Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПРИСТРАСТІ ПО ПОДАТКОВОМУ КОДЕКСУ ТРИВАЮТЬ

Експерти визначили ТОП-5 небезпечних для бізнесу податкових норм:

1. «Непрямі» методи визначення доходів. Фізліц викликатимуть в податкові органи і опитуватимуть про доходи.

2. Звуження круга бізнесменів, які мають право працювати за спрощеною схемою. Єдиним податком не зможуть скористатися підприємці тридцяти сфер діяльності. Зокрема, адвокати, бухгалтеры, рекламісти.

3. Арешт майна з друкарською помилкою робочих приміщень. Фактично, ця норма загрожує зупинкою діяльності підприємства до рішення суду.

4. Спочатку заплати — потім судися. Бізнесмен зобов’язаний заплатити всі нараховані суми податків за результатами перевірки, а вже потім — судиться з налоговй.

І, нарешті, принцип перевірок де завгодно і коли завгодно.

Останнє викликає найбільший протест з боку підприємців. У чинному законодавстві передбачено 9 підстав для позапланової перевірки. У новому податковому кодексі їх майже в 2 рази більше. Наприклад, підприємця можуть проінспектувати, якщо фінансові організації, правоохоронні органи або інший платник податків повідомили про порушення ним термінів розрахунків в зовнішньоекономічній діяльності. Нині такої норми немає.

Для UBR коментує Руслан Біліцкий, виконавчий директор юридичної компанії: «Як можна боротися? У нас в Україні існують громадські організації. Вони спеціалізуються на підприємництві, на захисті прав різних галузей. Наприклад, є Європейська бізнес-асоціація, є різні організації, які об’єднують в собі підприємців різного рівня, різного рангу».

Під егідою цих організацій платники податків мають можливість опротестувати спірні положення Податкового кодексу. Представників профспілкових і громадських організацій привернуть до обговорення проекту в рамках «круглих столів». Поки що фахівці підкреслюють: треба уважно читати документи на перевірку.

Коментує Сергій Шкляр, партнер юридичної компанії, що управляє: «У яких чітко повинно бути відображено, що прийшли перевіряти, за який період, яка це перевірка. Якщо якісь речі, якісь з цих документів не відповідають вимогам законодавства, то, в принципі, ви маєте право не надавати ніякого сприяння перевіряючим. Відповідно, все що вони там добули, і як вони добули, ставитиметься під сумнів».

Сумнівною також є норма про скорочення переліку тих, хто може сплачувати єдиний податок. Юристи заспокоюють: такий варіант теж має свої переваги.

Коментує Ганна Льохова, партнер юридичної компанії: «Рекомендації для тих, чиї види діяльності вже не потрапляють в сферу сплати єдиного податку, достатньо прості: доведеться у будь-якому випадку переходити на загальну систему оподаткування».

Так, якщо за звітний період підприємство не отримало прибутку, то сума обов’язкових платежів зменшується. Заощадити можна і за рахунок списання доходів в розділ витрат організації. Наприклад, до 50% вартості куплених топливно-мастильных матеріалів для особистого легкового автомобіля керівника. Закон набуває чинності 1 січня 2011 року. Зміст Кодексу до твердження в парламенті ще може зазнати значні, сприятливіші для бізнесу зміни.

ubr.ua/

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com