Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПОКРОВА: КОЗАЦЬКЕ СВЯТО В МАУП

Історія найголовнішого осіннього свята в християнському світі сягає глибоких часів, а саме — 910 року. За переказами, образ Богородиці з’явився у Влахернському храмі, що діяв у Константинополі, під час боротьби Візантійської імперії з русами. Пресвята Богородиця молилася за збереження християнського народу та задля його безпеки зняла з голови свій покров і розпростерла його над людьми, тим самим ховаючи їх від недругів.

У всіх слов’янських народів свято набуло надзвичайного значення ще й завдяки поєднанню його із традиційними обрядами, що символізують завершення  землеробського сезону та підготовки хліборобів до зими.

День Покрови Пресвятої Богородиці в календарі МАУП не просто відмічений червоним кольором, а й овіяний глибокою повагою. Щороку, 14 жовтня Академія святкує Покрову та влаштовує на своїй території традиційні урочистості, аби висловити свою повагу і продемонструвати студентській громаді приклад свідомого і шанобливого ставлення до християнських звичаїв і традицій українського народу.

Окрім того, згідно з Указом Президента України від 7 серпня 1999 року в цей самий день відзначається День українського козацтва, тому програма урочистих святкувань складається з двох частих: духовної та розважальної.

Як відомо, на території Академії діє три християнських храми. Традиційно, цього дня настоятель академічного храму на честь Собору Дванадцяти Апостолів протоієрей Діонісій Мартишин, відправив молебень в каплиці. Церковна служба є невід’ємною складовою свята у Міжрегіональній Академії управління персоналом, оскільки виховання в молоді у дусі релігійної традиції, прищеплення їм поваги до духовних цінностей та формування відповідного внутрішнього світу — є однією з першочергових цілей навчально виховної роботи закладу.

«Свято Покрови Пречистої Владичиці Богородиці має велике значення для усвідомлення нашої рідної української історії та культури, — зазначив протоієрей Діонісій Мартишин, який завідує кафедрою українського православ’я та теології МАУП. — Тому не дивно, що свято Покрови є водночас святом козацтва, що завжди молилося та відчувало турботу і заступництво Пречистої Богородиці. Молодь повинна знати історію українського народу та його патріотизму, а головне історію православної церкви. Сьогодні є секулярне  світосприйняття освіти, існує багато прихильників відокремлення релігії від освіти. Але таке розмежування позбавляє дітей можливості збагачення внутрішнього світу, відчуття існування творця, що надихає людей на звершення не лише в освітньому напрямі, а й творчому».

Також на свято завітав військовий священик Норильського козацького відділу Єдиного Єнісейського козацького війська Союзу Козаків Росії, кандидат богослов’я Павло Бочков — людина, яка своїм оптимізмом та надзвичайно гарним настроєм зарядила оточуючих позитивом: «Якщо ви поглянете на небо, то як і я побачите, що там жодної хмаринки. Мені здається, що Покров Божої матері сьогодні наглядно розпростертий над нами і той настрій, що кожен з нас відчуває в дану мить — миру, спокою та єдності — подарований саме нею».

Шановний гість також підкреслив важливість проведення релігійних свят у навчальних закладах, оскільки «Християнство — релігія сильних людей і покликана допомогти людям побачити світ таким, яким його створив Бог», — підкреслив почесний гість Академії.

Друга частина святкування розпочалася із привітання проректора з наукової роботи Миколи Головатого, який побажав усім гостям, викладачам, освітянам та студентам, що вишикувалися на площі Знань і уважно вслухалися в кожне слово, — захисту і покровительства Пресвятої Богородиці.

Вже за незмінною традицією на студентів чекав виступ заслуженого артиста України, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка, кобзаря-лірника Василя Нечепи. Своїм глибоким та драматичним голосом талановитий виконавець проник у душі слухачів. Наскільки рідко нині лунає козацька пісня, наскільки прикра втрата значущості роботи кобзарів, адже музика, що творять ці люди, є самою душею українського народу. За тишею, що гучно лунала на площі після майстерного виконання, було зрозуміло, що приховані струни душі всіх без винятку слухачів були зворушені. Оплески пролунали лише після того, як відчуте внутрішнім єством поглинуло свідомість та повернуло з козацьких часів у сьогодення.

Далі естафету екскурсу в козацькі славні часи перехопив колектив кінного театру «Українські козаки», які продемонстрували студентам приклад мужності та відваги своїми шаленими акробатичними трюками на конях. Але артистам було замало лише показати свої здібності, важливо було наділити публіку духом козацьким, тому деякі зі студентів взяли участь у святковій виставі. Було лячно і видовищно! Кількість бажаючих взяти участь в ризикованих трюках здивувала навіть самих козаків, які окрім випробувань обдарували смі­ливців підковами на щастя.

Весело і енергійно завершилось урочисте святкування Покрови Пресвятої Богородиці і всі учасники залишали площу Знань духовно та емоційно збагаченими, а отже, головна мета проведення свята — розвиток національно-патріотичного духу в студентах — була досягнутою!

Анастасія Самойленко.
Фото Олександра Кавуна

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com