Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Червоне вино проти старіння

Але не всяке!..

Багато досліджень встановили зв’язок між здоровою дієтою і запобіганням віковим змінам та хронічним захворюванням. Відтак, якщо ви не поспішаєте старіти — їжте рибу, фрукти й овочі насичених кольорів, цільні зернові, бобові, йогурт і горіхи. А ще пийте воду і …сухе червоне вино. Саме воно займає друге (після гранатового соку) місце в рейтингу найкорисніших напоїв, бо містить багато антиоксидантів, котрі борються зі старінням та руйнують зсередини ракові клітини. Однак щоб замість користі не отримати шкоду, важливо точно знати, що ви п’єте і скільки.

“Вино має бути не просто сухим, а й якісним. Поширені на Закарпатті сорти «Ізабелла» й «Нова» для нього не годяться. У Берегівському аграрному інституті дослідили, що при бродінні вони утворюють токсичні речовини, які сприяють судинним розладам, — каже простатолог Закарпатської обласної поліклініки Василь Гулей. — Саме тому в Європі так звані технічні сорти на вино не йдуть. А от 100 грамів сухого червоного з «кадарки», приміром, старі професори радять пацієнтам навіть після операції на серці». «Проте з вином усе ж треба бути дуже обережним, — додає обласний геріатр Ірина Ілиньо. — Медична література радить чоловікам максимум 50 г алкоголю на добу в спиртовому еквіваленті, а жінкам — до 30 г, але, як на мене, це навіть забагато. До речі, коли у нас посилаються на французів, котрі випивають по бокалу вина до кожної трапези й мають найменше проблем із серцево-судинною системою, то забувають наголосити: вони вживають якісне сухе 2-3-градусне вино. Тому воно й не дає алкоголізм як «побічний ефект».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com