Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПЕРСПЕКТИВИ НЕ РАЙДУЖНІ

Перспективи розвитку російської економіки далеко не так веселкові, як обіцяює офіційна влада Кремля. Про це йдеться в черговій доповіді Всесвітнього банку. Основні ризики — надмірна залежність від цін на нафту, інфляційний тиск і завищені соціальні зобов’язання бюд­жету.

“З урахуванням повільнішого, ніж очікувалося, відновлення економіки в першому кварталі 2010 року і ризиків подальшого уповільнення зростання світової економіки, що зберігаються, ми переглянули наш прогноз зростання реального ВВП в Росії до 4,2% в 2010 році, 4,5% — в 2011 році і 3,5% — в 2012 році”, — йдеться в доповіді ВБ, що має назву “Помірне економічне зростання в умовах невизначеності”.

З березня цього року прогноз зростання російського ВВП на 2010 рік переглядається Всесвітнім банком у бік пониження вже вдруге. У червні 2010 року ВБ переглянув свою оцінку з 5—5,5% до 4,5%. Втім, тоді ж прогноз на 2011 рік був, навпаки, підвищений з 3,5% до 4,8%. На 2012 рік банк прогнозував зростання на 4,7%.

При цьому не факт, що Росія зможе виконати навіть ці “занижені зобов’язання”. “В значній мірі зростання залежатиме від збереження досягнутих темпів зростання споживчого сектора і темпів відновлення довгострокового кредитування приватного сектора”, — йдеться в документі.

При цьому і головний економіст ВБ по Росії Желько Богетіч, що представляв доповідь, і економіст групи фахівців банку Сергій Улатов стверджують, що за всіма даними, споживчий попит в Росії демонструє ознаки зростання. “Наголошується зміцнення внутрішнього попиту, що прискорює зростання російської економіки”, — говорив на презентації Богетіч. “Показники роздрібної торгівлі по третьому кварталу демонструють, що населення почало більше витрачати”, — підтримав доповідача Улатов.

Тим часом, за даними Росстата, споживчий попит в Росії останнім часом пішов на спад. У вересні, в порівнянні з серпнем, оборот роздрібної торгівлі впав на 1,9%.  Еконеомісти пояснюють, що резерв розширення внутрішнього попиту наразі вже вичерпаний. Зростання витрат було викликане ефектом відкладеного попиту, який вже видихався.

При цьому потенціалу підтримки внутрішнього попиту у держави немає. Тому, на думку економістів, зростання ВВП навіть переглянуто у бік пониження оптимістичної оцінки Всесвітнього банку.

Залишається неспростовним фактом те, що інфляція дедалі сильніше тисне на економіку. На думку аналітиків Всесвітнього банку, в Росії з інфляцією кепські справи. Якщо в березні прогноз на 2010 рік складав 7-8% (при офіційній цифрі Мінекономрозвитку 6-7%), то тепер на 2010 рік ВБ прогнозує зростання цін у розмірі 8-9%. Відзначимо, що саме до 8% у результаті довелося підвищити прогноз інфляції і російській владі.

Всупереч оптимістичним заявам, що в наступні два роки інфляцію вдасться понизити до 6,5% в 2011 і 6% — в 2012 році, фахівці Всесвітнього банку чекають, що ризики підвищення рівня інфляції, навпаки, збережуться. Це перш за все — розрив між рівнем грошової пропозиції і його впливом на ціни, а також можлива монетизація бюджетного дефіциту (небезпека того, що держава для його покриття “включить друкарський верстат”).

“Ми не чекаємо зниження інфляції нижче 8% в 2011 і 7% в 2012 році, якщо тільки не відбудеться істотного посилення бюджетної політики”, — підсумовують автори доповіді.

Тепер про демографічну ситуацію в Росії.

Навіть якщо найближчими роками уряду вдасться зберігати відносно жорстку бюджетну політику (у проекті бюджету на 2011—2013 роки закладено скорочення витрат на 3,7% ВВП), то в середньостроковій перспективі така можливість може зникнути.

“Добре відомі демографічні тенденції, зокрема скорочення чисельності і старіння населення, підвищення попиту на пенсійне забезпечення і медичні послуги та ін. в 2016-2020 роках приведуть до підвищення соціальних витрат на 3,5 процентних пунктів ВВП”, — попереджає Всесвітній банк.

Та і найближча перспектива викликає сумніви. “Що стосується прибуткової частини бюджету, нафтогазові доходи, як очікується, в середньостроковій перспективі знизяться в сукупності на 1,4% ВВП унаслідок відсутності зростання видобутку, яке не буде компенсоване підвищенням цін”, — наголошується в доповіді. На думку аналітиків ВБ, це зниження несе в собі дві проблеми. По-перше, “база ненафтових доходів залишається вузькою, і маловірогідно, що вона зможе компенсувати скорочення нафтових доходів”.

По-друге, що важливіше, в проект бюджету закладений сприятливий прогноз цін на нафту ($75 за баррель в 2011 році $78 — у 2012 році і $79 — у 2013 році). “Хоча в цілому цей прогноз відповідає ринковим очікуванням, включення таких цін до бюджету робить Росію уразливою перед раптовим падінням цін на нафту”, — вважають у ВБ.

Наприклад, якщо ціна нафти знизиться до $60 за баррель, що цілком можливо, нафтові доходи можуть скоротитися на 2% ВВП. Це, у свою чергу, приведе до зростання дефіциту бюджету 2011 року до 5-5,5% ВВП, сказав Желько Богетіч на презентації доповіді (офіційна цифра — 1,8 млрд рублів, або 3,6% ВВП). При цьому постане питання про те, як фінансувати такий великий дефіцит. Щоб уникнути цих проблем, “подушку безпеки в бюджеті потрібно закладати в об’ємі 10-20%», — підсумував Богетіч.

Яка думка російських експертів?

“Мені здається, що ці прогнози схожі на реальність, — говорить головний економіст Альфа банку Наталія Орлова. — Вони відображають той факт, що запустити економічне зростання Росії поки так і не вдалося”. У результаті ми маємо слабкий попит з боку економіки і уповільнення реального сектора.

“У таких умовах ті грошові стимули, які реалізуються урядом, виливаються не в зростання економіки, а в інфляцію. Це сценарій стагфляції, який зараз реалізується в Росії”, — пояснює експерт.

На думку Орлової, для вирішення проблем, що стоять перед російською економікою, вже недостатньо заходів монетарної і бюджетної політики. “Необхідне дерегулювання, яке створить конкурентне середовище і дозволить запустити зростання”, — упевнена вона.

Що ж до надій на споживчий попит і зростання кредитування, які були висловлені в доповіді ВБ, то і їх економіст вважає невиправданим. “У мене великі сумніви, що можна сподіватися на домогосподарства як на джерело економічного зростання”, — говорить Наталія Орлова.

По-перше, пояснює експерт, ринок праці в Росії такий, що люди просто бояться брати кредити. По-друге — приватизація створила численний клас власників житла, що знижує попит на іпотечні кредити.

“Я вважаю, що пожвавлення російської економіки повинне бути пов’язане з інвестиційним зростанням, — упевнена Орлова. — Об’єм інвестицій до ВВП в Росії складає всього 20%. Останні 10 років наша економіка росла за рахунок внутрішніх джерел, які зараз вичерпані”.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com