Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Суть і справа

Адвокат Юлії Тимошенко народний депутат Сергій Власенко пояснив суть звинувачень до лідерки БЮТ: «Ми повинні чітко розділити дві речі. Політичні переговори ніколи не повинні бути предметом кримінального переслідування, якщо не доведено якийсь особистий корисливий інтерес. Крім того, у цій конкретній справі все, що інкримінують Тимошенко, це те, що вона, нібито перевищивши свої повноваження, від імені Кабміну підписала директиви на газові переговори, і нібито внаслідок цього було завдано збитку державі Україна. При цьому на момент порушення кримінальної справи в матеріалах у слідчого лежав лист заступника генерального прокурора пана Кудрявцева, датований червнем 2010 року, - тобто висновки листа зроблені при нинішньому президентові. У цьому листі написано, що Тимошенко абсолютно законно підписала директиви. Так само в матеріалах справи лежить офіційний висновок Міністерства юстиції України, датований квітнем 2011 року. Підкреслю, місяць тому Мін’юст, який важко “звинуватити” в симпатіях до Тимошенко, дав той самий висновок. Тимошенко підписала директиви коректно і законно. При цьому немає жодного документа, жодного посилання на норму закону, яка б говорила, що директиви для таких переговорів повинен затверджувати Кабмін. Кримінальна газова справа висмоктана з пальця. Щоб порушити справу, у слідчого повинно бути достатньо даних, які би вказуювали на те, що було скоєно злочин. У слідчого не тільки не було даних, що було скоєно злочин, у нього були дані, що злочину не було. Але при цьому слідчий все одно порушив справу.

...У рамках цих документів оприлюднили більше десяти свідчень різних співробітників Нафтогазу і Укртрансгазу, які брали участь в українсько-російських переговорах. Вони всі до одного описують події таким чином. У жовтні 2008 року на рівні прем`єр-міністрів України Тимошенко і Росії - Путіна було досягнуто домовленість, що укладатиметься на один рік контракт, і ціна газу для України мала становити 235 доларів за тисячу кубів, і обговорювалося підвищення ставки транзиту до 1,8 долара. Підкреслю, російська сторона погодилася, що ціна буде 235 доларів. Після цього такий собі пан Ющенко заборонив керівникові Нафтогазу Дубині підписувати контракти на цих умовах і фактично відкликав делегацію Нафтогазу з переговорів. При тому, що глава НАК “Нафтогаз” Дубина доповідав йому: це оптимальна ціна. Але в цей час у переговори включилася якась сторона “РосУкрЕнерго”, яка запропонувала російській стороні за цей об`єм ціну в 285 доларів. В цьому випадку російський Газпром, будучи комерційною організацією і маючи один і той же товар, пригальмував діалог. Я б навіть сказав, що ця ситуація повністю провалила переговори. Але, зрозуміло, що, маючи покупця, готового платити на 50 доларів дорожче, російська сторона зайняла дуже жорстку позицію. І спочатку РФ назвала продажну ціну в 320 доларів, потім 418 доларів, а потім підняла до 450 доларів і сказала, що нікуди рухатися не буде.

На той момент у Нафтогазу не було контракту купівлі-продажу природного газу, але був діючий контракт на транзит. Тобто Нафтогаз зобов`язаний був здійснювати транзит для російської сторони у бік Європи за ціною 1,7 долара за тисячу кубів за сто кілометрів до 2011 року. Після того, як російська сторона заявила про ціну на газ у 450 доларів за тисячу кубів, делегація Нафтогазу вирішила, що самостійно продовжувати переговори неможливо, оскільки вони вважали цю ціну високою і політичною. Така версія містилася у свідченнях високопоставлених співробітників НАК “Нафтогаз”, зокрема пана Дубини. І так це оголосила суддя. Нагадаю, що йдеться про січень, коли було зупинено подачу газу в українську трубу.

У нас не було достатньо газу, щоб забезпечувати підприємства і бюджетні установи, і ми вперше пустили газ “реверсом”. Тобто всі фахівці Нафтогазу показали, що це була суперекстраординарна ситуація, що такого не було ніколи. При цьому всі керівники НАКу на допитах повторювали: російська сторона неодноразово заявляла, що продажна (а не базова у формулі) ціна на газ для України буде 450 доларів і що нікуди вони з цієї ціни не зрушаться.

У цей момент у переговори вимушена була включитися прем`єр-міністр України. Це було 17 січня, і переговори тривали цілий день. Нагадаю, з чого вони почалися. Позиція РФ: 450 доларів - продажна ціна, і ми нікуди не рухаємося. При цьому у нас є діючий контракт на транзит ще на два роки за ціною 1,7 дол. За 1000 кубометрів, при цьому у нас перекриті постачання газу і нам не вистачає газу з підземних сховищ, щоб забезпечувати теплом населення. плюс на нас тисне Європа через те, що через Україну газ не транспортується. При цьому росіяни були готові пустити газ через Білорусь. Тобто, якби ми продовжили переговори, то могли б позбутися такого важеля, як газова труба і безперебійний транзит до Європи (оскільки вони б пустили газ через Білорусь), а при зниженні температури могла статися техногенна катастрофа.

Ось така ситуація була, коли переговори починала Тимошенко. Що ми отримали на фініші? Ціну на газ на 2009 - 233 доларів. Ця ціна підтверджена експертизою Генпрокуратури. Тобто переговори починалися з цифри 450, а закінчилися цифрою 233.

При цьому ще раз підкреслюю, що не можуть результати політичних переговорів бути предметом кримінального переслідування, якщо не доведена особиста вигода».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com