Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Безпечна експлуатація газової колонки

На сьогоднішній день газові колонки не втратили своєї колишньої популярності, тільки тепер встановлюють колонки нового зразка, набагато якісніші і надійніші колишніх. Гідність цього варіанту ще й у тому (на відміну від бойлера), що Ви в значній мірі заощадите: по-перше, на покупці самої техніки, а по-друге, від її використання, адже вона працює не від електрики.

Перш за все, сучасний газовий водонагрівач повинен бути автоматичним, включатися (вимикатися) при відкриття (закриття) споживачем крана-змішувача гарячої води. Відійшли в минуле ті часи, коли при включенні доводилося спочатку включати воду, а потім вручну запалювати пальник водонагрівача, а по закінченні роботи виробляти ці дії в зворотному порядку. Сучасна газова колонка (так по-іншому прийнято називати проточний газовий водонагрівач) працює за принципом: включив воду / вимкнув / забув. Гніт сучасної газової колонки горить постійно (або запалюється автоматично при подачі в водонагрівач води). Деякі сучасні газові колонки (так звані безінерційні voltar.com.ua/shop/kolonki-gazovyye) дозволяють змішувати нагріту і холодну воду безпосередньо на змішувачі.

Наступне важлива обставина - безпека. У наших непростих побутових умовах нерідкі випадки раптових перебоїв подачі газу або води. Сучасна газова колонка повинна автоматично вимикатися в таких випадках, а при відновити подачу газу відключився автоматично прилад не допустить витоку. Крім цього, сучасний газовий водонагрівач повинен виключати випадки отруєння споживачів продуктом горіння - чадним газом. При відсутності тяги газовий водонагрівач відключається автоматично. Таким вимогою повинен відповідати сучасний газовий водонагрівач. Якщо хоч одна з перерахованих вище вимог не виконується, значить, виріб не відповідає сучасним стандартам.

Газові проточні водонагрівачі класифікуються за типом видалення продуктів горіння на такі типи: з відкритою камерою згоряння (димохідні, видалення продуктів згоряння за рахунок природної тяги), із закритою камерою згоряння (бездимохідні, примусове видалення продуктів згоряння), і з викидом продуктів горіння безпосередньо в приміщення , де прилад встановлений (цей тип газових водонагрівачів заборонений в більшості країн, однак недобросовісні підприємці все ж пропонують їх споживачам).

Робота газової колонки базуються на газу, тому тут слід дотримуватися елементарних правил безпеки (перевіряти тягу і вчасно викликати майстра).

У всіх сучасних газових колонках особлива увага приділяється безпеки при експлуатації приладу. Це трирівнева система безпеки.

По-перше, якщо гніт згасне, то термопара автоматично перекриє подачу газу.

По-друге, завдяки датчику тяги відбувається автоматичне відключення і припинення подачі газу у випадку, якщо відбулася зворотна тяга або вона пропала зовсім.

По-третє, при тривалій роботі газового водонагрівача може відбутися перегрів її основних вузлів, що спричинить за собою поломку. Гідравлічний клапан охороняє перегрів колонки, також відключаючи подачу газу.

Газова настінна колонка проточного типу, як і будь-яке інше газове обладнання, має рівень підвищеної небезпеки. Таким чином, експлуатація даного приладу передбачає деякі правила:

1. Перед початком використання газового водонагрівача слід перевірити тягу в димоході і вентиляційному каналі. Якщо тяга в якомусь місці відсутня - користуватися газовою колонкою категорично заборонено.

2. Вставте батарейки в спеціальний відсік, дотримуючись їх полярності.

3. Проведіть подачу газу, відкривши вентиль на підвідної газової труби.

4. Відкрийте вентиль подачі холодної води системи водопостачання, розташований під газовою колонкою.

5. Увімкніть кран гарячої води і перевірте, чи запалився пальник.

6. Відрегулюйте тиск газу, а також температуру і подачу води за допомогою регуляторів.

7. Під час роботи газової колонки слід забезпечити достатній приплив свіжого повітря.

8. По закінченні користування водою, закрийте кран і переконайтеся, що полум'я запальника згасло.

9. Проводьте щорічну профілактичну чистку газової колонки і димоходу, викликавши фахівця.

10. У разі витоку газу звертайтеся в службу газу.

Намагайтеся не перегрівати колонку, тоді вона прослужить Вам довше.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com