Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

РУХ НЕЗАЛЕЖНО ВІД РЕЗУЛЬТАТІВ САМІТУ

Дослідження соціологів показують, що українці більше тяжіють саме до ЄС, ніж до союзів із Росією. І на це не вплине можлива невдача саміту. А політологи констатують: перевагу Європі віддають і так звані олігархи, пов’язані з владою. Парафування угоди про асоціацію на саміті Україна-ЄС 19 грудня може і не відбутися, але це не фатально, саміт важливий сам по собі, переконував Директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин у коментарі Лігабізнесінформ. Цю думку продовжує депутат-регіонал Валерій Коновалюк, який вважає, що Україна повинна рухатися у тому напрямку інтеграції, який вигідний для національної економіки. Законодавчо визначена мета України – європейська інтеграція. Однак у найближчі 10 років вступити до Євросоюзу вона все одно не зможе, спрогнозував Радіо Свобода Валерій Коновалюк. «Ми мусимо будувати Європу, незважаючи на результати саміту, тут, в Україні. Ми мусимо досягати тих європейських стандартів, які переважно пов’язані із соціально-економічними реформами, просуванням на шляху демократії, верховенством права і побудовою демократичного суспільства», – зауважив він.

Відповідно до опитування Центру Разумкова, проведеного цієї осені, 43% українців хоче приєднання до ЄС, 30% – до Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном, решта або не визначились, або проти приєднання до будь-яких блоків. Водночас Ірина Бекешкіна з Інституту соціології зауважує, що з часом кількість проєвропейськи налаштованих українців тільки зростатиме. В основному – за рахунок молоді, яка виступає за європейські перспективи України й це стосується всіх регіонів.

«Власне, молодь зі східних регіонів небагато чим відрізняється у підтримці євроінтеграції від своїх ровесників із західного регіону, — зазначає соціолог. — А переважно негативне ставлення до євроінтеграції у східному регіоні, перш за все, пояснюється тим, що старше покоління, особливо ті, кому – за п’ятдесят п’ять, на Сході України категорично проти».

Україна не піде у союз із Росією, і навіть не через імовірний спротив більшості населення – це невигідно великому бізнесу, вважає політичний експерт Олексій Толкачов. Нинішні заяви у МЗС він називає «грою на європейську публіку», щоб змусити її піти на поступки і заплющити очі на порушення прав людини в Україні.

 «Українські олігархи розуміють, що Митний союз їх просто розчавить. Тому багато хто з Партії Регіонів категорично зацікавлені в будь-якій євроінтеграції, щоб вберегти себе від Митного союзу», – пояснює Олексій Толкачов. Водночас він стверджує, що на «публіку» грають і в Євросоюзі. Насправді, на думку експерта, в парафуванні угоди зацікавлений і ЄС. Толкачов не виключає, що парафування може відбутися ще цього року, але після саміту.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com