Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Українській владі не довіряють

«Амбіції України були дуже високі — отримати Договір про асоціацію з Європейським Союзом, одночасно отримавши знижки на газ від Російської Федерації. Можливо, це були занадто амбітні цілі, але з Європейським Союзом було набагато більше можливостей. А вийшло те, що вийшло. Тут позиція Європейського Союзу абсолютно чітка, і щоб отримати асоціацію, потрібно створити внутрішньополітичні умови. Це, передусім, торкається правосуддя в Україні», — таку думку висловив керівник представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Ніко Ланге у рамках дослідницької програми Інституту Горшеніна «Підсумки 2011 року». На думку експерта, з раціональної точки зору важко зрозуміти те, що через ситуацію з Юлією Тимошенко влада готова ризикувати і стосунками з Європейським Союзом, і з США, і з іншими країнами. Ніко Ланге відмітив, що довіра між лідерами держав грає дуже важливу роль. «Думаю, особиста проблема Президента Януковича в тому, що він не встиг сформувати довіру європейських лідерів — я знаю про Меркель, знаю про інших. У європейській політиці довіра між лідерами грає дуже важливу роль. На жаль, цього немає, і для мене це теж важливий показник для року, що прийшов. Заяви — це добре, із заяв потрібно починати. Але коли-небудь потрібно вже і реалізувати їх, особливо, якщо це особисті заяви в розмовах між главами держав і урядів. Україні не варто грати в риторичні ігри», — сказав він. Експерт також висловив думку, що в України є велика небезпека дискредитувати реформи через те, що вони заявлені і не до кінця проводяться. «Наступного року вже будуть вибори. Зрозуміло — і так в усіх країнах, і у нас в Німеччині теж — що саме в роки перед виборами провести реформи, особливо в соціальній сфері, буде важко. Але скільки ми чули про реформи в різних секторах, і які реформи дійсно були проведені в Україні — це знову риторика і заяви, які з реальністю не співпадають. Янукович отримав шанс, ставши президентом, і побудував — можна дискутувати, як саме, але він побудував — більшість в парламенті, а тому були усі можливості проводити реформи. Цього року ми бачили, що цей шанс не був використаний. І для довгострокового економічного розвитку України це не дуже хороші новини, тому що не зрозуміло, коли ще раз буде такий шанс проводити економічні реформи і міняти економічну систему України», — вважає Ніко Ланге.

***

Президент України Віктор Янукович готує антиєвропейську пропаганду на випадок, якщо Угода про асоціацію не буде підписана. Про це пише видання Die Welt. Бажання українського президента догнати за двома зайцями і зближуватися з Євросоюзом і Росією одночасно може зазнати фіаско. «Євросоюз не згоден з таким розвитком подій. До того ж він наполягає на звільненні Юлії Тимошенко. І, якщо угода про асоціацію не буде підписана, то український президент вже готує альтернативу», — пише газета.  

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com