Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Електронний уряд проти корупції

Введення електронного уряду зменшить кількість чиновників і папірців та допоможе боротися з корупцією в рази ефективніше. На цьому наголосив заступник голови парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, член Колегії ХДС Володимир Стретович, відповідаючи на запитання журналістки «Радіо-ЕРА» ФМ.

За його словами, для того щоб скоротити величезну армію чиновництва та мінімізувати суб’єктивний фактор, потрібно, щоб усе урядування було в електронному режимі он-лайн, щоб використовувався електронний підпис та було відсутнє ручне керування. «Комп’ютер ніколи не протягне руку і не скаже: «Клади сюди». Він зробить виключно ту операцію, яку в ньому запрограмують», — підкреслив Стретович і нагадав, що в Україні ще на початку 50-х в Інституті Глушкова було винайдено штучний інтелект, а ми досі пасемо задніх в електронному розвитку.

Коментуючи 134-ту позицію України за рівнем корупції серед 178-ми країн, за рейтингом Transparency International, парламентар підкреслив, що це — найнижчий рейтинг України за часів незалежності. «Найвище ми були у 2005-му році — на 95-му місці. Ми сподівалися, що далі піде вище. Грузія сьогодні має 12-те місце, хоча багато років була поза нами», — повідомив Володимир Стретович.

За словами народного депутата, цілком зрозуміло, що буде діяти корупційна схема, коли сьогоднішня влада встановлює квоти на вивезення зерна і дає їх лише 26 компаніям, а виробників зерна у нас 12 тис.

Влада не хоче втратити свої важелі впливу, тому гальмує процес введення електронного уряду. «Вони ж не зможуть усім розпоряджатися, бо все робитиме електроніка. — наголосив народний депутат. — Але слід скоротити армію чиновництва, скоротити суб’єктивний фактор для того, щоб менше було дотику «чиновник — громадянин». Це буде кроком до вирішення проблеми корупції в Україні».

Також парламентар висловив впевненість у тому, що Президент підпише Закон про засади запобігання і протидії корупції в Україні, оскільки вже проголосовано все, і в тому числі декларація про доходи близьких осіб високопосадовців.

Володимир Стретович вкотре наголосив, що потрібно створити спеціальну антикорупційну структуру в державі, невелику за розміром, але обладнану сучасною технікою, яку б всі боялися.

Вл.інф.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com