Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Податкова працює на державу

Серед першочергових завдань органів ДПС є виявлення та упередження схем ухилення від оподаткування. Підприємства, які використовують «податкові ями», декларують збільшення податкового кредиту з ПДВ відносно оподатковуваних операцій (фіктивно сформований), мінімізують податкові зобов’язання, користуються послугами фіктивних фірм відносяться до ризикоорієнтованих платників податків та підпадають під відпрацювання в рамках операції «Бюджет». Податківцями ДПІ у Голосіївському районі м. Києва постійно проводиться робота з виявлення та припинення діяльності «конвертаційних центрів» та фіктивних фірм, недопущення фактів фіктивного банкрутства, виявлення фактів зарплати «в конверті», порушень при виробництві та реалізації спирту та лікеро-горілчаної продукції.

Виробник ламп забезпечив собі світле майбутнє... у в’язниці

Нещодавно податківцями Голосіївського району м. Києва в рамках операції «Бюджет» було проведено перевірку ТОВ «Н», основним видом діяльності якого було виробництво електричних ламп та освітлювального устаткування.

Так, перевіркою було встановлено, що 40-річний уродженець столиці громадянин «В» директор підприємства «Н», з метою ухилення від сплати податку на додану вартість, безпідставно сформував у податковому обліку податковий кредит з ПДВ в сумі понад 3 млн. грн. від фіктивного ТОВ «К» директор якого не виписував податкових та видаткових накладних.

На підставі цього директор ТОВ «Н» вніс до податкових декларацій з ПДВ завідомо неправдиві дані про реальні фінансово-господарські результати діяльності підприємства та подав ці завідомо неправдиві податкові декларації до податкової інспекції в результаті чого до державного бюджету не надійшло коштів в сумі понад 3 млн. грн., що є особливо великим розміром ухилення від сплати податків.

Таким чином, на підставі виявлених перевіркою ознак злочину, проти афериста-директора ТОВ «Н» податківцями було порушено кримінальну справу за ч.3. ст. 212 ККУ.

«Догралась»... Поки що на адміністративну відповідальність

У 2009 році набрав чинності Закон України від 15.05.2009 р. № 1334-VI «Про заборону грального бізнесу в Україні». Проте і досі зустрічаються громадяни, які бажають збагатитися на слабкостях людей, «залежних» від ігроманії.

В рамках проведення операції «Щит», податківцями було проведено перевірку Інтернет — кафе, яке належить 37-річній киянці У., якою надавались послуги у сфері грального бізнесу громадянам, які з використанням комп’ютерного обладнання здійснювали азартні ігри з метою отримання грошового виграшу. Цікавим фактом є те, що громадянка У. навіть не була зареєстрована як суб’єкт підприємницької діяльності.

В результаті податківцями складено адміністративний протокол за порушення ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а комп’ютери в кількості 27 штук орієнтовною вартістю 72,0 тис. грн. та Інтернет — термінали в кількості 13 штук орієнтовною вартістю 26,0 тис. грн. були вилучені до прийняття рішення згідно чинного законодавства України.

 

«Конвертаційний центр» з ароматом французьких парфумів.

Податківцями ДПІ у Голосіївському районі м. Києва було виявлено порушення у вигляді безпідставного формування податкового кредиту з податку на додану вартість ТОВ «Е» від ПП «К», яке було зареєстроване громадянкою С. за винагороду на суму майже 2 млн. грн.

Після проведення обшуків, вилучень товарно-матеріальних цінностей та допитів свідків податківцями було складено схему злочинної діяльності та встановлено осіб, які приймали участь в діяльності «конвертаційного центу». Ними виявилися: славнозвісний директор ТОВ «Е» — 40 який являється організатором «центру мінімізації», він же — вів переговори з клієнтами-замовниками «послуг» щодо проведення фіктивних угод, він же — здійснював контроль за фінансовими операціями по розрахунковим рахункам фіктивних підприємств, які були задіяні в злочинній схемі; 43-річний громадянин В. — звичайний кур’єр та завідувач складом парфумерної продукції, а також 41-річна громадянка В., яка займалась веденням «чорної» бухгалтерії.

Вищезазначені особи з метою прикриття своєї незаконної діяльності та створення видимості законності проведених фінансово-господарських операцій, організатори «конвертаційного центру» завідомо складали неправдиві документи про придбання товарно-матеріальних цінностей у підприємств, які мають ознаки фіктивності.

Слідством встановлено, що загальний обіг коштів за період діяльності фіктивних підприємств склав приблизно 60 млн. грн.

 

За заробітну плату у «конвертах» приватний підприємець отримав «на горіхи з родзинкою»

Нещодавно податківцями Голосіївського району м. Києва було викрито підпільний цех з розфасовки горіхів та сухофруктів. «Міні-завод» був розташований у Київській області в смт. К, а діяльність здійснював, громадянин Республіки Таджикистан, СПД-фізична особа Т. та 12 найманих працівників.

Перебуваючи на спрощеній системі оподаткування, громадянин Т. порушував основні умови ведення господарської діяльності на єдиному податку, а саме: використовував працю 12 неналежним чином оформлених працівників, яким виплачував «захмарну» заробітну плату в розмірі 30 грн. в день, не утримував та не сплачував (не перераховував) до бюджету податок з доходів фізичних осіб, не отримав жодної довідки про трудові відносини фізичної особи з платником єдиного податку.

За результатами перевірки підприємцю донараховано податок з доходів — заробітної плати найманих працівників, у розмірі понад 3,3 тис. грн., застосовано штрафних санкцій в сумі майже 6,7 тис. грн., а також донараховано 2,4 тис. грн. єдиного податку.

На цьому порушення не закінчилися, підприємець нехтував веденням книги обліку та витрат з 2007 року, чим порушив ст. 1 Указу Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» № 436/95 від 12.06.1995р., за що отримав фінансові санкції на суму понад 2,7 млн. грн.

Податковий сервіс.

Сеанси телефонного зв’язку «гаряча лінія» є одним із засобів (способів) прямого спілкування платника із податковою з питань визначення бази оподаткування, строків сплати податків, подання звітності це — податковий сервіс для платників податків. Обслуговуючи таким чином підприємців, податкова інспекція робить ставку на якість. Пропонуємо Вашій увазі деякі з актуальних питань оподаткування приватних підприємців, які надійшли під час проведення сеансів телефонного зв’язку «гаряча лінія».

Питання 1. Який порядок сплати податку на рекламу, якщо суб’єкт підприємницької діяльності зареєстрований у Вінницькій області, а рекламу розміщує у м. Києві?

Відповідь. Відповідно до Розділу VI Рішення Київської міської Ради від 24 квітня 2003 року № 360/520 «Про затвердження Положення про податок з реклами в м. Києві» суб’єкти підприємницької діяльності, які не зареєстровані у м. Києві як основні платники, але розміщують об’єкти реклами на території м. Києва, сплачують податок з реклами до відповідних районних бюджетів за місцем розміщення зовнішньої реклами. Розрахунок податку з реклами такими платниками подається до відповідної державної податкової інспекції за місцем розміщення зовнішньої реклами. Зарахування платника податків до категорії платників окремих видів податків і зборів здійснюється у порядку, визначеному розділом 9 Наказу ДПА України від 19.02.1998 року № 80 «Про затвердження Порядку обліку платників податків, зборів (обов’язкових платежів)».

Питання 2. В які строки подається розрахунок сплати податку з реклами?

Відповідь. відповідно до пп. 6.7 Розділу 6 Рішення Київської міської Ради від 24.04.2003 року № 360/520 «Про затвердження Положення про податок з реклами в м. Києві» розрахунок сплати податку з реклами подається до державної податкової інспекції відповідного району за місцем реєстрації платника протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця.

Питання 3. Чи повинні приватні підприємці подавати розрахунок податку з власників транспортних засобів інших самохідних машин та механізмів?

Відповідь. Ні. Відповідно до ст. 6 Закону України від 11.12.91 р. № 1963-XII «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів”№ податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів самостійно обчислюється виключно юридичними особами на підставі звітних даних про кількість транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів станом на 1 січня поточного року.

ДПІ у Голосіївському р-ні м. Києва

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com