Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Біженці розповзлися світом

Більше 80% біженців живуть у країнах, що розвиваються. Про це йдеться в новій доповіді Управління Верховного комісара у справах біженців (УВКБ). Її випуск приурочено до Всесвітнього дня біженців, який відзначили 20 червня, повідомляє ZN.ua.

У доповіді звертається увага на те, що число внутрішньо переміщених осіб, які є однією з найбільш вразливих і беззахисних категорій населення, за останній рік знову зросло і досягло 27,5 млн осіб. Число власне біженців в цілому залишалося стабільним. Сьогодні їх налічується 15,4 млн осіб. Ще 850 тис. людей належать до категорії шукачів притулку.

Наведені в доповіді цифри не враховують хвилю міграції, пов’язану з хвилюваннями в арабському світі у 2011 році.

У 2010 році серед країн походження біженців як і раніше лідирував Афганістан. Приблизно 3 млн афганців досі перебували у 75 країнах світу. Число іракців з такою ж долею досягло 1,7 млн.

Список країн, які приймають найбільше біженців з інших країн, очолили Пакистан, Іран, Сирія, Німеччина і Йорданія. Замикають десятку приймаючих держав США і Великобританія.

У поданій доповіді УВКБ звертається увага на глибокий дисбаланс у міжнародній системі надання допомоги біженцям. Четверо з п’яти біженців знайшли притулок у країнах, що розвиваються. При цьому в промислово розвинених країнах спостерігається зростання антибіженських настроїв.

Багато дуже бідних країн приймають найбільше число біженців. Так, у Пакистані їх нараховується 1,9 млн, а в Ірані — 1,1 млн. У 49-ти найменш розвинених країнах знайшли притулок два мільйони біженців.

В цілому подана в доповіді ситуація з біженцями у 2010 році різко відрізняється від існуючої 60 років тому, коли було створено управління. У той час УВКБ надавало допомогу в основному 2,1 млн європейців, переміщених у результаті Другої світової війни. Сьогодні управління працює у 120 країнах світу.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com