Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Співпраця з нато наростатиме

Президент України Віктор Янукович узяв курс на зближення з НАТО попри оголошений ним позаблоковий статус країни, пише газета «КоммерсантЪ» з посиланням на «закритий документ» з графіком українсько-натовських заходів на 2011 рік.

Йдеться про графік заходів щодо співпраці в рамках комісії НАТО — Україна на 2011 рік. Перша версія документа була схвалена сторонами 23 лютого 2011 року — за день до того, як Кабмін Азарова затвердив «Річну програму співпраці Україна-НАТО» (її деталі не розголошувалися). 23 травня до графіка були внесені зміни.

Віктор Янукович нарощує співпрацю з альянсом ще активніше, ніж Ющенко, констатує видання: всього на цей рік заплановано 64 заходи.

З документа випливає, що українська влада і представники НАТО «за закритими дверима» обговорюють вельми чутливі для Москви питання: безпека в Чорноморському регіоні та майбутнє дислокованого в Криму Чорноморського флоту РФ, ПРО, придністровське врегулювання, енергетичну й економічну безпеку України, реформування її розвідструктур. У плані є «навіть» такий пункт, як обговорення зовнішньополітичної стратегії України. Цій темі присвячені дві зустрічі Комісії в червні: на першій передбачається обговорити загальні принципи зовнішньої політики України, а на другій — проект стратегії.

За даними «Ъ», про активізацію взаємодії Києва і НАТО в Москві відомо. Російські політики, до яких газета звернулася по коментарі, висловили незадоволення «непрозорими діями» Києва і фактичною відмовою від позаблоковості.

У Києві з такою постановкою питання не погодилися. Проте у відповідь дорікнули Росії за економічний тиск, який штовхає до зближення з Європою.

Усе це може означати, що недовга ідилія у відносинах РФ і України, яка почалася з приходом до влади Віктора Януковича, добігає кінця, резюмують оглядачі «Коммерсанта». «Янукович виявився не таким проросійським політиком, як хотіла б Москва», наводять вони слова з проекту присвяченої Україні доповіді Парламентської асамблеї НАТО.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com