Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

БІОМЕТРІЯ — ЗРУЧНІСТЬ ЧИ ІНСТРУМЕНТ КОНТРОЛЮ?

Технології чіпізації населння впроваджуються в життя швидкими темпами, поглинаючи втомлений і байдужий до усього народ. В Росії, наприклад, вже оформлено 3 мільйони 327 тисяч біометричних паспортів. 

Нещодавно влада Ізраїлю оголосила про арешт підозрюваного в масовому розкраданні персональних даних. Ним виявився «білий комірець», що працював в міністерстві соціального забезпечення Ізраїлю. У 2006 році, будучи в офісі в неробочий час, він дістав доступ до біометричної бази даних, що містить імена, дати народження, національні ідентифікаційні номери і інформацію про членів сімей 9 мільйонів ізраїльтян. Також викрадена база даних містила інформацію про стан здоров’я окремих громадян.

Незабаром після звіль­нення з роботи за непов’язані з цим провини, підозрюваний почав пропонувати крадену інформацію місцевим злочинцям. Як повідомляє видання Yeshiva World News, щонайменше 6 чоловік купили собі копію цих відомостей. Один з покупців розмістив відомості в мережі під назвою Argon 2006, і вони вмить поширилися в торрент-мережах.

Ізраїльський прецедент став приводом замислитися для урядів різних країн, які впроваджують біометричну систему для безпеки громадян. Так, індійський уряд збирає найбільшу у світі базу, яка обробить персональні дані близько 1 мільярда громадян, щоб надати їм легкий доступ до медичного обслуговування і освіти. Багато країн Європейського союзу, наприклад, Німеччина і Нідерланди автоматично включають біометричні дані на чіпах в паспорти. У США для ФБР виділений мільярд доларів на створення бази, яка дасть можливість з кожного поліцейського відділка дістати миттєвий доступ до міль­йонів відбитків пальців.

Система BioSmart ідентифікує по відбитку пальця ув’язнених в деяких в’язницях Росії. 

На пострадянському про­сторі вводиться біометрія для закордонної подорожі. Людям, що бажають відправитися в країни Шенгенської зони, незабаром доведеться здавати відбитки пальців. Велика Британія пускатиме туристів тільки за біометричними візами. Британці уже репрезентували нову систему для збору таких даних. Нові правила вводяться для благої цілі — боротьби з тероризмом. Хоча туристи поставилися до нововведення негативно. Один раз побував на Заході, а дані про тебе уже оселилися в архівах різних служб.

У аеропортах впроваджують новітню систему безпеки, яка дозволяє практично миттєво розпізнавати злочинців. Прилад «прочитує» риси обличчя, звіряє з базою даних, далі — справа за службою безпеки.

Зараз електронні татуювання з фантастичних романів переселяються в реальність. Вони зможуть контролювати мозок, серце і м’язи.

Нова технологія викликала побоювання у критиків, зокрема, те, що таким чином людині при народженні впроваджуватимуть  чіпи, які будуть одночасно і гаманцем, і ідентифікатором особи. Учені ж спростовують цю інформацію, повідомляючи, що «подібні технології розробляються виключно з метою надання допомоги хворим пацієнтам». Група учених повідомила, що прототип гнучкої пластини, яка здатна взаємодіяти з м’язами, серцем і контролювати мозкову активність, є не що інше, як «електронне татуювання», що імплантується під шкіру. Її використання повинне полегшити процес постановки діагнозу в складних медичних випадках, а також надати допомогу в спостереженні за пацієнтами.

Розробкою займається група учених на чолі з професором Північно-західного університету Йонггенгом Хуангом і професором Університету Ілінойса Джоном Роджерсом, які минулого року опублікували спільну наукову роботу по епідермальній електроніці. У своїй праці учені розповіли про спеціальні пластини, які імплантуються в шкіру пацієнтів і функціонують у міру того, як працюють м’язи тіла. Під час руху людська шкіра розтягується і стягується, а разом з нею те ж саме відбувається і з імплантованими компонентами.

У відеозвіті, підготовленому Національним науковим фондом, Роджерс розповідає про свої експерименти зі вбудованою в тіло електронікою, яка сприяє лікуванню серця, головного мозку і м’язової тканини. Одним зі своїх головних досягнень учений вважає розробку обернутою навколо серця «електронної шкарпетки», яка може запобігти порушенню сердечного ритму. Важливою розробкою, на думку Роджерса, є і мозковий імплантат, здатний унеможливити виникнення припадків.

Й.Хуанг вважає, що в майбутньому подібна електроніка отримає власне автономне джерело живлення, а також підтримуватиме безпровідне з’єднання з медичним устаткуванням, завдяки чому процес надання допомоги пацієнтам стане значно простіший.

Тимчасові цифрові «татуювання» нагадують маленькі комп’ютерні чіпи і зроблені вони з крихітних хвилястих кремнієвих структур, що містять схеми, які тонші за людську волосину. Вони кріпляться безпосередньо до шкіри і можуть згинатися і розтягуватися. Вбудовані електроди можуть спростити медичну діагностику, виступаючи вхідними пристроями комп’ютера, і навіть управляти їм за допомогою мовлення, якщо він імплантований в горло.

Як говорить дослідник з Північно-Західного університету, основною проблемою, з якою вони зіткнулися, — це невміння зробити електроніку такою ж м’якою, як шкіра. Експериментальна модель Роджерса підключається до електронної схеми серця і стежить за його биттям. Вона відправляє електросигнал, щоб виправити серцебиття у разі виникнення неполадок. Дослідник сподівається, що аналогічний імплантат зможе контролювати і мозок, що може допомогти в лікуванні епілепсії.

Група учених із США і Південної Кореї розробили мініатюрні дисплеї, які вставляються під шкіру.

Головні складові новинки — хімічно модифікований графен і вуглецева подушка. Автори унікального проекту підкреслюють, що технологія абсолютно безпечна для здоров’я. Інноваційна структура дисплеїв якісно підлаштовуватися під ДНК людини, і тим самим, начебто виключає нанесення йому шкоди. Іншими словами, організм не сприймає мікросхему, як чужорідне тіло і не відторгає його. Варто зазначити, що мініатюрний розмір чіпів не позначився на об’ємах пам’яті пристроя. 

Сучасні медичні мініатюрні контролюючі чіпи у вигляді підшкірних імплантатів — це найближче майбутнє людства. Завдяки новітнім технологіям можна буде позбавитися від неприємних відчуттів при уколах, забезпечити своєчасний прийом лікарських препаратів і навіть захиститися від... небажаної вагітності.

Хто з нас не переживав у своєму житті через необхідність пройти курс лікування за допомогою ін’єкцій? Десяток-другой неприємних відчуттів в цій процедурі забезпечений. Учені із США створили спеціальну пов’язку, яка кріпиться до шкіри людини, що складається з мікроголок. Такі голочки, виконані з протеїну шовку, поступово упорскують лікарський препарат, але при цьому не роблять вам боляче. Завдяки особливій обробці можна добитися введення різних препаратів, приміром, ліків і антисептика, що перешкоджають розвитку інфекцій, скоригувати час вивільнення медичних препаратів.

Часто ми забуваємо вживати ліки в певний час, що погано відбивається на ході лікування. Таким «гріхом» страждає половина усіх пацієнтів у світі. Тепер, купивши пігулку-чіп, можна не турбуватися про це. Передбачається, що пристрій коштуватиме в межах $80 і у продажу з’явиться в Англії. Чіп, розміром з піщинку, програмується згідно з графіком прийому препаратів, потім синхронізується з пластиром-приймачем, який кріпиться до тіла пацієнта (на плече або руку). Після інформація передається на комп’ютер або мобільний телефон. Мікрочіп відстежує стан людини (температуру тіла, частоту серцебиття, чи достатньо пацієнт тренується і відпочиває), кількість прийнятих ліків. Потім, оцінивши отримані дані, нагадує людині, коли слід прийняти препарат і в якому дозуванні.

Порівняно новий метод гормональної контрацепції — підшкірний імплантат — високоефективний, має тривалий термін дії (до 5 років), мінімальний набір протипоказань, але високу ціну. У одній пластинці 400х2 мм (чи в 6 капсулах розмірами 30х2, 4 мм) знаходиться основна діюча речовина — левоноргестрел. Препарат виводиться з імплантата поступово, щоб підтримувати в крові достатній рівень цього жіночого статевого гормону для попередження зачаття. Ефективність цього способу контрацепції порівнянна із стерилізацією. Встановити пластину або капсулу можна під місцевим наркозом. Доктор робить надріз на шкірі в області нижньої частини живота, внутрішній поверхні стегна або передпліччя (по вибору пацієнтки) і вводить імплантат. Рану закривають пов’язкою, яка знімається через дві доби, потім заклеюють пластиром до повного загоєння. Після цього неможливо визначити наявність пластини візуально — тільки намацуванням. Жінка отримує документ, в якому вказується місце, де була проведена процедура, адреса медустанови, прізвище доктора, дата заміни контрацептиву. Мінімально препарат діє 3 роки, максимально — 5 років залежно від вибраного виробника. Пластину можна видалити і раніше терміну. Функції дітородження від­новлюються впродовж року.  Усі ці пристрої наче покликані полегшити і спростити наше життя. Наука старається заради нашої зручності.

Звичайно ж, зручно не бігати на уколи, не сіпатися, що не прийняв пігулку, не переживати, що можна завагітніти. Але якщо уявити на хвилинку, що усі ці пристрої можна буде згодом легко перепрограмувати на відстані з певною метою: відстежування, впливу на мислення, на прийняття рішень в складних ситуаціях, на емоційне збудження чи пригнічення тощо, то стає моторошно. Від того, що ви будь-якої хвилини можете стати заручником якихось політичних стратегій.

За матеріалами
protivkart.org

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com