Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Молодь глухне через цифрові плеєри

За статистикою американських медиків, за останні кілька років почастішали випадки погіршення слуху у молоді. Вчені пов’язують подібні проблеми зі здоров’ям з поширенням музичних плеєрів та іншої «гучної» електроніки.

Американські вчені прийшли до невтішних висновків:сьогодні у молоді спостерігаються проблеми зі слухом в середньому в чотири рази частіше, ніж кілька років тому. Медики впевнені: підлітки глухнуть зовсім не через погану екологію, а через поширення музичних плеєрів і іншої портативної електроніки, здатної програвати аудіоконтенту через навушники.

Згідно з результатами дослідження, опублікованого в періодичному виданні Journal of the American Medical Association (JAMA), якщо в 1994 році погіршення слуху діагностувалося тільки у кожної 20-ї молодої людини від 12 до 19 років, то в 2005-2006 роках проблеми спостерігалися вже в кожного п’ятого тінейджера. Загальна кількість юних американців, що скаржаться на туговухість, за десять років збільшилося на 6,5 млн осіб.

Порівнюючи актуальні дані зі статистикою з серединою 90 -х років минулого століття, медики відзначають, що число випадків незначного погіршення слуху збільшилася на 30%, а більш серйозні проблеми зі здатністю розрізняти звуки серед молоді стали діагностуватися на 77% частіше.

Незважаючи на те що поки американські вчені не можуть встановити прямої залежності між частими випадками втрати слуху і розвитком IT-індустрії, зв’язок між цими двома тенденціями все ж є. До того, як в США був випущений перший портативний MP3-плеєр (згідно з даними Асоціації споживчої електроніки, це сталося в 1998 році), зі слухом у підлітків проблем практично не було.

«Я впевнений, це пов’язано зі зрушенням культурної парадигми, через яку люди стали інакше ставитися до електроніки, -заявив Томмі Робінсон (Tommie Robinson), президент організації American Speech-Language Hearing Association, що об’єднує вчених, що спеціалізуються на проблемах людської мови і слуху. — Сьогодні майже в кожного є щось у вухах«.

Втім, в Європі проблемою втрати слуху серед молоді вже давно турбувалися -так, ще в минулому році Євросоюз почав готувати заходи з обмеження максимальної гучності портативних музичних плеєрів.

vkurse.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com