіма — зрозуміло, з поправкою на ієрархію самців. «Альфа-самець» мав більше шансів домогтися прихильності самок, а тому мужчини-предки повинні були витрачати багато часу і сил на конкуренцію одне з одним.

Зрозуміло, існує кілька теорій, що пояснюють перехід від конкурентної полігамії до моногамної сім’ї, але, як стверджує Сергій Гаврилець з Національного біолого-математичного інституту (США), жодна з них не змогла б реалізуватися. Натомість дослідник пропонує власну модель, докладний опис якої буде опубліковано в журналі PNAS. В якості факторів, що здатні зіграти вирішальне значення при формуванні сім’ї, виступають жіночий вибір і вірність йому.

За словами вченого, в певний момент нашої історії жінки перестали звертати увагу на доблесть самців і стали віддавати перевагу гарним здобувачам, тим, які могли забезпечити і себе, і обраницю. Слід підкреслити, що хороший здобувач — зовсім не обов’язково високоранговий індивідуум: він може поступатися в силі, нахабстві та інших рисах «альфа-самця». Але як тільки жінки перестали звертати на це увагу, у низькорангових мужчин з’явився шанс. Прихильність пані можна було завоювати не на ристалищі, а завалюючи її подарунками. І з’ясування стосунків самців один з одним втратило свою гостроту.

В результаті проміскуїтетне суспільство (термін «проміскуїтет» був введений в XIX столітті для позначення передбачуваної стадії невпорядкованих статевих відносин в первісному людському суспільстві), в якому самка підпорядковувалася праву сильного, змінилося більш мирним і структурованим суспільством сімей, в якому чоловіки ходили за їжею, а жінки «зберігали вірність домашньому вогнищу».

Поняття жіночої відданості, вірності своєму вибору у цій моделі ключове: саме завдяки їй структура сім’ї виявилася закріплена в еволюції. З цього сам собою напрошується висновок, що істинним хранителем сімейних цінностей виявляється чоловік, який не забуває по дорозі з роботи купити картоплі, а зовсім не той, який патріархально царює в сім’ї, лаючись на дітей і домочадців, зазначає Компьюлєнта.

Власне, такий розвиток людської цивілізації зафіксувався і на генетичному рівні: в юні роки багато панянок віддають перевагу «альфа-самцям», а з набуттям досвіду пріоритети і шкала цінностей зміщуються в бік чоловіка-здобувача — сім`янина.

Думка фахівця. Іван Хомяк, викладач у Житомирський Державний університет імені Івана Франка: «Питання моногамної сім’ї дійсно складне і його не можна буде вкласти навіть в концепцію вибір-вірність. Адже класична моногамна сім’я почала створюватись на наших теренах тільки під тиском княгині Хельги. У багатьох народів вона сформувалась ще пізніше як економіко-політичний механізм (успадкування майна, знань та влади). Жіночий вибір також неоднозначний. За моїми дослідженнями він іде за трьома позиціями: біолого-генетичною, соціальною, персональною. Перша це вибір того самого альфа-самця: генетично подібного, високого (зріст це показник №1 для 97% жінок репродуктивного віку), широкого в плечах і пружними сідницями... Соціальна складова вибору: це положення самця (чоловіка) в соціумі (соціальне положення) такий собі не біологічний альфа (адже альфа самець це не лише крутий заплідник а і істота наділена владою). Персональна складова формується із досвідом жінки. Тому молоді роблять один вибір а інколи із віком їхній вибір трохи коригується (якщо є певний досвід). Кожна жінка прагне максимуму по трьох параметрах. Інколи за певних обставин зациклюється на одному із них ігнорюючи інші. А далі як пощастить...»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com