Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Єгипет відмовився від грошей МВФ

Єгипет не братиме у позику, йому досить внутрішніх ресурсів і грошових вливань від співчуваючих держав.

Країна не має наміру притягати позики Всесвітнього банку і Міжнародного валютного фонду, навіть якщо такі кредитні лінії будуть схвалені. Про це агентству Reuters заявив міністр фінансів Самир Радван.

За його словами, в проекті бюджету на 2011 рік був закладений дефіцит у розмірі 11% ВВП. Зараз цей показник переглянутий до 8,6%. При цьому соціальні витрати збільшені на 14,7%. Бюджет обговорювався з експертним співтовариством, у тому числі бізнесменами, письменниками, представниками профспілок і неурядових організацій.

«Тому на цьому етапі нам не треба йти до Всесвітнього банку або [Міжнародного валютного] фонду», — сказав фінансист. На початку червня Каїр узяв у МВФ кредит у розмірі 3 млрд доларів, які надані по найбільш пільговій ставці на один рік. Незважаючи на зміну влади і економічну нестабільність, уряд чекає цього року зростання ВВП на рівні 3-3,5%.

Раніше країни, які підтримали новий перехідний уряд після відставки Хосни Мубарака, надали Єгипту декілька сотень мільйонів допомоги. Зокрема, Катар перерахував 500 млн доларів. По словах Самира Радвана, ці гроші — «подарунок». Таку ж суму Каїру запропонувала Саудівську Аравію. За словами міністра фінансів, Єгипту доки досить грошей, отриманих з-за кордону і усередині країни.

Згідно з бюджетом 2011-2012 роки, який набуде чинності з 1 липня 2011 року, розмір дефіциту складе 134 млрд фунтів (22,48 млрд доларів), або 8,6% ВВП. Витратні статті включають 490,6 млрд фунтів (82,31 млрд доларів). З 1 липня в Єгипті підвищуються деякі види податків. Так, податок на прибутки компаній і фізичних осіб, що заробляють більше 10 млн фунтів (1,7 млн доларів) в рік, збільшений з нинішніх 20 до 25%. Податок на тютюнові вироби буде підвищений з 40 до 50% від вартості.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com